Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 101122 articles
Browse latest View live

Tätä on kunniaväkivalta Suomessa, Sara kertoi tarinansa Ylelle: "Kun pakenin pakkoavioliittoa, äiti hakkasi minut rappukäytävässä"

$
0
0

Sara oli jo ulko-ovella, kun hän näki eteisessä äitinsä ja sukulaisnaisen.

– He alkoivat repiä minua hiuksista ja paidasta. Sain jotenkin ulko-oven auki, ja kaaduin rappukäytävän lattialle.

Sara huokaa syvään. Hän pitää tauon, ennen kuin jatkaa.

– Nämä naiset luulivat, että olin raskaana. He tönäisivät minut portaisiin ja hakkasivat minua mahaan, että minun lapseni kuolisi, Sara sanoo ja katsoo tummilla silmillään jonnekin kaukaisuuteen.

"Ainoa moka oli se, että olin tyttö"

Sara syntyi Suomessa 24 vuotta sitten maahanmuuttajaperheeseen.

Sara ei ole hänen oikea nimensä.

Emme myöskään kerro tässä jutussa Saran turvallisuuden vuoksi tarkasti hänen perheensä kotimaata, emmekä uskontoa.

Saran vanhemmat muuttivat Suomeen Etelä-Aasiasta paljon ennen Saran syntymää.

Sara kertoo, että hänen elämäänsä on rajoitettu aivan pienestä lähtien, koska hän on tyttö.

– Ainoa moka oli se, että olin tyttö. Perheemme kotimaassa toivotaan, että ensimmäinen lapsi olisi poika. Äitini oli eniten pettynyt siihen, että olin tyttö.

Perheeseen syntyi Saran jälkeen kaksi poikaa.

– Heidät kasvatettiin täysin eri tavalla kuin minut.

Jos vanhemmilla meni esimerkiksi työpaikalla huonosti, he purkivat sen minuun, koska olin tyttö.

Sara sanoo nähneensä jo pienenä lapsena kotona väkivaltaa.

– Isä käyttäytyi aggressivisesti äitiä kohtaan. Kun aloin kasvaa, se käytös siirtyi minuun. Jos vanhemmilla meni esimerkiksi työpaikalla huonosti, he purkivat sen minuun, koska olin tyttö. Minut oli helppo saada henkisesti ja fyysisesti kärsimään.

Vanhemmat tekivät tyttärelleen selväksi, että tämän täytyy ymmärtää oman maansa kulttuuri.

– Minulle alettiin pitää tiukkaa linjaa, etten saanut missään vaiheessa hyväksyä suomalaista kulttuuria. En saanut mennä kavereiden kanssa leikkimään pihalle. En saanut myöskään leikkiä kotona pikkuveljien kanssa.

Sara kulki kotoa kouluun ja koulusta kotiin.

– Olin aina yksin. Kaverit tiesivät, että oli ihan turha tulla kysymään minua ulos. Äiti tulisi ovelle ja sanoisi, että olen nukkumassa.

"En päässyt elokuviin, koska siellä oli poikia"

Sara sanoo, että koulussa alettiin jossain vaiheessa kiinnittää huomiota hänen perheeseensä.

Hän kävi tapaamassa koulukuraattoria yksin ja myös vanhempiensa kanssa.

– Ennen näitä tapaamisia kotona pidettiin kunnon saarnat. Istuttiin sohvalla. Vanhemmat sanoivat sanasta sanaan, mitä minun piti sanoa kuraattorille. He sanoivat, että jos kerrot, että sinua on lyöty, sosiaaliviranomaiset vievät ja sinua hakataan vielä enemmän.

Sara ei koskaan kertonut kotioloistaan kuraattorille.

– Hän kysyi, mistä naarmut ja mustelmat olivat tulleet. Minä ajattelin silloin vihaista isää ja äitiä. Vastasin, että kaaduin.

Pieni tyttö piirsi ympyröitä paperille, kun kuraattori käski piirtää, miltä tuntuu.

– Mietin, että elämäni on yhtä ympyrää, josta en voi päästä pois.

Kun Sara oli kolmannella luokalla, koulun oppilaat menivät elokuviin.

Sarakin halusi mukaan.

– Vanhemmat sanoivat, etten pääse. Koska siellä on poikia ja voin tulla riippuvaiseksi elokuvista. Minä sanoin, että siellähän on koko koulu. Sanoin vanhemmille, että te ette vie minua ikinä leffaan, uimaan tai minnekään. Kyselin, miksi en saa mennä. Kun kysyin näitä kysymyksiä ja halusin elää kuten koulukaverit, minua lyötiin.

Sara päätti tuolloin, että hänestä tulisi aikuisena poliisi.

– Ajattelin, että sitten kun olen poliisi, vien isän ja äidin vankilaan, koska he ovat minulle pahoja.

Saran kädet
Sara kertoi tarinansa, jotta voisi auttaa väkivallan varjossa eläviä maahanmuuttajatyttöjä.Toni Määttä / Yle

Teini-iässä rajoitukset lisääntyivät

Sara ystävystyi teini-iässä suomalaisen tytön kanssa.

Tyttö oli ollut Saran kanssa samassa päiväkodissa ja ala-asteella.

– Hän sanoi, että minun päiväkotivaiheeni oli ihan ok. Mutta ensimmäisestä luokasta lähtien perheen kireys kasvoi minua kohtaan. Ystäväni kysyi usein, miten jaksan ja kuinka paljon minun täytyy kestää. Hän sanoi, että asun helvetissä.

Sara sanoo, että rajoitukset lisääntyivät teini-iässä.

– Se paheni porras portaalta. Aluksi rajattiin leikkimistä ja ulkona käymistä. Kun mentiin toiselle portaalle, rajattiin kavereita ja koulunkäyntiä. En saanut myöskään käyttää huulipunaa, en saanut meikata. En saanut kotoa rahaa. Minun piti pyytää lupa pieniinkin asioihin. Muiden kotiintuloajat olivat iltayhdeksältä, minun piti tulla kotiin viideltä.

Tunsin heti sydämessäni, että haluan tutustua häneen. Hän näytti vahvalta. Ajattelin, että hän voisi puolustaa minua vanhempia vastaan.

Opettaja neuvoi: "Hanki poikaystävä"

Sara oli lukiossa, kun hän uskalsi kertoa ensimmäistä kertaa elämässään jollekin aikuiselle kotiloistaan.

Tämä aikuinen oli Saran opettaja.

– Hän sanoi, että etsi itsellesi poikaystävä, johon voit luottaa. Joku, jolle voit kertoa asioistasi. Se iskostui minun päähäni, kun opettaja sanoi sen.

Sara kävi perheensä kanssa sunnuntaisin temppelissä.

Eräänä sunnuntaina hän näki siellä pitkän ja komean pojan.

– Tunsin heti sydämessäni, että haluan tutustua häneen. Hän näytti vahvalta. Ajattelin, että hän voisi puolustaa minua vanhempiani vastaan. Vilkuilin häntä koko ajan. Pelkäsin samalla, että äiti huomaa sen.

Temppelissä naiset ja miehet eivät saa keskustella keskenään. Sara kuitenkin lähti aina innoissaan ja iloisena temppeliin.

– Olin yleensä alakuloinen, mutta temppelissä aina hymyilin. Se oli paha moka, koska äiti huomasi sen. Ja sen jälkeen minua kiellettiin tulemasta temppeliin. Se tuntui karsealta.

Temppelin poika löytyi kuntosalilla

Sara yritti etsiä poikaa Facebookista ja kaikkialta, mutta ei löytänyt tätä mistään.

Lukion liikuntatunnilla Sara sai tehtäväksi pitää liikuntapäiväkirjaa. Tuolloin hän kävi tutustumassa myös kuntosaliin.

– Sain jotenkin vanhempani suostumaan siihen, että sain alkaa käydä kuntosalilla. Olin ihan fiiliksissä, kun sain kuntosalikortin. Minun piti pitää aina puhelin auki, että vanhemmat pystyivät soittamaan Face-Time –puheluita minulle.

Erään kerran kun Sara meni kuntosalille, hän näki siellä temppelin pojan.

– Olin ihan paniikissa, mitä teen. Pyörin ympyrää ja tarkistin joka paikan, ettei siellä olisi ketään meidän yhteisöstämme. Sitten äiti soitti ja kysyi, mitä olin tekemässä. Sanoin, että olin juoksumatolla ja tulin juuri hakemaan vettä pukuhuoneesta.

Äiti sanoi, että he tulevat hakemaan Saraa tunnin päästä.

– Menin nopeasti pojan luokse ja kysyin, onko hän meidän maastamme. Hän vastasi, että joo ja antoi minulle numeronsa. Tallensin sen omaan puhelimeeni parhaan ystäväni nimellä.

Sara ja poika sopivat tapaamisen kuntosalin läheiselle kirjastolle.

– Me aloimme nähdä ja soittaa joka päivä salaa. Poika ihmetteli, miksi muutuin aina pelokkaaksi, kun äiti soitti. Aloin pikkuhiljaa kertoa hänelle, millaista minun elämäni on.

Sara
Yle tapasi Saran Helsingissä. Toni Määttä / Yle

"Äiti otti niskasta ja kysyi, seurusteletko"

Sara ja temppelin poika ehtivät seurustella kaksi vuotta, ennen kuin Saran vanhemmat saivat tietää suhteesta.

Sara oli tuolloin 19-vuotias.

– Jäimme kiinni, kun pikkuveljeni parhaan kaverin äiti näki meidät kahvilassa. Hän kertoi pojalleen, ja tämä kertoi veljelleni.

Sara oli omassa huoneessaan koulupöydän äärellä, kun äiti tuli huoneeseen.

– Äiti otti niskasta kiinni ja kysyi, seurusteletko sinä. Olin saanut suhteesta voimaa. Tiesin, että minulla on ihminen, joka tukee minua. Uskalsin sanoa, että seurustelen.

– Äiti jatkoi, että älä vaan sano, että se on se jätkä, jonka näit temppelissä. Vastasin, että joo, se on just se. Sitten vanhemmat alkoivat kritisoida tätä poikaa. Sanoivat, että hän likainen ja köyhä. Hän vain käyttää sinua hyväkseen, koska sinä olet rikkaasta perheestä.

Sara kertoo, että tämän jälkeen vanhemmat alkoivat salaa valmistella Saralle pakkoavioliittoa.

– Suunnitelma oli, että minut viedään pois Suomesta kotimaahamme. Minulle oli etsitty yli 30 vuotta minua vanhempi puoliso. Vanhemmat olivat pyytäneet Suomeen käymään sukulaistytön. Tarkoitus oli, että matkustaisin tämän sukulaistytön kanssa kotimaahamme. Mutta minulle vain kerrottiin, että lähtisin sukulaistytön kanssa käymään Euroopassa.

Sara kertoi, että hänen vanhempansa muuttuivat, kun sukulaistyttö tuli Suomeen.

– Äiti muuttui tosi mukavaksi ja kiltiksi minua kohtaan. Yhtäkkiä äiti ja isä löysensivät otettaan minusta. Minulle sanottiin, että voit tulla kotiin milloin haluat. Vanhemmat eivät enää soittaneet niin paljon perääni. En ollut koskaan saanut niin paljon vapauksia kuin tuolloin. Poikaystäväni sanoi, että tässä mättää nyt joku.

Lentokone laskeutumassa
Sara kertoo, että hänelle oli etsitty perheen kotimaasta puoliso, joka oli yli 30 vuotta vanhempi kuin Sara. Esko Jämsä / AOP

Poikaystävä sanoi Saralle, että tämän ei kannattaisi lähteä reissuun sukulaistytön kanssa.

Sara soitti äidilleen ja sanoi, ettei voisi lähteä Euroopan reissulle pääsykokeidensa vuoksi.

Puhelin oli kaiuttimella, poikaystävä kuunteli puhelua.

– Äiti raivosi ja huusi. Huusi täyttä kurkkua, että sinä lähdet käymään sukulaistytön kanssa sillä reissulla. Kysyin, miksi sinä pakotat minut sinne. Äiti vaan huusi, että sinä et voi olla lähtemättä. Sillä hetkellä tuli takaisin se äiti, joka minulla oli ollut koko lapsuuteni. Äiti raivosi niin paljon, että minun kädet alkoivat täristä.

"Jos olet mennyt naimisiin, olet pilannut meidän maineemme"

Sara sanoi vanhemmilleen, ettei tapaisi poikaystäväänsä.

Todellisuudessa he tapasivat tiiviisti.

Poikaystävä oli huolissaan Saran tilanteesta.

– Poikaystävän pelko kasvoi päivä päivältä, kun minun ja sukulaistytön Euroopan matka lähestyi. Poikaystävä sanoi, että minun oli pidettävä meidän välillämme puhelinlinja jatkuvasti auki, kun olin kotona. Hän pystyi kuuntelemaan puhelimesta, mitä tapahtuu. Poikaystävä myös kielsi minua syömästä vanhempieni antamaa ruokaa.

Eräänä päivänä vähän ennen Euroopan reissua poikaystävä saattoi Saran tämän kodin lähettyville.

– Kotona minua odottivat äiti ja sukulaisnainen. Menimme minun huoneeseeni. Istuin sängylle, äiti ja sukulaisnainen istuivat viereeni. Äiti sanoi, että sinä olet huijannut meitä. Hän tuli ihan kasvojeni eteen ja sanoi, että jos olet mennyt sen likaisen miehen kanssa naimisiin, olet pilannut meidän maineemme.

Sara oli hiljaa.

– Äiti jatkoi, että jos olet mennyt naimisiin, me kutsumme sukulaismiehen, joka hakkaa sen pojan. Tai me lähetämme poikaystäväsi meidän kotimaahamme, ja hänet tapetaan siellä. Kun äiti puhui näitä asioita, poikaystäväni kuuli kaiken, koska puhelin oli minun taskussani ja puhelinlinja oli auki.

Äiti jatkoi puhumista.

– Äiti sanoi, että jos olet mennyt naimisiin, me teemme sisäisesti avioeron. En tiedä, mitä hän tarkoitti. Ehkä sitä, että meidän yhteisömme tulee ja pakottaa minut eroamaan. Sitten äiti kysyi, oletko sinä raskaana. Hän huusi, että jos olet, me teemme välittömästi abortin.

"Äiti ja sukulaisnainen hakkasivat minua mahaan, että lapseni kuolisi"

Sara ei ollut naimisissa, eikä raskaana.

– Äiti haukkui minua meidän omalla kielellämme. Hän vertasi minua prostituoituun. Äiti ja sukulaisnainen huusivat, eivätkä antaneet minulle puheenvuoroa. Tuli mieleen lapsuus, kun minut lukittiin omaan huoneeseen. Tajusin, että niin kävisi nytkin. He lähtivät hakemaan jotain, jolla voisivat lukita oven.

Sillä hetkellä Sara päätti, että hän lähtee.

Hän otti laukkunsa ja takkinsa. Hän oli jo ulko-ovella, kun hän näki äitinsä ja sukulaisnaisen eteisessä.

– He alkoivat repiä minua hiuksista ja paidasta. Sain jotenkin ulko-oven auki, ja kaaduin rappukäytävän lattialle.

– Nämä naiset luulivat, että olin raskaana. He tönäisivät minut portaisiin, koska he yrittivät saada minulle keskenmenon. Oma äiti ja sukulaisnainen hakkasivat minua mahaan, että minun lapseni kuolisi.

Sara kiljui ja huusi apua.

– Naapuri kuuli minun huutoni. Hän avasi oven ja huusi, että minä soitan poliisille. Silloin isä tuli rappukäytävään. Hän sanoi äidille ja sukulaisnaiselle, että päästäkää se irti. Poliisit voivat tulla.

Sara juoksi talosta ulos.

Vettä satoi kaatamalla. Saralla on huono näkö, eikä hänellä ollut silmälaseja.

– Kotimme läheisyydessä ollut poikaystävä tuli luokseni ja halasi. Olin paniikissa ja luulin, että se oli sukulaismies. Kiljuin hysteerisesti, että älä koske minuun. Minä en ole tehnyt mitään pahaa. Poikaystävä sanoi, että se oli hän.

Poikaystävä ja Sara soittivat hätäkeskukseen. Poliisit tulivat paikalle.

Poliisi aloitti rikostutkinnan tapahtumista.

Sara kertoi kuulusteluissa poliisille samat asiat kuin tässä jutussa.

Saran äiti ja sukulaisnainen saivat syytteet pahoinpitelystä. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Oikeus käsittelee pahoinpitelysyytteitä elokuussa.

Sara ja sopu-työntekijä penkillä
Sara ja Sopu-työntekijä, jolle Sara voi soittaa, kun hän tarvitsee apua ja neuvoja. Toni Määttä / Yle

Poliisit kertoivat Sopu-työstä

Pahoinpitelyä tutkineet poliisit neuvoivat Saraa ottamaan yhteyttä Loisto Setlementti -yhdistykseen.

Yhdistyksen Sopu-työ auttaa Suomessa asuvia maahanmuuttajaperheitä ja maahanmuuttajalapsia, joiden elämää rajoitetaan ja jotka joutuvat kohtaamaan kunniaan liittyvää väkivaltaa tai sen uhkaa.

Sara sai Sopu-työstä oman työntekijän.

– Jos minulle tulee joku ongelma, soitan hänelle. Hän ja aviomieheni ovat henkilöt, jotka tukevat ja auttavat minua.

Yhteisö on nyt vähän rauhoittunut, koska meillä on lapsi. Ja he pelkäävät tätä oikeusjuttua.

Kun Sara pakeni kotoaan, hän ei palannut enää sinne takaisin.

Sara ja temppelin poika menivät maistraatissa naimisiin.

Saran perhe ei tiedä, missä he asuvat. Pariskunta kertoi Ylelle, että Saran perhe ja yhteisö ovat uhkailleet heitä ja yrittäneet saada selville heidän asuinpaikkansa.

Yle tapasi Saran, tämän puolison ja heidän pienen lapsensa Helsingissä.

– Yhteisö on nyt vähän rauhoittunut, koska meillä on lapsi. He myös pelkäävät tätä oikeusjuttua, Sara sanoo.

Hedelmäkori
Sara ja hänen miehensä syöttävä heidän lastaan hedelmäkorin takana.Toni Määttä / Yle

"Me maahanmuuttajaperheiden tytöt olemme kuin höyheniä"

Sara sanoo, että hänellä on nyt hyvä elämä ja ihana perhe.

Lapsuus on jättänyt kuitenkin varjonsa.

– Minun on vaikea hyväksyä onnellisuutta. Pelkään, että olen liian onnellinen. Pelkään, että äiti tulee ja pilaa kaiken.

Sara uskoo, että vanhempien käyttäytyminen johtuu siitä, että he haluavat pitää yllä samaa kulttuuria kuin mitä heidän omissa lapsuudenkodeissaan on noudatettu.

Saran mukaan perheen uskonnossa naista ei lähtökohtaisesti alisteta.

– Nyt kun olen itsekin äiti, olen paljon pohtinut elämääni. En voi koskaan unohtaa ja antaa anteeksi sitä, että oma äiti hakkasi minut sukulaisnaisen kanssa, kun pakenin pakkoavioliittoa. Mietin usein, miksi vanhempani eivät voineet hyväksyä minua tyttönä ja naisena. He kuitenkin ovat asuneet Suomessa jo yli 30 vuotta.

Sara kertoi Ylelle tarinansa, jotta hän voisi mahdollisesti auttaa muita maahanmuuttajaperheen lapsia, jotka joutuvat kohtaamaan samanlaisia asioita.

– On surullista, että kaikki tämä tapahtuu Suomessa, jossa on ollut jopa naispresidentti. Me maahanmuuttajaperheiden tytöt olemme sellaisia pehmeitä. Kuin höyheniä, joita pystyy muotoilemaan miten tahansa.

Lue myös:

"Noin 30 Suomessa asuvaa maahanmuuttajanuorta on paennut kotoaan kunniaväkivaltaa" – Poliisi on alkanut tavata nuoria salaisessa paikassa

Yle käsittelee tänään verkkojutuissa ja uutislähetyksissä Suomessa tapahtuvaa kunniaan liittyvää väkivaltaa ja sen uhkaa.


Läntiset yhteiskunnat ovat mätiä ja Notre Damen polttivat keltaliivit – nämä ja muut valheet leviävät valeuutisista elävissä ryhmissä

$
0
0

"Yllätyitkö?"kysyy eräässä Facebook-ryhmässä toukokuussa julkaistu teksti.

"Täysin yleiseurooppalainen kuvio. Tätä on ”otan rahat ja juoksen” -politiikka. Rivikansalainen: Federalistisen EU:n satraapit lakeijoineen vievät sinua kuin litran mittaa. #SinäMaksat"

Julkaisun linkki johtaa verkossa ilmestyvän Nykysuomi-julkaisun artikkeliin, jossa väitetään Ruotsin veronmaksajien maksavan moninkertaisia vuokria siirtolaisille. Julkaisu tarjoaa lukijoilleen valtamediasta poikkeavia näkökulmia.

Artikkeli löytyy Facebook-ryhmästä, jossa jaetaan päivittäin propagandaksi ja valheelliseksi tiedoksi laskettavia uutisia. Ryhmä on saksankielinen, mutta samanlaisia ryhmiä on kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa.

EU on varoittanut toistuvasti valeuutisten ja niin kutsuttujen disinformaatiokampanjoiden, eli ohjatun valheellisen tiedon levittämisen, mahdollisuudesta toukokuun lopun EU-vaalien alla. Joulukuussa 2018 julkaisemassaan toimintasuunnitelmassa EU nimesi Venäjän valtiolliseksi toimijaksi, jolta on odotettavissa vaikutusyrityksiä EU-vaaleissa.

Yle Uutiset on selvittänyt osana kansainvälistä toimittajaryhmää, ketkä henkilöt ja mitkä ryhmät ovat erityisen aktiivisia levittämään valeuutisia.

Pyrimme selvittämään, onko EU:n varoituksille Venäjän hallituksen ja hallitusta myötäilevien medioiden ohjailemasta disinformaatiosta katetta. Selvityksessä halutaan katsoa, kuinka järjestäytynyttä venäläismielisten ryhmien viestintä on.

Toimittajaryhmä on tähän mennessä tarkastellut valeuutisia levittäviä henkilöitä Suomessa, Saksassa, Tanskassa ja Liettuassa. Monet näissä maissa näkyvistä valeuutisverkostoihin liittyvistä ilmiöistä pätevät kuitenkin myös muihin EU-maihin.

Ylen ja muiden eurooppalaismedioiden selvityksen mukaan niin vaaleihin liittyvät vaikutusyritykset kuin myös Venäjään kytkeytyvien henkilöiden verkostot näyttäytyvät kuitenkin toistaiseksi hyvin rajallisina.

Sosiaalisen median alustoilta kuten Facebookista löytyvät ryhmät toimivat eri maissa lähinnä pienen piirin keskustelupalstoina, joissa on kevään aikana ylistetty Lontoossa pidätettyä Julian Assangea ja levitetty salaliittoteorioita Pariisin Notre Dame -katedraalin palon syistä.

Ryhmien ja niitä ylläpitävien henkilöiden tarkastelu auttaa kuitenkin ymmärtämään, mistä niiden jäsenten motivaatio valheellisen tiedon levittämiseen kumpuaa. Disinformaatiota ei levitetä pelkästään vaalien alla, vaan siitä on tullut pysyvä osa yhteiskuntia ympäri maailmaa.

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg oli viime vuoden toukokuussa Euroopan parlamentin kuultavana.
Viime vuoden toukokuussa EU-johtajat tivasivat Facebookin perustajalta Mark Zuckerbergilta Brysselissä, miten yhtiö aikoo suitsia valeuutisten levittämistä.STEPHANIE LECOCQ / EPA

Valeuutisten levittäjiin mahtuu niin kansalaisaktivisteja, Venäjä-ystävyysseurojen aktiiveja kuin tutkijoita ja poliitikkoja. Jotkut heistä ovat vakuuttuneita siitä, että heidän maidensa suuret mediatalot valehtelevat ja että valtavirtauutisointia on täydennettävä vaihtoehtoisella tiedolla.

Toiset taas tavoittelevat väärän tiedon levittämisellä itselleen lisää valtaa ja esimerkiksi ääniä vaaleissa. Jotkut harvat saavat siitä jopa palkkaa.

Tässä jutussa on julkaistu vain sellaisten henkilöiden nimiä, jotka todistettavasti ja usein levittävät valheelliseksi määriteltäviä uutisia sekä julkaisuja netissä tai jotka esiintyvät venäläismedioissa kertomassa tai vahvistamassa valheellista tietoa.

Tutkimusta varten listattiin yli sadan henkilön tilit sosiaalisessa mediassa, joita toimittajat tarkkailivat neljän kuukauden ajan.

Tutkimuksen edetessä hahmottui pieni verkosto, jossa tärkeimmät toimijat tuntevat toisensa henkilökohtaisesti. Selvityksessä käytettiin hyväksi myös ohjelmia, joilla on mahdollista tutkia, missä uutisjuttuja on jaettu.

Suomen “trolliarmeijaan” mahtuu myös ammattilaisia

"PUTIN-SETÄ ON TOSI VIHAINEN! Trolliarmeija on vaikuttanut vain 241 miljoonaan eurooppalaiseen."

"Ainakin 200 miljoona eurooppalaista on jäänyt vaikuttamatta! Jos trolliarmeija ei täytä vaikuttamis- ja disinformoimistavoitteitaan, jäävät vuoden 2019 bonukset saamatta!"

Julkaisu on peräisin yhdestä Ylen tarkastelemista ryhmistä. Suomessa toimii useita pienempiä Facebook-ryhmiä, joissa jaetaan melkein päivittäin valheellisia uutisia. Ryhmien jäsenet tyypillisesti seuraavat keskustelua maahanmuuttopolitiikasta ja ilmastonmuutoksesta.

Ryhmissä julkaistaan vastuullisia periaatteita noudattavien medioiden artikkeleita, mutta tarvittaessa lähteeksi kelpaavat sellaisetkin jutut, joissa ei ole minkäänlaista totuudellista perustaa. Niiden väittämät ovat siis vääristeltyjä ja tekaistuja, minkä takia niitä kutsutaan disinformaatioksi.

Disinformaation piiriin voidaan lukea meemejä eli tekstin ja kuvan avulla toteutettuja satiirisia julkaisuja, totuudesta vain osittain kiinni pitäviä blogikirjoituksia tai niin kutsuttuja “deep fake” eli monikerroksisesti valheellisia videoita, siis useista kuvista ja ääninauhoista aidon näköisiksi leikattuja puheita ja esiintymisiä.

Yhteistä kaikelle disinformaatiolle on, että se on vääristeltyä tietoa, jonka levittäjä pyrkii vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen.

Misinformaatiota puolestaan on puutteellisen tai väärän tieton antamista epähuomiossa, ilman tietoista harhaan johtamista.

Valeuutis- ja propagandasivustoilla on muutamien satojen tai tuhansien jäsenten vahvuisissa ryhmäkeskusteluissa tärkeä rooli. Journalismia tutkivan Reuters-instituutin mukaan vastamedioiden julkaisemat jutut yltävät samoihin jakolukuihin sosiaalisessa mediassa kuin laatumedian uutisjutut. Se johtuu siitä, että pieneltäkin sivulta uutinen voi seuraavaksi levitä kymmenien tuhansien ihmisten suljettuihin Facebook-ryhmiin.

Näissä suomalaisryhmissä keskustellaan myös erittäin paljon ulkopolitiikasta. Viime viikkoina ryhmissä ovat puhuttaneet etenkin Ranskan keltaliivien mielenosoitukset ja Venezuelan poliittinen kriisi.

Keltaliiviset mielenosoittajat kävelevät kadulla soihdut kädessään.
Keltaliivien mielenosoitukset Ranskassa ovat puhuttaneet myös Suomessa.Ian Langsdon / EPA

Valeuutisia ja totuutta vääristäviä artikkeleita jaetaan suomeksi esimerkiksi Avoin tilannehuone - kadonneen totuuden metsästäjät -ryhmässä, johon kuuluu hieman yli 4 200 ihmistä. Suomi ensin! -foorumiin kuuluu reilut 3 000 jäsentä, Emme halua sotaa Venäjän kanssa, vaan rauhaa! yli 900, Venäjän trolliarmeija (sensuroimaton) -ryhmään puolestaan 362 henkilöä. Monet ryhmien jäsenistä ovat jäseniä useammassa yllä mainituista ryhmistä.

Yksi esimerkki melkein kaikkiin yllä mainittuihin ryhmiin jaetusta valeuutisesta on tämä Vastavalkea-nettilehden juttu, joka käsitteli Yhdysvaltain “vuodettua suunnitelmaa Venezuelan kaatamiseksi”. Vastavalkea mainitsee lähteikseen libanonilaisen vastamedian Voltairenetin sekä englanninkielisen Off-Guardianin, joka on StopFake-faktantarkistussivuston mukaan yksi Venäjän hallituksen englanninkielisistä propagandasivustoista.

Venäjän trolliarmeija on Venäjän presidentin Vladimir Putinin linjaa myötäilevän suomalaisryhmän itseironinen nimitys. Osa trolliarmeijan Facebook-ryhmän kuvauksesta kuuluu:

“Venäjän trolliarmeija syntyi vastareaktiona älyllisesti hyvin heppoiselle uutisoinnille ja rehellisesti sanottuna, naurettavilla väitteillä. On varmasti totta, että Venäjä käy informaatiosotaa ihan samoin kuin kaiketi käy jokainen maa maailmassa nykypäivänä. Mutta yksittäisten ihmisten leimaaminen media taholta vieraan valtion maksamiksi trolleiksi on yksinkertaisesti hirmuinen ylilyönti ja loukkaa kansalaisten sananvapautta. “

Keskusteluita pyörittää vielä pienempi ydinjoukko. Venäjän trolliarmeija (sensuroimaton) -ryhmän ylläpitäjä Daria Skippari-Smirnov on yksi heistä.

Suomalaisillakin, kuten kenellä tahansa, on oikeus valita itse mitä lukee. Venäjän trolliarmeija (sensuroimaton) -ryhmän ylläpitäjä Daria Skippari-Smirnov

Skippari-Smirnov tuntee esimerkiksi Venäjällä vaikuttavan suomalaisen Johan Bäckmanin. Kaksikko matkusti yhdessä seitsemän muun suomalaisen kanssa Krimin niemimaalle maaliskuussa 2018.

– Mielestäni suomalaisillakin, kuten kenellä tahansa, on oikeus valita itse mitä lukee ja mitä uutisia seuraa, Skippari-Smirnov kommentoi Ylelle.

Suomessa ja muualla Euroopassa on myös koko joukko aivan tavallisia ihmisiä, jotka jakavat usein ja useissa ryhmissä valeuutisia, joko tietämättömyyttään tai tarkoitushakuisesti.

Aktivistit vaihtoehtoisen maailmankuvan asialla

Yksi valheellisia uutisia levittävä yksityishenkilö on tamperelainen Risto Koivula. Hän oli myös ehdolla vuoden 2015 eurovaaleissa Suomen Työväenpuolueen (STP) ehdokkaana.

Koivula on eläkkeelle jäänyt rakennusstatiikan tutkija, joka viettää omien sanojensa mukaan “paljon aikaa päivittäin” lukemalla ryhmien juttuja ja jakamalla omia julkaisuja. Koivulan Facebook-profiilikuvassa näkyy parraton mies Pikku Kakkonen -paita päällä.

– Ryhmistä saan usein ensin tietää jostakin asiasta. Siellä jaetaan kiinnostavaa tietoa, Koivula kertoo Ylelle.

– Kyllähän siellä on kaikenlaisia asenteita, mutta perättömiä juttuja en ole juuri nähnyt. Tai jos olen nähnyt, niin olen siitä huomauttanut.

Samalla Koivula sanoo, että kommentoi mieluiten tiedeaiheita, joista hänellä on asiantuntemusta. Ulkopolitiikkaa hän tuntee henkilökohtaisesti huonommin, vaikka hän jakaa paljon maailmanpolitiikkaa käsitteleviä juttuja.

Perättömiä juttuja en ole juuri nähnyt. Tamperelainen eläkeläinen Risto Koivula

Kun Koivula jakaa liki 20 uutista omalla Facebook-sivullaan ja eri Facebook-ryhmiin, niistä valtaosa käsittelee kuitenkin juuri ulkopolitiikkaa. Hän kertoo luottavansa ryhmien sisältöön myös siksi, että hän tuntee niissä vaikuttavia ihmisiä henkilökohtaisesti.

– Siellä on sellaisia, jotka ovat muodostuneet kavereiksi. Heidän kauttaan tiedän lähteiden luotettavuuden aika tarkkaan, Koivula sanoo.

“Kavereilla” Koivula viittaa Bäckmaniin ja Skippari-Smirnoviin. Bäckmanin Koivula on tavannut kuluvana vuonna henkilökohtaisesti kahdesti.

Tamperelainen Koivula itse käyttää lähteinään suomalaisten vastamedioiden lisäksi paljon kansainvälisiä vastamedioita, sellaisia kuin Rambler.ru, Southfront, ja mediajätti Russia Today.

RT:n konttori Ranskassa
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili marraskuussa Russia Todayn Pariisin toimituksessa.AOP

EU:n ulkosuhdehallinnon EUvsDisinfo-tutkimusryhmä paljasti huhtikuussa, että Southfront toimii Venäjältä, vaikka sivusto haluaa antaa itsestään yhdysvaltalaisen vaikutelman.

Russia Today, Sputnik ja Ruptly ovat suuria eri kielillä toimivia Venäjän valtion rahoittamia mediataloja. Suurimman osan niiden aineistosta voi tulkita sellaiseksi, että niissä pyritään journalistiseen totuuteen. Venäläismediat pyrkivät kuitenkin uutisoimaan ennen kaikkea tunteita herättävistä, polarisoivista aiheista.

Venäläisten mediatalojen toiminta jäljittelee länsimaista propagandaa kylmän sodan ajalta. Tuolloin Itäblokin maiden asukkaille kerrottiin ennen kaikkea siitä, mikä oli pielessä heidän yhteiskunnissaan. Tunnetuimpia länsipropagandaa lähettäneitä radioita olivat esimerkiksi Voice of America ja Radio Liberty.

Ulkomailla toimivat venäläiset valtionmediat jäljittelevät kylmän sodan aikaista länsimaista propagandaa kertomalla ennen kaikkea yhteiskunnan epäkohdista.
Ulkomailla toimivat venäläiset valtionmediat jäljittelevät kylmän sodan aikaista länsimaista propagandaa kertomalla ennen kaikkea yhteiskunnan epäkohdista.CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA

Vanhaa propagandaa jäljittelevät myös pienemmät sivustot, joiden sisältö ja rahoitus ovat peräisin Venäjältä.

Esimerkiksi 1 800 hengen Venäjän trolliarmeija -ryhmään jaettiin vappuna video amerikkalaiselta Soapbox-sivulta. Jakoteksti kuului: “Nuo Oikeamieliset Hyvyyden Soturit asialla taas, tällä kertaa Venezuelassa, siellä on öljyä, yllätys!”

Guaidón ovat tunnustaneet presidentiksi Trump, Kanada ja ryhmä oikeistolaisia Latinalaisen Amerikan maita”, ohjelman juontaja sanoo videolla. “Mitä Venezuelassa tapahtuu, on vallankaappaus demokraattisesti valittua johtajaa Nicolas Maduroa vastaan.”

Venezuelan oppositiojohtajaa Juan Guaidóta tukee kuitenkin myös EU ja sen mukana Suomi. Maduron voittoa vuoden 2018 presidentinvaaleissa taas useat maat pitävät peukaloituna.

Yhdysvaltalaisen Alliance for Securing Democracy -projektin mukaan Soapboxia rahoittaa suoraan Venäjän valtiollinen media.

Kuvassa vesitykeillä ammutaan vettä mielenosoittajien päälle.
Venezuelan levottomuudet tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisiin tulkintoihin.Miguel Gutierrez / EPA

Suomalaisryhmillä vastineet muualla Euroopassa

Tamperelaisen Koivulan kanssa samoja lähteitä käyttää myös stuttgartilainen Elena Schulz.

3. toukokuuta hän jakaa seinällään toisen käyttäjän karttakuvan, jonka alla lukee:

"Puolan Masuurien asukkaat kertovat suurista armeijaosastoista, jotka ovat matkalla kohti venäläistä Kaliningradia ja Suwalki-aukkoa."

"Siviileiltä on liikkuminen alueella kielletty."

"Aikooko Nato nyt Krimin miehityksen vastaiskuna miehittää Kaliningradin enklaavin? Pohjois-Puolan asukkaat odottavat Naton hyökkäystä Venäjälle."

Schulz on yksi aktiivisimpia saksalaisia valeuutisaktivisteja. Hän ylläpitää muun muassa yhtä suurimmista suljetuista ryhmistä nimeltä Putinistit - Vladimir Vladimirovits Putinin ystävät, johon kuuluu liki 25 000 jäsentä. Tässäkin ryhmässä jaetaan vastuullisten medioiden uutisten rinnalla juttuja, jotka on julkaistu pienissä valeuutismedioissa ja vastamedioissa.

Schulz kertoo omilla nettisivuillaan opiskelleensa sekä Venäjällä ja Saksassa. Hän on erikoistunut perheterapiaan sekä masennuksen, stressin ja traumojen hoitoon. Hänen Facebook-profiilikuviensa alle on jätetty kommentteja, joissa häntä kehutaan “Saksan kauneimmaksi venäläisnaiseksi”.

Venäjä on suuri ja hieno maa, joka edistää rauhaa ja ystävyyttä. saksalainen valeuutisaktivisti Elena Schulz

Myös Schulz julkaisee useita kirjoituksia päivässä, niin omalla Facebook-seinällään kuin kymmenien tuhansien ihmisten vahvuisissa Facebook-ryhmissä. Schulzilla on yli 2 400 seuraajaa, joille hän tarjoilee päivittäin synkkää maailmankuvaa: sisältä mädästä läntisestä yhteiskunnasta, Venäjää vastaan varustautuvasta Itä-Euroopasta, kansalaisille lankeavista hiilidioksidiveroista.

–Aktivoiduin vuoden 2014 tapahtumien jälkeen. Venäjä on suuri ja hieno maa, joka edistää rauhaa ja ystävyyttä, mutta Yhdysvallat kertoo meistä valheita, Schulz kertoo puhelimessa.

Schulz jakoi vähän aikaa sitten myös toisen valheellista tietoa levittävän käyttäjän julkaisun. Saksalainen kilpauimari Marco Henrichs asuu ja harjoittelee Penzassa Venäjällä. Vapaa-ajallaan Henrichs viettää aikaa sosiaalisessa mediassa ja jakaa säännöllisesti valeuutisia.

Saksalaiset ja venäläiset Henrichsiä haastatelleet viestimet kuvailevat häntä maiden välisen ystävyyden ja rauhan lähettilääksi. Viimeksi helmikuussa Henrichs piti puheen Bautznerin paikallisen rauhanpalkinnon jakotilaisuudessa, jossa hän nimitti Saksan mediakenttää “sensuroiduksi ja Nato-mieliseksi”.

Venäläismediat ovat myös haastatelleet Henrichsiä doping-kysymyksissä muun muassa talvella 2018, kun Kansainvälinen olympiakomitea päätti sulkea Venäjän Etelä-Korean talviolympialaisista. Sputnikille hän kommentoi, että läntisten medioiden mukaan “joko venäläiset käyttävät dopingia tai sitten Putin on peukaloinut vaaleja jossakin päin maailmaa”, viitaten lännen “vallitsevaan” venäjävastaiseen asenteeseen.

Russia Todayn haastattelussa Marco Henrichs sanoi, että dopingia on olemassa kaikkialla, myös Saksassa – ja että doping-syytöksiä käytetään “huonon kuvan luomiseksi venäläisistä.”

Yle tavoitteli Henrichsiä kommenttia varten sähköpostitse, mutta ei saanut häneltä vastausta.

Koivulan, Schulzin ja Henrichsin kaltaisia henkilöitä nimitetään disinformaatiota käsittelevässä tutkimuksessa joskus “hyödyllisiksi hölmöiksi” (eng. useful idiots) siksi, että heidän toimintansa hyödyttää suurempia toimijoita ilman, että ne joutuvat kantamaan vastuuta yksittäisten aktivistien toiminnasta tai maksamaan siitä.

Valheellista tietoa levittävillä henkilöillä on hyvin erilaiset taustat. Tavalliset kansalaisaktivistit pyrkivät korjaamaan omasta mielestään vääristynyttä uutisointia tai yksinkertaisesti edistämään jonkin poliittisen mielipiteen leviämistä.

Samaan aikaan esimerkiksi paikallis- ja kansallisen tason poliitikot jakavat valeuutisia uusien kannattajien ja äänestäjien toivossa. Heille valeuutisten jakaminen liittyy myös vallantavoitteluun.

Disinformaatiota tuotetaan Donetskissa ja Moskovassa

"Nyt jyrähtää!"

"Saimme siis neuvottelut päätökseen ja totta se on, MV-Lehden päätoimittajan vastuu on siirtynyt harteilleni."

Huhtikuun 2019 eduskuntavaalien jälkeen rasistisesta, maahanmuuttovastaisesta ja islamofobisesta kirjoittelusta tunnetun MV-julkaisun johto vaihtui. Lehden perustanut ja sitä johtanut Ilja Janitskin siirtyi sivuun, ja lehden päätoimittajaksi ilmoittautui Itä-Ukrainassa asuva Janus Putkonen.

Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13.6.2018.
Ilja Janitskin perustama MV-lehti on ollut suosittu lähde valeuutisia levittävissä ryhmissä. Kuva Helsingin käräoikeudesta kesäkuulta 2018.Jarno Kuusinen / AOP

MV-lehti julkaisee myös totuudenmukaisia juttuja, ja se luokitellaan usein vastamediaksi. Lehti toimii kuitenkin yhtenä suomalaisten valeuutisia levittävien ryhmien tärkeimpänä lähteenä. Janitskin sai yhdessä Johan Bäckmanin ja MV-lehdessä toimineen naisen kanssa tuomiot Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 2018 lehden levittämästä vihapuheesta.

Kirjoittajat syyllistyivät oikeuden mukaan muun muassa kiihottamiseen kansanryhmää vastaan ja Ylen toimittajan vainoamiseen. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Putkosen päätoimittajuus MV-lehdessä on merkittävää siksi, että hän jakaa omissa Facebook-profiileissaan ja alias-nimellään Ivan Putkov toistuvasti valheellisia uutisia – sekä suomalaisista että venäläisistä lähteistä. Putkonen on asetettu Ukrainan pakotelistalle.

Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa on toiminut omat separatistiliikkeet vuodesta 2014, jotka väittävät hallitustensa olevan demokraattisesti valittuja. EU ei ole tunnustanut alueiden itsenäisyyttä.

Putkonen ei ole kuka tahansa aktivisti, vaan ammattiviestijä ja pitkän linjan vastamedia-aktiivi. Hän on muun muassa johtanut Donetskissa sijaitsevaa DONi-nimistä propagandatoimistoa, jonka kautta hän julkaisi Itä-Ukrainan tilanteesta kertovaa disinformaatiota. Sitä ennen hän perusti Suomeen itseään laatumedian haastajaksi kuvanneen verkkomedia.org-sivuston.

Putkonen vetää myös “uuden” MV-julkaisun ympärille keskittyvää keskusteluryhmää Facebookissa. Ryhmässä on 730 jäsentä, ja siinäkin jaetaan tuon tuosta disinformaatiota.

Putkonen, Bäckman sekä Jon Hellevig ja Jarmo Ekman asetettiin Ukrainan pakotelistalle sen jälkeen, kun nelikko oli esiintynyt Venäjän valtiollisissa medioissa Suomen Itä-Ukrainan Donetskiin ja Luhanskiin lähettäminä kansainvälisinä vaalitarkkailijoina marraskuussa 2018, vaikka EU ja Suomi eivät tunnustaneet vaalien laillisuutta.

“Kohudosenttina” tunnettu Bäckman on venäläismedioissa yksi näkyvimpiä ja vaikutusvaltaisimpia suomalaisia. Bäckmanilla on oikeussosiologian dosentuuri Helsingin yliopistossa sekä kriminologian dosentuurit Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa.

Johan Bäckman Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta 2018.
Kärjekkäistä näkemyksistään tunnettu Johan Bäckman esiintyy usein venäläismediassa.Jarno Kuusinen / AOP

Jarmo Ekman on muita mainittuja vaikuttajia nuorempi, 36-vuotias. Hän on 2 800 jäsenen vahvuisen ME KANSA - Kansanliike Facebook-ryhmän ylläpitäjä. Ekman on myös toiminut DONi News Agency -propagandatoimistossa ja ollut eduskuntavaaliehdokkaana vähän tunnetussa Kristallipuolueessa.

Yle tavoitteli Johan Bäckmania, Janus Putkosta ja Jarmo Ekmania kommentteja varten, mutta he eivät vastanneet tämän jutun julkaisuun mennessä Ylen sähköpostitse esittämiin kysymyksiin.

Kyberhyökkäys ja valeuutiset peräisin samasta osoitteesta

Joskus harvoin disinformaatio ei jää pelkäksi suljetuissa ryhmissä tapahtuvaksi ajatuksenvaihdoksi.

Torstaina 13. huhtikuuta 2019 Liettuassa alkoi huolellisesti valmisteltu disinformaatiokampanja, jossa liettuaksi ja englanniksi valmisteltu video ladattiin videotoistopalvelu YouTubeen. Video käsitteli Liettuan puolustusministeriä Raminudas Karoblista ja väitti, että tämä on syyllistynyt lahjontaan ja korruptioon.

Samana päivänä useat Liettuan parlamentin jäsenet saivat sähköpostin, jossa väitettiin Karobliksen ottaneen vastaan 586 000 dollarin lahjuksen. Valeuutinen lähetettiin myös useille medioille, ja muun muassa paikallisen uutissivun "Kas vyksta Kaune" ja englanninkielisen "Baltic Timesin" sivut hakkeroitiin ja uutinen julkaistiin niillä osana disinformaatiokampanjaa.

Uudemmat hyökkäykset vaikuttavat olevan yhden ja saman ryhmän käsialaa. Liettuan varapuolustusministeri Edvinas Kerza

Liettuassa poliitikkoihin liittyvät valeuutiset ovat olleet keväällä 2019 erityisen näkyviä. Maaliskuun alussa maassa järjestettiin paikallisvaalit ja 12. toukokuuta presidentinvaalit. Toukokuun lopussa ovat luvassa vielä EU-vaalit.

Liettualaisviranomaisten selvityksen mukaan huhtikuun disinformaatiokampanja sai alkunsa Venäjältä.

– Sen kaltaisia hyökkäyksiä on tehty ennenkin siinä mielessä, että informaatiovaikuttamiseen pyrkiviä viestejä levitettiin samalla, kun jokin instituutio joutui kyberhyökkäyksen kohteeksi, Liettuan varapuolustusministeri Edvinas Kerza kertoo.

Ennen hyökkäykset vaikuttivat Kerzan mukaan vähemmän suunnitelluilta. Niissä levitetyt liettuankieliset käännökset olivat tökeröitä ja kuvat selvästi muokattuja.

Nyt on toisin.

– Uudemmat hyökkäykset vaikuttavat olevan yhden ja saman ryhmän käsialaa. Taustalla on selkeästi erikoistuneita ammattilaisia, kuten hakkereita, ammattikääntäjiä ja media-asiantuntijoita, Kerza kuvailee.

Liettuan varapuolustusministerin Edvinas Kerzanin mukaan maahan kohdistuvat vaikutuskampanjat muuttavat koko ajan muotoaan.
Liettuan varapuolustusministerin Edvinas Kerzanin mukaan maahan kohdistuvat vaikutuskampanjat muuttavat koko ajan muotoaan. Liettuan puolustusministeriö

Liettuan väestöstä arviolta 5,8 prosenttia on etnisiä venäläisiä, joille venäjämieliset johtajat ja venäjänkieliset viestimet kohdistavat omia disinformaatiokampanjoita.

– Olemme valmiudessa kellon ympäri. Ainoa asia, johon voimme varautua on se, että nämä hyökkäykset muuttavat koko ajan muotoaan, Edvinas Kerza sanoo.

Samalla tavalla kuin Suomessa ja Saksassa, valeuutisia levitetään Liettuassa pienissä ryhmissä, jotka ammentavat nationalismista ja maahanmuutto- ja EU-vastaisuudesta.

Ryhmissä nimeltä Meidän Liettuamme puolesta ja Parhaat propagandavirheet keskustellaan rokotusvastaisuudesta, maastamuutosta, turvallisuudesta ja korruptiosta. Niissä leviävät samat valheet kuin muuallakin koskien Notre Damen paloa, keltaliivien mielenosoituksia ja Venezuelaa.

Notren Damen palon aikana Facebook-ryhmissä levisi esimerkiksi video, jossa näkyi katedraalin toisessa tornissa kävelevä henkilö. Videon jakoteksteissä annettiin ymmärtää, että videon henkilö kuuluisi Ranskan keltaliivimielenosoittajiin. Todellisuudessa videolla näkynyt henkilö oli palokunnan jäsen.

Huhtikuussa levisi erityisen paljon valeuutisia pariisilaisen Notre Dame -katedraalin palosta. Valeuutisissa väitettiin Ranskan keltaliivimielenosoittajien olleen palon takana, vaikka todellisuudessa palo sai alkunsa sähkön oikosulusta.
Huhtikuussa levisi erityisen paljon valeuutisia pariisilaisen Notre Dame -katedraalin palosta. Valeuutisissa väitettiin Ranskan keltaliivimielenosoittajien olleen palon takana, vaikka todellisuudessa palo sai tiettävästi alkunsa oikosulusta.YOAN VALAT / EPA

Mitä tapahtuu, kun faktat ja totuus häivytetään?

Disinformaatio ei ole Euroopassa suuren mittaluokan ongelma – vielä.

Disinformaatiokampanjat ovat kuitenkin muuttuneet yhä näkyvämmiksi ja hienostuneemmiksi. Valeuutiset ja kohdennetut disinformaatiokampanjat ovat olleet esillä esimerkiksi Brexit-äänestyksessä ja Ruotsin vuoden 2018 vaalien aikana.

Venäjä ei ole enää pitkään aikaan ollut ainoa valtio, joka osaa hyödyntää disinformaatiota. Muun muassa Iran, Kiina, Venezuela ja Intia ovat onnistuneet valjastamaan netin vaikutuskanavat käyttöönsä.

Valeuutiset puhuttavat ennen kaikkea siksi, että ne ravisuttavat länsimaisten demokratioiden peruspilareita, siis fakta- ja argumenttipohjaisia yhteiskuntia. Disinformaatio ei ole sen tuottajiin rajoittuva ongelma, vaan se vaikuttaa sitä levittäviin alustoihin, siitä raportoiviin toimittajiin ja sitä kuluttaviin yleisöihin.

Kun faktojen merkitys häviää, tulee demokratiakin tiensä päähän, uskoo saksalaisella Correctiv-faktantarkistussivustolla työskentelevä Tania Röttger.

– Ihmisten pitää voida saada oikeaksi todettua tietoa, jonka pohjalta he voivat sitten muodostaa poliittisen mielipiteensä. Faktantarkistustyö tähtää siihen, että tähän on aito mahdollisuus, Röttger kuvailee.

Sosiaalisen median avoimien ja suljettujen ryhmien rinnalla esimerkiksi bottitilien levittämät valeuutiset ovat osa disinformaatiokampanjoiden toteutusta.

Tania Röttger työskentelee saksalaisella Correctiv-faktantarkistussivustolla.
Tania Röttger työskentelee saksalaisella Correctiv-faktantarkistussivustolla.Anna Saraste / Yle

Uusimpina mukaan ovat tulleet niin kutsutut deep fake -videot.

Facebookin saksalainen tiedottaja Anne Laumen kertoo Ylelle, että Facebook poistaa päivittäin jo miljoona valetiliä eri puolilla maailmaa.

– Valeuutiset ovat huono asia ihmisille ja huono asia Facebookille. Meillä kaikilla on vastuumme kannettavana, kun halutaan estää valheellisen tiedon leviämistä, Laumen kommentoi.

Facebook joutui erityisen paineen alle niin kutsutussa Cambridge Analytica -skandaalissa, jonka takia yhtiö on alkanut vuodesta 2018 alkaen seurata aiempaa tarkemmin valheellisen tiedon leviämistä Facebookissa.

Valeuutiset ovat huono asia ihmisille ja huono asia Facebookille. Facebookin tiedottaja Anne Laumen

Röttgerin mukaan parasta mitä jokainen voi tehdä on miettiä kahdesti, mitä netissä jakaa.

– Kaikista jakamistaan jutuista pitää lukea enemmän kuin pelkän otsikon verran. Jos jokin uutinen tuntuu liian uskomattomalta ollakseen totta, se on hyvin todennäköisesti tekaistu, Röttger muistuttaa.

Korjattu klo 21:44: Jutusta poistettu virheellinen tieto, jonka mukaan Crowdtangle olisi avoimen lähdekoodin työkalu.

Korjattu 14.05.2019 klo 12:24: Daria Skippari-Smirnovin delegaatio matkusti Krimin niemimaalle eikä Itä-Ukrainaan, kuten jutussa aluksi kerrottiin.

Tutkimusryhmän löydökset julkaistaan tällä viikolla yhteistyössä Politico-lehden, Correctiv.org-sivuston, The Insider -verkkosivun sekä proCausa-portaalin kanssa.

Kirjoittajat:

Roman Dobrokhotov on Venäjällä toimivan faktantarkistussivuston The Insiderin perustaja ja päätoimittaja. Vuonna 2018 hän sai Eurooppa-neuvoston Democracy Innovation Award -palkinnon sivun julkaisemista tutkivista reportaaseista.

Anne Sofie Hoffmann Schrøder on tanskalainen vapaa toimittaja, joka työskentelee Tanskan yleisradioyhtiölle ja Deutsche Wellelle. Hän raportoi disinformaatiosta, eurooppalaisista aiheista ja Latinalaisesta Amerikasta.

Anna Saraste on Ylen Berliinin-toimittaja. Disinformaation lisäksi hän on erikoistunut seuraamaan Saksaa ja tiedustelulakeihin liittyviä aiheita.

Tämä artikkeli on toteutettu Robert Bosch -säätiön ja n-ost-verkoston Reporters in the field -apurahalla sekä Journalismfund.eu-tutkimusapurahalla.

Nyt se on virallista: Posio tekee aloitteen Korouoman kansallipuiston perustamisesta

$
0
0

Posion kunta tekee valtiolle aloitteen Korouoman kansallispuiston perustamisesta. Kunnanhallitus päätti asiasta maanantaina.

– Ehdotusta tukevat alueen monimuotoinen ja ainutlaatuinen luonto, kulttuuriympäristö, upeat maisemat sekä retkeilijöiden ja luontomatkailijoiden vakiintunut suosio. Korouoma valittiin vuoden retkipaikaksi 2015 Suomen parhaana jääkiipeilykohteena, kunta perustelee aloitteessaan.

Posion kunnan kansallispuiston perustaminen ei vaadi merkittäviä lisäinvestointeja, sillä alueen perusinfra on jo valmiina. Metsätalous ei myöskään menettäisi puiston myötä mitään, sillä Korouoma on jo nyt suojeltu hakkuilta.

Posion kunta aloitti Korouoman kansallispuiston valmistelemisen viime marraskuussa yksityishenkilön ehdotuksesta.

Kolme sanoo ei

Kunta on pyytänyt alueen toimijoilta lausunnot siitä, miten mahdollinen kansallispuisto tulisi vaikuttamaan. Kolme tahoa vastustaa kansallispuiston perustamista: Pernun Erauspojat, Posion Metsänhoitoyhdistys ja Posion yhteismetsän osakaskunta.

Kuntalaisille järjestettiin avoin yleisötilaisuus viime helmikuussa.

Kunta toivoo kansallispuisto-statuksen houkuttelevan lisää turisteja Posiolle. Korouoma on rotkolaakso Posion ja Ranuan kuntien rajalla. Paikka on suosittu retkeilykohde.

Kunta lähettää aloitteen valtioneuvostolle ja ympäristöministeriölle. Kansallispuiston perustaminen vaatii erillislain eli eduskunnan päätöksen.

Potilas lahjoitti hyvästä hoidosta puoli miljoonaa Husille – harvinainen sairaus kiidätti Suomeen leikkaukseen

$
0
0

Yksityishenkilö on lahjoittanut puoli miljoonaa euroa Husin neurokirurgialle kiitoksena hyvästä hoidosta, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotteessa.

Sairaanhoitopiirin mukaan lahjoitus mahdollistaa modernin mikroneurokirurgian huippuvalmennuskeskuksen perustamisen.

Koulutuslaboratoriossa neurokirugit voivat esimerkiksi kehittää ja hioa taitojaan erilaisissa simulaatioympäristöissä. Husin neurokirurgiasta on toistaiseksi puuttunut tällainen laboratorio.

Husin tiedotteen mukaan lahjoituksen tehnyt yksityishenkilö alkoi kahdeksan vuotta sitten oireilla vakavasti ulkomaanmatkalla. Hän palasi kiireellisesti takaisin Suomeen, missä hänellä todettiin harvinainen moyamoya-aivoverisuonisairaus.

Se voi pahimmillaan aiheuttaa aivoinfarkteja tai aivoverenvuotoja. Potilaan leikkasi neurokirurgi Martin Lehecka.

– Toivon antamani lahjoituksen mahdollistavan sen, että muutkin vastaavassa tilanteessa olevat potilaat voivat saada yhtä hyvän hoidon, lahjoituksen tehnyt henkilö kertoo Husin tiedotteessa.

Lahjoituksen kohdistustarkkuus ja kokoluokka poikkeuksellisia

Hus-kuntayhtymän toimitusjohtajan Juha Tuomisen mukaan on erittäin harvinaista, että yksityishenkilön lahjoitus kohdistuu tarkkaan lääketieteen tiettyyn osa-alueeseen.

– Testamenttilahjoitukset Husia lähellä oleville säätiöille voivat olla esimerkiksi oma asunto tai kesähuvila, eli kyllä sielläkin mittavia rahasummia esiintyy. Mutta se, että näin suuri lahjoitus, mikä nyt neurokirurgiaan saatiin, tulee yksityishenkilöltä suoraan kliiniseen toimintaan, on perin harvinaista.

Lahjoittaja oli määritellyt rahan käyttötarkoituksen erittäin tarkkaan, joten Husilla ei ollut Tuomisen mukaan niiden käytössä kovinkaan suurta harkinnan varaa. Rahoilla hankitaan mikroneurokirurgian huippuvalmennuskeskukseen pääasiassa laitteita ja tarvikkeita.

Toimittajalta: Suomelle tekee tiukkaa päästä Euroviisujen finaaliin – tippui vedonlyöntitilastoissa häntäpäähän

$
0
0

Maanantaina Tel Avivissa käytiin Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin kenraaliharjoitukset. Tiistain semifinaalissa esiintyvät 17 maan edustajat, joista kymmenen pääsee jatkoon.

Daruden ja Sebastian Rejmanin Look away -kappaleen esitystä on muutettu siitä, minkälaisena se nähtiin Uuden Musiikin Kilpailussa. Suuri laatikkomainen rakenne, jonka sisällä Darude oli ja jonka päällä tanssija tanssi, on poissa.

Darude esiintyy lavan sivulla omassa kopissaan ja tanssija on keskellä lavaa pienellä korokkeella. Sebastian Rejman liikkuu etuosassa catwalkilla ja eri puolilla lavaa. Taustalla nähdään biisin ilmastonmuutosteemaan liittyen muun muassa hajoavia jäälauttoja. Tanssija tavallaan tipahtaa veteen ja hänet nähdään veden alla taustascreenillä.

Maanantain harjoitukset sujuivat hyvin Rejmanin laulua myöten. Visuaalisesti esitys näyttää isolla viisulavalla toimivalta.

Suomi saa tiistaina kamppailla kunnolla pääsystä lauantain finaaliin. Maa on pudonnut vedonlyöntitilastoissa koko ajan ja on nyt aivan häntäpäässä kolmanneksi viimeisenä eli sijalla 39. Tel Avivissa on sanottu, että Daruden ja Sebastian Rejmanin kappale on jopa aliarvostettu.

Suomen menestymismahdollisuuksia parantaa se, ettei ensimmäinen semifinaali ole niin kovatasoinen kuin toinen. Torstaina esiintyy suurin osa kisan ennakkosuosikeista.

Sunnuntaina pidettiin Euroviisujen avajaiset, joka on suuri mediatapahtuma. Darude ja Sebastian Rejman antoivat oranssilla matolla haastatteluja kahden tunnin ajan, mikä kertoo kiinnostuksesta suomalaisesiintyjiä kohtaan. Kaksikkoa on haastateltu erityisesti brittiläisiin ja australialaisiin lehtiin. Darude on keikkaillut paljon juuri Australiassa, mikä selittää suurta kiinnostusta.

Mikäli Suomi ei pääse lauantain finaaliin, voi ainakin sanoa, että suomalaiset ovat edustaneet viisuissa erittäin ammattimaisesti ja positiivisella energialla. Siitä voi olla ylpeä.

Opintotuki on tänään suurimmaksi osaksi velkaa – ja sitä otetaan ennätystahtia

$
0
0

Suomalaiset ovat huolissaan asuntolainoista, joustoluotoista ja valtion velasta, mutta on eräs laina, jonka määrä kasvaa huomattavasti nopeammin.

Suomalaisten opintolainat ovat vuosikymmenen kuluessa reilusti yli kaksinkertaistuneet.

Punainen viiva alla olevassa kaaviossa nousee yhä jyrkemmässä kulmassa – kaikki merkit viittaavat siihen, ettei velkaantuminen ole taittumassa.

Suomalaisten opintolainojen kokonaismäärä vuodesta 2010 vuoteen 2019 -grafiikka
Suomalaisten opintolainojen kokonaismäärä vuodesta 2010 vuoteen 2019Yle Uutisgrafiikka

Kelan mukaan viime vuoden lopulla opintovelallisia oli yli neljäsataa tuhatta, ja heillä oli lainaa keskimäärin 7 800 euroa – summa kasvoi viidenneksen edellisvuodesta.

Yli 20 000 euron opintolainat olivat viidessä vuodessa yli nelinkertaistuneet.

Opintolainan suhteen kaikki käyrät osoittavat ylöspäin. Tulisiko tilanteesta olla huolissaan?

Opiskelija
Pirita Ojala säästää kesätyörahoista talven varalle. Lainaakin tarvitaan.Yle

Suomen Ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Sanni Lehtinen päivystää maanantaiaamuna opiskelijajärjestöjen kojulla Säätytalon ulkopuolella Helsingissä. Talon sisällä pääministerikandidaatti Antti Rinne (sd.) johtaa hallitusneuvotteluja, joissa päätetään seuraavien vuosien suunta.

Juha Sipilän hallitus leikkasi korkeakouluopiskelijoiden opintotukia ja panosti opintovelkaan. Lehtinen toivoo suunnan kääntyvän.

– On huolestuttava suunta, että opiskelijat joutuvat velkaantumaan elääkseen. Opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin, mutta opintoraha on vain 250 euroa, eikä se riitä elämiseen missään päin Suomea.

Se, että opiskelu on juhlapuheissa "investointi tulevaisuuteen", ei Lehtisen mukaan ole riittävä syy velkaannuttaa opiskelijoita.

– Yhteiskunnankin pitäisi investoida tulevaisuuteen ja taata opiskelijoille elintaso, jolla täyspäiväinen opiskelu olisi mahdollista.

Neljä vuotta sitten opiskelijat saivat hallitukselta kylmää kyytiä, tällä kertaa Lehtinen on kuunnellut vaalilupauksia tarkasti. Hän sanoo olevansa optimisti.

Lyhyellä aikavälillä opiskelijat tavoittelevat sadan euron korotusta opintorahaan – pidemmällä tähtäimellä paikkaa sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa.

– Se tarkoittaisi, että opiskelijoiden minimitoimeentulo nousisi samalle tasolle kuin muillakin. Tällä hetkellä se on noin puolet muista minimietuuksista.

Opiskelija
Yle

Mainettaan parempi

– Opintotukijärjestelmä on tänään hyvin lainapainotteinen. Sanoisin kuitenkin, että se on mainettaan huomattavasti parempi, Kelan vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen sanoo.

Vuosikymmenten ajan opintotukea pohtinut Lahtinen ynnää korkeakouluopiskelijan tukia. Opintoraha on noin 250 euroa. Sen päälle yksinasuva vuokralainen saa yleistä asumistukea noin 300 euroa kuukaudessa.

Näiden lisäksi opintolainaa voi nostaa 650 euroa kuukaudessa.

Lahtinen muistuttaa, että tuon lainan korko lasketaan prosentin kymmenyksissä.

– Lisäksi, jos opiskelija suorittaa korkeakoulututkintonsa määräajassa, lainasta voi saada jopa kolmasosan valmistumispalkkiona.

Periaatteessa tämä laina kannattaa siis ottaa, vaikka jättäisi ne patjan alle tai tilille makaamaan. Uutiset kertovat opiskelijoista, jotka nostavat lainarahaa sijoittamista varten.

Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo uhkasi taannoin reputtaa kaupan alan opiskelijat, jotka jättävät tämän mahdollisuuden hyödyntämättä.

Opiskelija
Yle

Opintolainan sijoittaminen ei liene täysin marginaalinen ilmiö – törmäsimmehän mekin opiskelijaan, joka on sijoittanut osan opintolainastaan.

Joskus nousu kääntyy

Kelan Lahtinen ymmärtää opintorahan tasoon pettyneitä opiskelijoita.

– Oma näkemykseni ja Kelan näkemys on, että hyvään sosiaalipolitiikkaan kuuluu etuuksien määrien ja tulorajojen vuosittaiset indeksitarkistukset.

Lahtinen toteaa myös, että velkavetoiseen järjestelmään on kätketty kriisin siemenet.

– Tällaiset velkamäärät tulevat tuottamaan tuskaa, kun korkotaso lähtee kasvuun ja työllisyystilanne alkaa jonain vuonna heikkenemään.

Opintotukijärjestelmän kokonaisuus – velka tueksi lukien – on kuitenkin Lahtisen mukaan tänään varsin hyvä.

– Koskaan opintotukijärjestelmän historiassa opintotuen ostovoima ei ole ollut tällä tasolla, hän sanoo.

Se on paljon sanottu, sillä Suomen opintotukijärjestelmä täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Viime vuodet käynnissä on ollut paluu juurille.

Hyvää syntymäpäivää, opintotuki!

Jos opiskelit 1970- tai 1980-luvulla, opiskelijoiden lainanpelko saattoi tuntua oudolta. Historiallisesti tarkasteltuna velkavetoisessa opiskelussa ei nimittäin ole mitään erikoista.

Kuten alla oleva kaavio kertoo, puoli vuosisataa sitten opintotuki ei ollut mitään muuta kuin velkaa.

Opintotukien ostovoiman kehitys vuodesta 1969 vuoteen 2018 -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Opintotukijärjestelmän ensimmäiset vuosikymmenet opiskeltiin velaksi. Asumistuesta oli jo paljon iloa, mutta opintorahan osuus oli nykyrahassa vain muutamia kymppejä.

Sitten tuli 1990-luku ja lama.

Esko Ahon perintö

Ankara lama leikkasi opiskelijoiden velanottohalut. Toisaalta keskustalainen pääministeri Esko Aho päätti hallituksineen yli kaksinkertaistaa opintotuet.

Tämä näkyy selvänä hyppäyksenä yllä olevassa kaaviossa.

Päätöksen ansiosta moni 90-luvun opiskelija onnistui sinnittelemään opintotuilla ja kesätyösäästöillä. Noiden aikojen jälkeen opintorahaan ei kuitenkaan ole tehty merkittäviä korotuksia ja sen ostovoima rapautui.

Velkaa opiskelijat eivät kuitenkaan halunneet vaikka vuosituhat vaihtui. Vuonna 2010 opintuen saajista vain alle kolmannes nosti opintolainaa.

Siitä alkoi tämän artikkelin alussa kuvattu opintolainan suosion kasvu. Tänään kaksi kolmasosaa opintotuen saajista nostaa lainaa.

Vauhtia kehitykselle antoi alhainen korkotaso sekä opintorahan leikkaukset.

Vaikuttaako Moskova verkossa eurovaaleihin? Venäjä-tutkija Hanna Smith vastaa yleisön kysymyksiin

$
0
0

Yle julkaisi maanantaina kansainvälisen toimittajaryhmän arvion Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa internetin kautta eurovaaleihin. Sen mukaan vaikutusyrityksiä esiintyy etenkin suljettuissa keskusteluryhmissä.

Ylen Berliinin toimittaja, disinformaation seuraamiseen erikoistunut Anna Saraste on yksi artikkelin kolmesta kirjoittajasta. Jutun voit lukea tästä.

Suomeen perustettiin vuonna 2017 kyberyhteyksiä ja vihamielista vaikuttamista tutkiva hybridiosaamiskeskus. Jutun aiheesta voit lukea tästä.

Valtioneuvosto tiedotti Hybridiosaamiskeskuksen perustamisesta kaksi vuotta sitten. Keskuksen koskemattomuutta on myös arvioitu kriittisesti.

Tässä Hybridiosaamiskeskuiksen tutkimusjohtaja Hanna Smith vastaa yleisön kysymyksiin.

Hanna Smith
Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna SmithYle

Kommenttipalsta kysymysten esittämistä varten on suljettu kello 13.30, kuten ennalta ilmoitettiin.

Hanna Smithin vastauksia julkaistaan vielä joitakin.

1. kysymys: – Venäjä tunnetusti kiistää kaikki sitä vastaan esitetyt syytökset. Miten voidaan vedenpitävästi varmistaa, mistä mahdollinen hybridioperaatio on todella lähtöisin?

Tutkimusjohtaja Hanna Smith vastaa: – Hybridiuhan tunnistaminen on tunnetusti lähes mahdotonta. Harvoin oikein missään on vedenpitävää tapausta.

– Maitten välisissä suhteissa on ongelmana vielä kansainväliset sopimukset ja laki. Jos joku valtio kiistää osuutensa - vaikka kaikki näkisivät omin silmin että siinä ne ovat –niin kynnys lähteä vastatoimiin on iso, koska silloin pitää lähteä liikkeelle ns. ei täysin vedenpitävin perustein.

–Kansainvälisissä suhteissa vedenpitävä on vasta sitten kun myös tekijä myöntää osallisuutensa. Siksi suurin osa ”syytöksistä” perustuu aihetodisteisiin ja ns. riittävään näyttöön.

2. kysymys: – Millä suurvallalla on suurimmat voimavarat hybridivaikuttamiseen, Yhdysvalloilla, Venäjällä vai Kiinalla ?

Tutkimusjohtaja Hanna Smith vastaa: – Valtiot, jotka käyttävät hybridiuhkamekanismia, eivät usein saa läpi tahtomaansa läpinäkyvillä keinoilla. Hybridimekanismi mahdollistaa sen että valtio, jolla ei ole suoria vaikutusmahdollisuuksia, pystyy yhdistelemällä erilaisia elementtejä saamaan etuja itselleen.

– Yhdysvalloilla on muita isompi vahvuus sotilaallisesti, taloudellisesti, poliittisesti ja teknologisesti sekä pehmeän vallan kautta (koulutus, Hollywood etc.) Siksi Yhdysvaltojen ei tarvitse hämärtää toimiaan, ja se voi myös itse myöntää tehneensä jonkun operaation, kuten esim. heidän tekemänsä kyberhyökkäyksen Venäjän trollitehdasta vastaan.

3. kysymys: – Onko Venäjällä oma netissä toimiva kyberkeskuksensa Suomessa ?

Tutkimusjohtaja Hanna Smith vastaa: – Tästä meillä ei ole mitään tietoa.

4. kysymys: – Vaikuttavatko taustalla Venäjän vanhat "ystävyyssuhteet" eräiden Itä-Euroopan maiden ja esim. Italian kanssa?

Tutkimusjohtaja Hanna Smith vastaa: – Monella eurooppalaisella maalla on omat ongelmansa Venäjän kanssa. Kansainvälisessä politiikassa ”ystävyyssuhde” ei aina tarkoita ystävyyttä niin kuin me sen ymmärrämme. Politiikka on hyvin kiemurainen kokonaisuus.

5. kysymys: – Onko tavoitteensa Euroopan hajaannuksen lisääminen?

Tutkimusjohtaja Hanna Smith vastaa: – Venäjä haluaa Euroopan ja EU:n joka toimii Venäjän etujen mukaan.

6. kysymys: Onko nyt uutta ainoastaan sosiaalisen median käyttö vai jokin muukin seikka?

Tutkimusjohtaja Hanna Smith vastaa: –Sosiaalisen median käyttö, informaation ” kansainvälisyys”, on uutta ja tarjoaa edullisen keinon toteuttaa informaatiovaikuttamista. Kaikki somessa liikkuva disinformaatio (tahallisesti vääristellyn tai valheellisen tiedon levittäminen ) ei ole kuitenkaan osa hybridivaikuttamisoperaatiota tai uhkaa kansallista turvallisuutta.

– Usein disinformaation levittämisen takana on taloudellisen hyödyn hakeminen ja toimijat eivät tee yhteistyötä minkään ns. valtiollisen hybridivaikuttajan kanssa.

– Jotkut ihmiset taas levittävät disinformaatiota vain koska pystyvät siihen, ikään kuin ”yes, we can” -periaatetta noudattaen tai vaikkapa mustamaalatakseen muita toimijoita. Keskustelussa vaalihäirinnästä pitääkin olla tarkkana ja erottaa se, mikä on valtiollisesti johdettua toimintaa ja mikä puhtaasti kotimaista - sellaisten itsenäisten toimijoiden tekemää, jotka eivät saa rahallista tukea ulkovallalta tai eivät muutenkaan tue ulkovaltaa ideologisessa mielessä.

7. kysymys: – Mutta onhan Venäjän ja aiemmin Neuvostoliiton vaikuttaminen vaaleihin lähellä ja kaukana jo vuosisadan vanha tarina?

Tutkimusjohtaja Hanna Smith vastaa: – Nyt on merkittävää että Venäjä haluaa häiritä vaaleja entisen NL:n alueen ulkopuolella. Näyttää siltä että Venäjä todella pelkää demokratiaa ja haluaa heikentää sitä erityisesti Euroopassa. Venäjällä on huomattu että vaaleja häiritsemällä voi saada vaikutusvaltaa ja poliittinen sekaannus voi edesauttaa Venäjän intressejä.

8. kysymys: – Onko Venäjän Eurooppaa hajottamaan pyrkivä verkkovaikuttaminen pelkkää sisäpolitiikkaa, vai voiko tästä toiminnasta olla jotain taloudellista hyötyä Venäjää hallitsevalle joukolle?

Tutkimusjohtaja Hanna Smith vastaa: – Venäjän halu olla osana Eurooppaa, vaikutusvaltaisena eurooppalaisena suurvaltana, johtuu monesta asiasta; historiasta, venäläisestä identiteetistä, Venäjän käsityksestä asemastaan maailmanpolitiikassa sekä taloudellisista eduista. Ulkopolitiikka ei ole Venäjän kohdalla vain sisäpolitiikkaa, eikä sisäpolitiikka ulkopolitiikkaa, vaan ne ovat toisiinsa linkittyneitä.

9. kysymys: – Hieman tulee outo olo tästä aina jatkuvasta keskustelusta Venäjän vaikuttamisesta. Onkohan se sittenkin hieman ylimitoitettua ja itsessään eräänlaista vaikuttamista, vai onko Venäjällä jotain erityistä taitoa ja osaamista tältä alalta?

Tutkimusjohtaja Hanna Smith vastaa: – Venäjästä puhutaan sen rajanaapureissa paljon koska Venäjä on iso vaikuttaja. Jos miettii miten paljon Venäjästä puhutaan entisen NL:n alueen maissa, niin Suomessa keskustelu on vähäistä ja ihan sivistynyttä.

– Vaikka Suomella ja Venäjällä on pitkä historia - tai ehkä juuri siksi - niin Venäjän motiivit herättävät aina kysymyksiä Suomessa. Luottamuspula, joka on syntynyt historian saatossa, ei korjaannu hetkessä.

– Välillä tilanne on ollut parempi, mutta nyt jo vuosia huonompi.

– Isossa roolissa kokonaisuudessa on Venäjän sisäpolitiikka – jos valtio kohtelee omia kansalaisiaan kyseenalaisesti; vallanpitäjiä arvostelmalla voi joutua vankilaan, liikekumppani voi tulla murhatuksi, eikä viranomaisia kiinnosta, ”isoveli” valvoo ehkä hieman liian aktiivisesti, vähemmistöillä ei ole samoja oikeuksia, valtion etu menee yksilön edun edelle – kaikki tämä johtaa siihen että on vaikeata nähdä Venäjää rakentavana ja luotettavana yhteistyökumppanina.

– Tämän lisäksi autoritäärisillä valtioilla on paljon kokemusta ja taitoa epäsuorasta ja hyvin psykologisesta vaikuttamisesta.

"Petetyt kuntaliitoslupaukset lietsovat populismia"– tarvitaanko liitoksille peruutusnappi?

$
0
0

Nastolalaista Leo Laukkasta sapettaa.

– Ei ole kiva maksaa Lahden hyppyrimäkien pengerryksiä eikä monia muitakaan asioita, mihin kaupungin poliitikot veronmaksajien rahoja käyttää.

Nastola on ollut osa Lahtea kolmen vuoden ajan, mutta Laukkanen ei halua kutsua itseään lahtelaiseksi. Kuntaliitospäätös syntyi Nastolassa aikoinaan yhden äänen enemmistöllä.

– Mä en koskaan anna anteeksi, sille valtuutetulle joka tämän silloin ratkaisi, sanoo Laukkanen.

Kunnallisoikeuden emeritusprofessori Aimo Ryynänen ymmärtää, milloin oman kunnan itsenäisyyden menetys nousee katkeraksi palaksi.

– Huonoin tapa tehdä kuntaliitos on se, että valtuusto ilman kansalaiskuulemista runnoo esityksen läpi. Sellaisiakin esimerkkejä Suomesta löytyy, jossa kuntaliitos on tehty vastoin kansanäänestyksen selvää tulosta, sanoo Ryynänen.

Ryynänen viittaa Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitokseen vuonna 2009, joka syntyi siitä huolimatta, että yli 70 prosenttia joutsenolaisista oli vastustanut kansanäänestyksessä liitosta.

Aimo Ryynänen Orimattilan kaupungintalon edessä
Emeritysprofessori Aimo Ryynäsen mukaan kunnilla pitäisi olla mahdollisuus peruuttaa kuntaliitos.Marjo Pirilä / Yle

Emeritusprofessori sai yhteydenoton Pohjanmaalta, jossa Kauhavan kuntaliitokseen pettyneet asukkaat keräsivät adressiin nimiä kuntaliitoksen purkamiseksi. Sellaista ei Suomen lain mukaan ole mahdollista tehdä.

– Ruotsissa on mahdollista palauttaa kunnan itsenäisyys, ja siellä viime vuosina useat kunnat ovat saaneet itsenäisyytensä. takaisin, sanoo Ryynänen.

Asukkaat pettyvät katteettomiin lupauksiin

Emeritusprofessori Aimo Ryynäsen mielestä suurkuntien havittelun sijaan Suomessa pitäisikin mennä toiseen suuntaan. Kunnat eivät ole vain palveluita tuottavia yksiköitä.

– Nyt aletaan painottaa entistä enemmän kansalaisten osallisuutta ja läheisyysperiaatetta. Kunta ei saisi olla liian suuri. Monessa liitoskunnassa on aika lailla valot sammutettu eivätkä kuntaliitossopimusten tavoitteet ole toteutuneet.

Nastolassa Lahden ja Nastolan yhdistymissopimusta on luettu moneen kertaan. Viimeksi sen kaivoi esille Lahden tarkastuslautakunta, jonka mielestä yhdistymissopimuksen henkeä loukattiin, kun Nastolan lukio päätettiin lakkauttaa.

Nastopoli
Nastolan lukion lakkauttaminen on herättynyt keskustelua yhdistysmissopimuksen hengestä.Sini Ojanperä / Yle

Tarkastuslautakunnan mukaan kokemukset Lahden ja Nastolan yhdistymisestä eivät ole omiaan edistämään alueen kuntien yhdistymisiä tulevaisuudessa.

Ryynänen muistuttaa, että kuntaliitossopimus on poliittinen aiesopimus, joka voidaan irtisanoa heti, kun kunta on liitetty, sillä toista sopijapuolta ei enää ole olemassa. Petetyt lupaukset ja päätöksenteon siirtyminen kauemmas ovat omiaan ruokkimaan populismia.

– Matala äänestysaktiivisuus on kaikissa kansanvaltaisissa maissa kasvava ongelma. Kunnan koon ja demokratian välistä suhdetta ei ole riittävästi ajateltu. Jo nyt alhainen äänestysaktiivisuus vähentää päätöksenteon hyväksyttävyyttä ja lietsoo populismia, sanoo Ryynänen.

Kunnantalosta kulttuurikeskus - kyläaktiivit eivät jääneet suremaan

Jos kuntaliitoksen perumismahdollisuus olisi olemassa, alkaisiko kunnassa jatkuva jähnäys siitä, peruutetaanko päätös? Nastola-seura ei halua katsoa peruutuspeiliin vaan ottaa kuntaliitoksesta kaiken hyödyn irti.

– Sen takia tämä tuntuu niin vaikealta, kun jäi ilmaan, mitä jos kuntaliitosta ei olisi tehtykään. Asiat olisivat varmasti tapahtuneet ilman liitostakin. Voi olla että emme olisi saanut lukiota pidettyä itsekään, sanoo Nastola-seuran puheenjohtaja Liisa Helanto.

Nastola-seuran puheenjohtaja Liisa Helanto Nastolan entisen kunnantalon edessä
Nastola-seuran puheenjohtaja Liisa Helanto haluaa katsoa eteenpäin.Marjo Pirilä / Yle

Lukion lakkauttaminen oli myös Nastola-seuralle vaikea pala. Lukion puolesta taisteltiin viimeiseen asti.

– Toisaalta, maailma avautuu, jossain vaiheessa nuoren pitää lähteä täältä opiskelemaan ja maailmalle. Lahdessa on hyviä lukioita, mihin hakeutua. Kyllä me tästäkin selvitään, Helanto uskoo.

Helanto huomauttaa, että Lahti myös investoi Nastolaan: uusi monitoimitalo ja hyvinvointiasema ovat valmisteilla. Kunnantaloltakaan eivät ole valot sammuneet, vaan seura tekee aktiivisesti töitä pitääkseen kirkonkylän elävänä.

– Kaupallisia palveluita me emme enää tänne kirkonkylälle saa, mutta haluamme, että tämä on Nastolan sydän ja kulttuurin keskus.

Konsultit ehdottivat aluejohtokunnan lakkauttamista

Kuntaliitoksen jälkeen Nastolaan perustettiin aluejohtokunta, jolla on omaa rahaa käytössään. Aluejohtokunta ottaa aktiivisesti kantaa Nastolan asioihin ja jakaa avustuksia etenkin tapahtumille. Nastola-seuran puheenjohtajan mukaan yhteisöllisiä tapahtumia ei olisi mahdollista toteuttaa ilman aluejohtokunnan varoja.

– Tämä on juuri sitä asukaslähtöisyyttä, mikä luo yhteisöllisyyttä ja ylläpitää Nastola-henkeä, sanoo Liisa Helanto.

Aluejohtokunta omine rahoineen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Syksyllä Lahden kaupungin uudistamista selvittänyt konsulttiyhtiö ehdotti Nastolan aluejohtokunnan lakkauttamista. Konsulttien mielestä Lahden pitäisi kehittää koko kaupunkia yhtenäisenä. Kaupunginhallitus ei lämmennyt ajatukselle.

Nastola pystyy pitämään vielä puolensa. Kuntaliitoksen jälkeisissä kunnallisvaaleissa nastolalaiset keskittivät äänensä ja saivat vahvan edustuksen Lahden valtuustoon.


Nelivuotiaasta puhumattomasta lapsesta tuli ylioppilas – puheterapia teki Oona Toukolehdosta sinnikkään

$
0
0

21-vuotias Oona Toukolehto on tottunut koko ikänsä pinnistelemään enemmän kuin muut ikäisensä.

Toukolahden puheen kehitys viivästyi lapsena ja hänellä todettiin keskivaikea dysfasia. Hän oppi ensimmäiset sanansa vasta nelivuotiaana.

Toukolahti kävi puheterapiassa ja tytön sanavarasto laajeni sanoja toistamalla, kuvia käyttämällä ja ottamalla avuksi viittomat.

Myös vanhemmat osallistuivat tyttären puheen kehittämiseen. He opettelivat viittomat ja tekivät harjoitteita yhdessä lapsensa kanssa.

Toukolehdolla oli esimerkiksi satukansio, joka piti sisällään eläinaiheisia tarinoita kuvien muodossa sekä viittomia, joilla satua voi kertoa. Sen avulla tyttö opetteli tarinankerrontaa.

– Näytin usein käsimerkkien avulla kertomiani asioita. Monet sanoivat minulle myöhemmin, että minun viittomani olivat parempia kuin sanallinen ilmaisu.

Kuntoutusjakson päiväkirja
Kuntoutusjakson päiväkirjaPuoli seitsemän/Yle, Helena Lappeteläinen

Kommunikoinnin avuksi perhe kiinnitti esineiden ja kaappien päälle kuvia. Niiden avulla Toukolehto pystyi näyttämään vanhemmille ja muille aikuisille, mitä hän tahtoi tai tarkoitti.

Jos hän halusi esimerkiksi juoda maitoa, hän pystyi näyttämään jääkaapin ovessa olevan maitolasin kuvaa. Kuvien avulla hän pystyi ilmaisemaan myös oman tunnetilansa, esimerkiksi kiukun tai surun.

Puhehäiriön syy voi olla kuulossa, rakenteellisessa viassa tai aivoissa

Kehityksellistä kielihäiriötä esiintyy eri asteisesti noin 7 prosentilla lapsista. Vaiva huomataan usein neuvolassa, josta lapsi ohjataan puheterapiaan.

Logopedian tutkimusprofessori Minna Laakso Helsingin yliopistosta kertoo, että puheen kehityksen viivästymiseen johtavia syitä on monia.

– Oireen taustalla voi olla huono kuulo. Puhevaikeuksiin vaikuttavat myös suualueen rakenteellinen vika tai suualueen heikot lihakset. Tavallisesti selvää syytä ei löydetä ja silloin ajatellaan, että syy on aivoissa.

Puheterapian tavoitteena onkin kehittää niitä aivojen alueita, jotka liittyvät puheen tuottamiseen ja ymmärtämiseen.

Haastavia puheeseen liittyviä häiriöitä hoidetaan Helsingin audiofoniatrisella lastenklinikalla. Siellä olevilla kuntousjaksoilla muun muassa tutkitaan lapsen puheen edistymistä.

Oona Toukolehto muistelee puheterapiaharjoitteitaan
Oona Toukolehto muistelee puheterapiaharjoitteitaanPuoli seitsemän/Yle, Helena Lappeteläinen

Toukolahti kävi audiofoniatrisella lastenklinikalla kuntoutuksessa neljä kertaa ennen kouluikää. Kuntoutusaika oli kerrallaan kolme viikkoa ja hoitajat kirjasivat päivien sisällön päiväkirjaan.

– Sen muistan, että ensimmäisenä yönä pelkäsin nukkua Lastenklinikalla ja oli koti-ikävä. Onneksi sain luvan nukkua seuraavat yöt mummolassa. Mummi ja vaari asuivat Helsingissä, he veivät minut aamulla kuntoutukseen ja hakivat illaksi kotiinsa.

Kuntoutuspäivät olivat täynnä muun muassa puheterapeutin, toimintaterapeutin ja psykologin harjoitteita.

– Muistan harjoitelleeni, kuinka viitotaan ruokailuun liittyviä asioita kuten "syödä" ja "juoda". Sitten leikimme ja askartelimme.

Kuntoutusjaksojen lisäksi Toukolehto harjoitteli puhetta säännöllisesti terapiassa. Terapeutti vieraili päiväkodissa kaksi kertaa viikossa.

Puhevaikeus voi vaikeuttaa myös sosiaalisia suhteita

Koulunkäynnin Oona Toukolehto aloitti pienessä, alle 10 lapsen erityisluokassa. Muutos kohti normaalia luokkaopetusta tapahtui vaiheittain.

Pienelle koululaiselle se oli tärkeää.

– Ala-asteella oli vaikeaa saada ystäviä ja koin oloni välillä yksinäiseksi. Varsinkin esiintymiset luokalle tuntuivat haastavilta. Onneksi ympärillä oli aikuisia, jotka tukivat.

Toisella luokalla hän pääsi osaksi normaalia luokkaa, jossa oli jo yli 20 lasta. Puheterapia jatkui toiselle luokalle saakka ja äidinkielessä Toukolehto sai yksityistunteja.

– Äidinkieli on ollut minulle aina vaikeaa, mutta vieraat kielet olivat vielä vaikeampia. Englannin ja ruotsin kielen opiskelutahti koulussa oli liian nopeaa. Toiset siirtyivät usein seuraavaan lukuun, kun minä olin vasta edellisessä.

Puheterapia muuttaa aivojen rakennetta

Puheterapian vaikutusta lasten aivojen rakenteeseen on tutkittu vielä toistaiseksi vähän. Se tiedetään, että puheterapiassa tapahtuva oppiminen muodostaa uusia hermosolujen yhteyksiä aivoissa. Tämän vuoksi aivot toimivat aiempaa tehokkaammin ja nopeammin.

Tutkimusprofessori Minna Laakso kertoo, että puheterapialla voi yllättäviäkin vaikutuksia.

– Puheterapia voi vahvistaa myös eri aivoalueita yhdistäviä valkean aineen ratoja, jolloin aivot voivat toimia paremmin kokonaisuutena.

Laakso muistuttaa, että puheterapian vaikuttavuutta aivotoimintaan tulisi tutkia enemmän. Erityisen tärkeää olisi selvittää, millainen puheterapia hyödyttää erilaisissa oireissa.

Muutamien aikuisikään ulottuvien seurantatutkimusten mukaan vaikutukset ovat yksilöllisiä ja vaihtelevia. Laakso painottaa, että kielellisiä haasteita voi olla aikuisena edelleen, mutta ongelmat lievenevät.

– Osa kokee saavansa vaikeuksien kautta kykyä selvitä haastavista tilanteista paremmin kuin helpommalla elämässä selvinnyt. Joillakuilla myös sisu kasvaa ja he haluavat näyttää, että menestyvät opinnoissaan.

Lukiosta tanssikurssille

Niin kävi myös Oona Toukolehdolle. Hän opiskeli vaikeuksista huolimatta sinnikkäästi. Koulu myönsi hänelle oikeuden pidennettyyn oppivelvollisuuteen, mutta hänen ei tarvinnut käyttää sitä.

Yläasteen jälkeen Toukolehto pyrki muiden sisarustensa tavoin lukioon. Hän pääsikin Helsingin luonnontiedelukioon. Myös lukion hän suoritti normaalissa kolmen vuoden ajassa, vaikka olisi voinut käyttää neljä vuotta.

Mutta luonto ei antanut periksi opintojen venyttämiseen.

– Onhan se ihmeellistä näin jälkikäteen ajatella, kuinka paljon kaiken saavuttamiseksi piti tehdä töitä.

Oona Toukolehto harjoittelee kotonaan tanssia
Oona Toukolehto tekee tanssiharjoituksiaPuoli seitsemän/ Yle, Helena Lappeteläinen

Kielellinen erityisvaikeus opettaakin usein luovia työskentelytapoja. Tutkimusten mukaan puheterapiassa käytetyt metodit ja lapsen sinnikäs tekeminen kehittävät aivojen rakennetta tavalla, joka lisää avaruudellista hahmottamiskykyä. Heikkoudesta voi siis tulla vahvuus.

Kehityksellinen kielihäiriö ei myöskään yksinään määrää sitä, mille alalle henkilö päätyy. Joidenkin Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten mukaan tällaisia kielellisen häiriön omaavia henkilöitä päätyy keskivertoa enemmän teknisille aloille, esimerkiksi diplomi-insinööreiksi.

– He ovat tottuneita haasteidensa vuoksi tarkistamaan tekstinsä ja havaitsemaan virheensä. Lisäksi heillä on todettu olevan muita parempi avaruudellinen hahmottamiskyky. Jos toisella aivoalueella on vaikeaa, niin toinen aivoalue kehittyy paremmaksi.

Oona Toukolehto on nyt 21-vuotias ja opiskelee tanssia Karjaan kansanopistossa – ruotsiksi. Se on iso saavutus naiselle, jolle vieraat kielet olivat aina vaikeita.

Toiveissa on tanssinopiskelun jatkaminen ammattikorkeakoulussa ja tanssijan ura.

– Olen iloinen, että olen pärjännyt näin hienosti. Ilman tukea ja kannustusta se ei olisi onnistunut.

Lue lisää aiheesta:

Vanhempia huolettaa tiukentunut linjaus puheterapian saamiseksi – "Rupesin melkein itkemään, kun Antton puhui ensimmäisiä sanoja"

Toimittaja Johanna Vehkoo valittaa saamastaan kunnianloukkaustuomiosta Junes Lokkaa vastaan

$
0
0

Kunnianloukkaustuomion saanut toimittaja Johanna Vehkoo valittaa saamastaan tuomiosta.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Oulun käräjäoikeudesta vahvistetaan, että valitus on kirjattu saapuneeksi eilen maanantaina, joka oli viimeinen mahdollinen päivä jättää valitus.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi Vehkoon sakkoihin oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnianloukkaamisesta.

Vehkoo nimitti Facebook-päivityksessään Lokkaa muun muassa rasistiksi, natsiksi ja natsipelleksi.

Oikeuden mukaan arvostelu kohdistui Lokkaan henkilönä, kun Vehkoo kutsui häntä natsipelleksi. Oikeus katsoo, että kyse ei ollut Lokan arvostelemisesta poliitikkona, vaan ihmisenä.

Oikeuskäsittely sai paljon julkisuutta. Toimittajien ammattijärjestön Journalistiiiton mielestä Vehkoon saama tuomio tuntuu kohtuuttomalta.

Journalistiliitto maksaa toimittaja Johanna Vehkoolle tuomitut kulut.

Lue lisää:

Toimittaja tuomittiin kunnianloukkauksesta, kun hän kutsui oululaista kaupunginvaltuutettua natsiksi ja rasistiksi

Toimittajan ja kaupunginvaltuuteun oikeudenkäynti on merkittävä tapaus vihapuheen rajanvedossa – "Saako varasta nimittää varkaaksi?"

Journalistiliitto maksaa toimittaja Johanna Vehkoolle tuomitut kuklut ostamalla Ville Rannan pilakuvan

Antto Vihman kolumni: Repivä populismi ei palauta politiikkaa politiikkaan, vaan faktoista luopuessaan se kaventaa poliittisen kenttää

$
0
0

Teesi totuudenjälkeisestä ajasta on henkilöity Donald Trumpiin ja hänen voitokkaaseen presidenttikampanjaansa. Pulitzer-palkinnon voittaneen faktantarkistussivusto Politifactin mukaan jopa seitsemän kymmenestä Trumpin kampanjaväitteestä oli valetta. Presidenttikaudella tahti on ollut hurja: Vuoden 2018 aikana Trump esitti jopa 6000 valheellista väitettä.

Moni on kehityksestä huolissaan, ja silmänräpäyksessä laajalle leviäviä valheita on pidetty jopa uhkana demokratialle.

Samankaltainen poliittinen strategia on helppo tunnistaa täälläkin, joskin pienemmässä mittaluokassa. Esimerkiksi Perussuomalaisten tiedottaja Matti Putkonen esitti Ylen vaalidebatissa, että turveteollisuus ”työllistää Suomessa 200 000 henkeä”. Juha Sipilä kertoi pääministerin haastattelutunnilla maaliskuussa, että punavihreä oppositio ”kieltäisi käytännössä metsien käytön kokonaan”. Muutamaa viikkoa myöhemmin Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kertoi medialle, että hänen vaalimainoksensa sana matu tarkoittaa ”maaseudun tulevaisuutta”. Hjallis Harkimo toisteli kampanjassaan väitettä, jonka mukaan ”verottaja on tappolinjalla”, koska verohallinnon työntekijät saavat tulospalkkausta sen mukaan, kuinka paljon veroja he keräävät. Kaikki nämä väitteet ovat räikeällä tavalla faktoista piittaamattomia.

Nykyään väitteet voivat mennä läpi, olivat ne miten hurjia tai järjettömiä tahansa. Internet ja sosiaalinen media ovat murtaneet tiedon tuottamisen, julkaisemisen ja jakamisen valta-asetelmat. Tiedon vanhat portinvartijat, journalistinen media ja tieteellinen tutkimus, ovat menettäneet suhteellista asemaansa. Samalla poliittisen viestinnän pelisäännöt on vedetty uusiksi.

Moni on kehityksestä huolissaan, ja silmänräpäyksessä laajalle leviäviä valheita on pidetty jopa uhkana demokratialle. On myös vastakkaisia näkemyksiä: osa tutkijoista lähestyy politiikan totuudenmukaisuutta sekä populismin nousua toisesta suunnasta, jossa suurin uhka demokratialle on 1990-luvulla rakennettu uusliberaali konsensus. Huoli politiikan totuudenmukaisuudesta saattaa itse asiassa olla verhottua kaipausta tämän ajattelutavan parhaisiin päiviin. Tässä katsannossa ”totuuden” perään haikailu on itse asiassa politiikan epäpolitisoimista, sen muuttamista pelkäksi hallinnaksi, harvainvallan kansaa turruttavaksi välineeksi, jonka vallitessa virkamiehet ja poliitikot huolehtivat oikeistolaisen konsensuksen hengessä taloudenpidosta.

Samanmielisyyden kritiikin taustalla kaikuu Carl Schmitt, joka 1930-luvulla ymmärsi aidon politiikan sarjaksi melodramaattisia ystävän ja vihollisen taisteluja. Politiikkaa ei ole ilman avointa konfliktia. Schmittiläiset teoreetikot tarjoavat vetoavan kehyksen, sekä käsitteet haastaa kaikkea konsensusta. Porvarillisempikin tutkija saa ympärilleen hieman vaaran tuntua muistuttaessaan, että konflikti kuuluu ”poliittisen käsitteeseen”.

Konfliktin korostaminen on houkutteleva kertomus, mutta riittämätön tämän hetken poliittiseen murrokseen. Repivä, faktoista piittaamaton populismi ei nimittäin palauta politiikkaa politiikkaan. Totuudenmukaisuudesta luopuminen itse asiassa kaventaa poliittisen kenttää.

Toimivassa demokratiassa tarvitaan minimitaso jaettua ymmärrystä faktoista.

Filosofi Hannah Arendtia mukaillen ”faktuaaliset totuudet” ovat eräänlaisia politiikan perustuksia, sitä kannattelevaa infrastruktuuria. Faktuaalinen totuus on esimerkiksi toteamus, että vuonna 1914 Saksa hyökkäsi Belgiaan eikä toisinpäin. Arendtille nämä faktat ovat triviaaleja, arkisia tosiasioita, ”brutaalin alkeellista materiaalia”, ja ne pitää erottaa suurista filosofisista keskusteluista totuuden luonteesta. Poliittiset mielipiteet tarvitsevat tietyn määrän faktoja, jotta ne voivat olla mielipiteitä jostakin, eriäviä näkemyksiä jostakin jaetusta.

Toimivassa demokratiassa tarvitaan minimitaso jaettua ymmärrystä faktoista. Jos tämä pohja kiistetään vaikkapa salaliittoteorioilla ja perustellaan konfliktin tarpeella, koko politiikka rappeutuu.

Arendt kirjoitti huolistaan jo aikana ennen väritelevisiota. Internet-aikana maailma on paljon nopeampi. Huomion aikajänne on lyhyt ja lyhenee koko ajan. Maailmasta tulee yhä monimutkaisempi, mutta hektinen informaatioympäristö edellyttää yhä yksinkertaistetumpaa viestintää. Viestit leviävät datatalouden logiikalla, joka suosii reaktioita herättävää sisältöä – sitä mikä kerää kommentteja, jakoja ja tykkäyksiä. Algoritmit reagoivat herkästi suosittuihin sisältöihin riippumatta niiden totuusarvosta.

Siksi tutkimuksissa on havaittu, että valeuutiset leviävät Twitterissä oikeita uutisia laajemmalle. Myös vihaa ja ärtymystä herättävät viestit näyttävät menestyvän muita paremmin.

Vain hieman kärjistäen voi esittää, että vanhojen tiedon portinvartijoiden tilalle ovat nousseet suurten alustojen algoritmit, datan portinvartijat.

Andy McCoy totesi, että ihmiset haluavat mieluummin ”nastan stoorin” kuin tylsän totuuden. Juuri totuuden hauraus tekee valehtelusta politiikassa niin houkuttelevaa. Datatalouden logiikalla pyörivä viestintäympäristö ei edistä totuudenmukaisen viestin voittoa.

Antto Vihma

Kirjoittaja on dosentti Itä-Suomen yliopistossa ja toimii vanhempana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa. Hän on yksi Totuuden jälkeen -kirjan kirjoittajista ja tuttu myös Päivystävät dosentit -sarjasta.

Aiheesta voi keskustella 14.05. klo 16.00 asti.

Muistatko vielä kohut hopeavedestä ja mustasta salvasta? Vaihtoehtoisten hoitomuotojen käyttö ei ole lisääntynyt, vaikka julkisen keskustelun perusteella niin voisi luulla

$
0
0

Voiko tietynlaisella ruokavaliolla ehkäistä syöpää, onko uupumus seurausta matalista rautavarastoista tai mitä hyötyä on sinkistä flunssan hoidossa? Tämän tyyppisiin kysymyksiinon etsitty vastauksia syksyllä perustetussa Vastalääke-yhdistyksessä.

Turkulainen lääketieteen opiskelija Tatu Han on yhdistyksen puheenjohtaja ja omien sanojensa mukaan hänellä on ollut viime syksystä asti aika haipakkaa. Yhdistyksen tarkoituksena on kumota perättömiä terveysväittämiä ja etsiä niihin tieteelliseen tutkimukseen perustuvat vastaukset.

Kysymyksiä on tullut lyhyessä ajassa kymmeniä. Ne noudattelevat pitkälti sosiaalisessa mediassa ja ylipäätään terveydessä puhuttavia aiheita, kuten ruokavaliota tai rokotteita.

Hanin mukaan ihmiset haluavat hoitaa itseään kaikin mahdollisin tavoin, eikä pelkkä lääkärissä käynti enää riitä.

– Halutaan ottaa itse asioista selvää ja päätöksenteko omiin käsiin. Se on sinänsä hienoa, mutta on ikävää, jos sen seurauksena usko tieteeseen heikkenee, sanoo Tatu Han.

Vaihtoehtohoitojen käyttö vähentynyt

Tampereen, Turun ja Helsingin yliopistojen yhteisessä hankkeessa tutkitaan vaihtoehtohoitoihin ja rokotekriittisyyteen liittyvää lääketiedekriittisyyttä Suomessa 1900-luvun alusta tähän päivään. Alustavien tutkimustulosten perusteella vaihtoehtohoitojen käyttö ei ole viimeisen kymmenen vuoden aikana lisääntynyt, vaan päinvastoin vähentynyt.

Esimerkiksi rohdosvalmisteiden, aromaterapian ja vyöhyketerapian käyttö on tutkimuksen mukaan vähentynyt tilastollisesti merkitsevästi.

– Vuonna 2018 vastaajista noin 20 prosenttia oli käyttänyt jotakin vaihtoehtohoitoa. Vaihtoehtohoitojen käyttö on vähentynyt 10 vuoden aikana, mutta melko laajasti niitä edelleen käytetään ja niille koetaan olevan tarvetta, sanoo tutkija Pia Vuolanto Tampereen yliopistosta.

Tieto perustuu Taloustutkimuksen vuosina 2008 ja 2018 toteuttamiin kyselytutkimuksiin, joita Vuolanto kollegoineen on analysoinut. Vaihtoehtoisina hoitomuotoina kyselyissä esitettiin rohdosvalmiste, akupunktio, kiinalainen lääketiede, homeopatia, kiropraktiikka, hypnoosi, vyöhyketerapia, aromaterapia, kansanparannus, luontaistuote, ravintolisävalmiste ja rukous. Kyselyihin vastasi molempina vuosina tuhat vastaajaa.

Vaihtoehtohoidoilla tarkoitetaan viralliseen terveydenhuoltoon kuulumattomia hoitoja, joita antavat usein terveydenhuollon ulkopuolella toimivat henkilöt. Vaihtoehtohoidoista käytetään myös nimitystä uskomus- tai täydentävät hoidot. Kansainvälisessä tutkimuksessa käytetty termi on CAM, eli complementary and alternative therapies, ja vapaasti suomennettuna se tarkoittaa täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja.

Pia Vuolanto
Tampereen yliopiston tutkija Pia Vuolanto tutkii vaihtoehtohoitoihin ja rokotekriittisyyteen liittyvää lääketiedekriittisyyttä parhaillaan käynnissä olevassa hankkeessa.Marko Melto / Yle

Viime vuotta koskevat tulokset poikkeavat esimerkiksi viiden vuoden takaisesta eurooppalaisesta kyselytutkimuksesta. Vuonna 2014 tehdyn European Social Survey -kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista 35 prosenttia kertoi käyttäneensä jotakin vaihtoehtoista hoitomuotoa viimeisen 12 kuukauden aikana. Tuossa kyselyssä vaihtoehtohoidoiksi katsottiin akupunktio, akupainanta, kiinalainen lääkintä, kiropraktiikka, osteopatia, homeopatia, yrttihoito, hypnoterapia, hierontahoito, vyöhyketerapia ja hengellinen parantaminen.

Suomalaiset käyttivät kyselyn perusteella vaihtoehtoisia hoitomuotoja yhtä paljon muiden pohjoismaalaisten kanssa. Keski-Euroopassa, kuten Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa käyttöä oli kyselyn perusteella enemmän.

– Eurooppalaisessa aineistossa hieronta nostaa suomalaisten käyttöastetta. Hierontaa ei välttämättä Suomessa mielletä vaihtoehtohoidoksi tai ei ainakaan kaikkia hieronnan muotoja, pohtii Vuolanto tutkimustuloksissa esiintyviä eroja.

Niitä käytetään täydentävinä hoitoina lääketieteellisen hoidon rinnalla. Pieni osa käyttää vaihtoehtoisia menetelmiä ainoina hoitokeinoina. Ihmiset haluavat jollakin tavalla olla vastuussa omasta terveydestään. Tutkija Pia Vuolanto

Vuolannon mukaan tulokseen vaikuttaa myös se, mitkä vaihtoehtoiset hoidot ovat kyselyä tehdessä muodikkaita. Tutkijan mukaan tarkempia lukuja vaihtoehtoisista hoitomuodoista julkaistaan, kun tulokset on vahvistettu.

"Julkinen keskustelu tarkoituksellisesti kärjistynyt"

Tutkija Pia Vuolannon mukaan syitä vaihtoehtohoitoihin hakeutumiselle on useita, kuten tyytymättömyys terveydenhoitojärjestelmään ja lääketieteelliseen hoitoon. Toisaalta osa haluaa saada luonnollista tai luonnonmukaista hoitoa tai yksinkertaisesti haluavat kokeilla jotakin uutta.

– Niitä käytetään täydentävinä hoitoina lääketieteellisen hoidon rinnalla. Pieni osa käyttää vaihtoehtoisia menetelmiä ainoina hoitokeinoina.

– Ihmiset haluavat jollakin tavalla olla vastuussa omasta terveydestään. Vaihtoehtokentällä hoito on sellaista, jossa ihmiset kokevat olevansa vastuussa ja tasavertaisia päätöksentekijöitä hoitajan kanssa eikä niin, että lääkäri määrää lääkkeet, Vuolanto miettii.

Viime syksynä kohua herättivät uutiset mustan salvan käytöstä syövän hoitamisessa ja vuotta aiemmin kohun keskiössä oli hopeavesi.

Viime syksynä myös sosiaali- ja terveysministeriö kertoi aloittavansa vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön valmistelun seuraavaa hallituskautta varten. Suomessa ei ole vaihtoehtohoitojen harjoittamista koskevaa erityistä lainsäädäntöä.

Julkisessa keskustelussa esitetään usein, että vaihtoehtohoitojen käyttö on lisääntynyt. Sillä perustellaan myös lainsäädännön tarvetta, sanoo Pia Vuolanto.

Hän uskoo, että mielikuva vaihtoehtohoitojen käytön lisääntymisestä voi selittyä muun muassa sillä, että hoitojen markkinointi ja julkinen keskustelu on lisääntynyt, vaikka käyttö todellisuudessa ei olisi.

– Julkinen keskustelu on tarkoituksellisesti kärjistynyt. Somessa ilmiö tulee toisenlaiseksi. Sen perusteella ei voi sanoa paljoakaan, mitä ihmiset ajattelevat ja mitä hoitoja he käyttävät, Vuolanto pohtii.

Hoitojen käyttöä tutkittu vähän

Vuolannon mukaan vaihtoehtoisten hoitomuotojen käyttöä on tutkittu Suomessa vähän. Esimerkiksi Helsingin yliopistossa vuonna 2009 julkaistun tutkimuksen mukaan noin 28 prosenttia suomalaisista oli käyttänyt jotain täydentävää hoitoa edellisen vuoden aikana.

2000-luvun taitteessa tehdyssä Kansanterveyslaitoksen Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan noin kymmenesosa suomalaisista oli kokeillut vaihtoehtoisia ja täydentäviä hoitomuotoja, kuten lymfa- tai vyöhyketerapiaa, akupunktiota, naprapatiaa, kiropraktiikkaa, homeopatiaa tai kansanparantajaa. Jos hieronta lasketaan mukaan, vaihtoehtohoitoja oli kokeillut lähes kolmannes suomalaisista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ei ole tehty tutkimusta, jossa kartoitettaisiin, kuinka paljon vaihtoehtohoitoja Suomessa käytetään. Sen sijaan THL on tehnyt pienempiä selvityksiä yksittäisistä teemoista, kuten hopeavedestä.

Tuorein Tiedebarometri on vuodelta 2016. Sen mukaan usko tieteeseen on lisääntynyt ja vaihtoehtotieteisiin puolestaan hiipunut.

Tutkija Pia Vuolannon mukaan vaihtoehtoisten hoitomuotojen käyttö on joka tapauksessa merkittävä yhteiskunnallinen ilmiö, jota pitäisi tutkia aivan eri tavalla kuin tähän mennessä. Hänen mukaansa sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n pitäisi olla tutkimustyössä mukana, jos vaihtoehtohoitoja haluttaisiin tutkia ilmiönä tarkemmin.

– Suomessa keskustelu on mennyt niin, että julkisessa keskustelussa käydään läpi, miten ihmiset saataisiin pois vaihtoehtoisten hoitojen piiristä ja miten ilmiötä voisi torjua.

Lääketieteen opiskelija mietteliäänä

Vastalääke-yhdistyksen Tatu Han sanoo suhtautuvansa vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin kriittisesti. Toisten hoitojen hän näkee olevan harmittomampia kuin toisten ja muistuttaa, että vaihtoehtohoidot ovat käsitteenä hyvin laaja.

Lääketieteen opiskelijana Han kertoo miettivänsä tarkkaan, miten erilaisia terveysväittämiä netissä tai sosiaalisessa mediassa kommentoi. Hänen mukaansa terveydestä puhutaan usein tunteiden vallassa.

– Mieluiten näistä kysymyksistä keskustelisi kasvokkain. Netissä kysymyksiin on reagoitava nopeasti, koska asiat ymmärretään tosi helposti väärin. Meitä on opetettu tarkistamaan faktat ja lähteiden etsimiseen menee aikaa. Pitää miettiä myös kollegojen reaktioita omaan käyttäytymiseen somessa. On monia asioita, joita pitää miettiä, jos haluaa osallistua keskusteluun.

Lue myös:

Ravintolisillä yhteyksiä jopa maksavaurioihin – tällaisia terveyshaittoja ja -väitteitä liittyy suosittuihin ravintolisiin

Tutkija: Pelko saa lääkärit vaikenemaan uskomushoitojen käytöstä – "Se on sellaista maan alla olemista"

Miksi ihmiset käyttävät vaihtoehtohoitoja tai suhtautuvat kriittisesti rokotuksiin? Uusi tutkimus purkaa asenteita puolueettomasti

Lääketieteen opiskelijat aloittivat taistelun uskomushoitoja ja huuhaata vastaan – "Emme halua paasata, vaan keskustella"

Vaihtoehtohoidot saavat tiedemaailman kiihtymään – oikeita parannuskeinoja vai täyttä petosta?

Valheenpaljastaja: Terveyshuuhaa kukoistaa netissä – näin opit tunnistamaan sen

Mestausvideon jakamisesta sosiaalisessa mediassa ensimmäinen tuomio Tanskassa – tapaus liittyy Marokossa murhattuihin naisiin

$
0
0

Tanskassa on annettu ensimmäinen tuomio Marokossa murhattujen naisten tapaukseen liittyen. Oikeus tuomitsi maanantaina 29-vuotiaan naisen kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen mestausvideon jakamisesta sosiaalisessa mediassa, kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR.

Vankeustuomio on ehdollinen, mikäli nainen suorittaa 80 tunnin yhdyskuntapalvelun. Lisäksi nainen tuomittiin maksamaan korvauksia murhatun naisen vanhemmille.

Kaikkiaan 14 ihmistä on saanut Tanskassa syytteen videon jakamisesta.

Nyt tuomion saanut nainen välitti raa'an videon Messenger-viestipalvelussa. Hän sanoo katuvansa nyt tekoaan.

Norjassa pääministeri Erna Solberg varoitti norjalaisia jakamasta mestausvideota. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan maassa ei ole nostettu syytteitä videon jakamisesta.

Vuoristossa Marokossa telttailemassa olleet tanskalainen ja norjalainen nainen löydettiin murhattuina viime joulukuussa. Verityöstä epäiltyinä on otettu kiinni kolme miestä, jotka ovat vannoneet uskollisuutta terroristijärjestö Isisille. Lisäksi useita miehiä syytetään osallisuudesta tapaukseen.

Oikeudenkäynti Marokossa alkaa torstaina. Kolmea pääsyytettyä uhkaa kuolemantuomio.

Yle seuraa hallitusneuvotteluja: Antti Rinteen mukaan maailman taloudessa ei ole erityistä mustaa pilveä, joka vaikuttaisi Säätytalon ilmapiiriin

$
0
0

Hallitusneuvotteluja vetävän Antti Rinteen (sd.) mukaan maailman taloudessa ei ole näkyvissä mitään erityistä mustaa pilveä, joka vaikuttaisi viiden puolueen hallitusneuvottelujen ilmapiiriin.

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen tullinokittelu on Säätytalon neuvotteluissa kuitenkin huomattu.

– Suomi on avoin, pieni kansantalous, jossa viennillä on erittäin iso merkitys, ja aina kun sääntöpohjainen vapaakauppa on vaarassa, niin se tarkoittaa meille isoja riskejä tulevaisuuteen. Tämä pitää tietenkin ottaa huomioon näissä neuvotteluissa, Rinne huomauttaa.

Rinteen mukaan Suomi ei ole irti muusta maailmasta.

– En nyt tällä hetkellä mitään erityistä suurempaa mustaa pilveä näe, joka vaikuttaisi ilmapiiriin täällä neuvotteluissa. Tietenkin kaikki huolet, mitkä ihmisten toimeentulossa, ilmastossa, maailmankaupassa, sääntöpohjaisessa maailmassa ja sen toimintakyvyssä tulevaisuudessa, kansainvälisten instituutioiden toiminnassa, vaikuttavat täällä neuvottelujen kohteena oleviin asioihin, Rinne arvioi.

Hallitusneuvotteluissa on Rinteen mukaan löytynyt yhteinen tilannekuva.

– Neuvotteluihin osallistuvilla viidellä puolueella näyttäisi olevan nyt yhteinen tilannekuva, josta lähtee sitten määrittymään tavoitteet ja keinot asioiden eteenpäin viemiseksi., Rinne kertoi aamun tunnelmista.

Rinne uskoo, että hallitusneuvotteluissa mukana olevat puolueet jakavat valtiovarainministeriön näkemyksen siitä, mitä globaalissa maailmassa, Euroopassa ja Suomessa tapahtuu.

Talouden reunaehdot tulevat mukaan hallitusneuvotteluihin torstaina tai perjantaina.

"Avolava" on alle 30-vuotiaan miehen painajainen – ei hätää, sillä näin kaljuuntuvaa päätä voi hoitaa

$
0
0

Hiustenlähtö eli kaljuuntuminen voi olla miehille vaikea paikka. Hiljalleen pakeneva hiusraja tai päälaelle muodostuva kalju voi tuntua ikävältä ja nakertaa miehistä itsetuntoa.

Onneksi kaljuuntuminen on kuitenkin vain kosmeettinen vaiva, eikä se ole terveydelle vaarallista.

– On olemassa joitakin sairauksia tai esimerkiksi kilpirauhasen häiriöitä, jotka aiheuttavat kaljuuntumista. Ne ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Yleisin syy kaljuuntumiseen on hormonaalinen ja siihen taas vaikuttaa geeniperimä, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo.

Ihmisellä on päässään keskimäärin 100 000–200 000 hiusta. Joka päivä päästä irtoaa noin 100–150 hiusta. Jos hiuksia lähtee kerralla runsaasti tätä enemmän, voidaan Majasuon mukaan puhua hiustenlähdöstä tai kaljuuntumisesta. Tällöin hiuksia saattaa lähteä isoina tuppoina.

Toisilla hiukset taas eivät lähde tuppoina, vaan hiuksenkasvu yksinkertaisesta vain pikku hiljaa tyrehtyy. Silloin hiuksia irtoaa tavalliseen tahtiin, mutta uutta ei kuitenkaan kasva tilalle.

Ensin nousee hiusraja

Erikoislääkäri Susanna Majasuo kertoo, että tavallisimmin miehillä kaljuuntuminen alkaa hiusrajan nousemisella.

– Hormonaalinen hiustenlähtö alkaa tyypillisesti hiusrajasta ja ohimoilta. Toinen paikka, mistä hiukset saattavat alkaa harventua on aivan päälaella, hiuspyörteen seudulla, Majasuo sanoo.

Majasuon mukaan miehet ovat erilaisia ja suhtautuvat siksi myös kaljuuntumiseen eri tavalla. Jos oman suvun muutkin miehet ovat kaljuja tai alkaneet kaljuuntua, on mies yleensä jo tottunut ja valmistautunutkin siihen, että hiukset jossain vaiheessa harvenevat.

Kaljuuntuva miehen pää
Kohonnut hiusraja voi olla merkki alkavasta kaljuuntumisesta. Ville Toijonen/Yle

Erityisen ikävää kaljuuntuminen voi olla nuorille miehille.

– Monet nuoret miehet kokevat hiusrajan nousemisen hyvinkin kiusallisena tai häiritsevänä siinä vaiheessa, kun alkavat etsiä elämänkumppania, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo.

Jos kaljuuntuminen häiritsee, se kannattaa ottaa lääkärin kanssa puheeksi.

– Ensin pitää selvittää, onko kyseessä hormonaalinen hiustenlähtö vai onko taustalla sairaus.

Lääkkeiden vaikutuksissa on suuria eroja

Jos syy on tavanomainen hormonaalinen hiustenlähtö, on hoitona apteekeista ilman reseptiä saatava minoksidiililiuos.

– Liuos toimii tavallaan lannoitteena karvatupille. Se saa hiuksen kasvamaan paksumpana ja pidempään. Jos se ei auta, lääkehoito saattaa auttaa paremmin, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo.

Varmaa lopputulosta lääkkeillä ei voi luvata, sillä niiden vaikutus kaljuuntumiseen vaihtelee suuresti. Parhaimmillaan paikallishoito tai tabletti voi saada hiuksia kasvamaan niin sanotuissa uinuvissa karvatupissa, joissa karvoitusta ei ole vähään aikaan ollut.

– Usein lääkkeet kuitenkin vain pysäyttävät kaljuuntumisen eli hiustenlähtö ja oheneminen pysähtyy. Osalle ihmisistä lääkkeetkään eivät auta. Pitää vain kokeilla, mikä auttaa ja mikä ei, kertoo Majasuo.

Äärimmäisenä keinona voidaan tehdä hiussiirto. Silloin takaraivosta otetaan tervettä ja kasvavaa hiustuppea ja siirretään alueille, joilla hius ei kasva.

Kalju kaipaa hoitoa, kuten tavallinen iho

Monet miehet ajavat päänsä kaljuksi omaksi huvikseen. Silloin ei tarvitse huolehtia tukan pesusta eikä kampaamisesta. Jos orastava kalju alkaa häiritä, osa miehistä ratkaisee asian ajamalla kaikki hiukset pois.

Kalju on tavallista ihoa paksumpaa ja sitä voi hoitaa samalla tavalla kuin tavallista ihoa.

– Jos kalju kuivuu, sitä kannattaa rasvata kosteusvoiteella. Jos se ei kuivu, ei se myöskään mitään erityistä rasvausta vaadi.

Lopuksi ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo muistuttaa alkavasta aurinkoisesta vuodenajastamme.

– Kesällä kannattaa muistaa, että kalju on suoraan kohti aurinkoa. Siksi kalju tulee suojata auringon uv-säteilyltä joko hatulla tai aurinkorasvalla, opastaa Susanna Majasuo.

Kaljun suojaaminen kesällä todellakin kannattaa, sillä auringonpaiste voi nostaa riskiä sairastua ihosyöpään.

Todennäköisempää kuitenkin on, että suojaamaton kalju palaa. Kalju käyttäytyy Majasuon mukaan palaessaan ihan samalla lailla kuin muukin iho, eli se alkaa punoittaa, aristaa ja voi tulla kipeäksi.

– Palaneelle iholle voi laittaa hoidoksi kylmää käärettä ja hydrokortisonivoidetta, neuvoo Majasuo.


Työmarkkinoilla on edessä käänne huonompaan – Ministeriö: Työllisyyden kasvu hidastuu selvästi

$
0
0

Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaennusteen mukaan työllisyyden parantuminen jatkuu vielä tänä vuonna, mutta hidastuu sitten oleellisesti.

Ennusteessa katsotaan, että talouskasvun taittuminen ja suomalaisen työvoiman pienenevä kokonaismäärä tuovat jo vuoden kuluessa selviä haasteita työllisyysasteen nostamiselle.

Työllisyyskasvun odotetaan rakentuvan pelkästään palvelusektorin varaan.

Edelleen kohtaanto-ongelmien, rakenteellisen työttömyyden ja väestön ikärakenteen muutoksen arvioidaan alkavan rajoittaa työllisyyden kasvua.

Ministeriön aiempaa varovaisemmat näkemykset eivät ole yllätys. Esimerkiksi Akava ennakoi pari viikkoa sitten saman suuntaisia työllisyysnäkymiä.

Lue aiheesta lisää tästä jutusta:

Akavan katsaus: Työttömyyden lasku on pysähtynyt äskettäin – 75 prosentin työllisyystavoitteesta voi tulla entistä vaikeampi saavutettava

Viime aikoina on esitetty myös painavia arvioita Suomen yleisen talouskasvun hienoisesta hidastumisesta. Lue lisää tästä:

Valtiovarainministeriö ennustaa hidasta kasvua: Lihavat vuodet taloudessa takana – Katso video

Myös perinteisesti suhdanneherkimpiin toimialoihin kuuluvalla rakennusalalla on jo aiemmin arvioitu tilanteen olevan heikkenemään päin.

"Nyt tullaan vähän normaalimmalle tasolle"

– Rakentaminen lähti kasvuun vuonna 2015 vähän ennen muuta taloutta ja muita toimialoja. Kasvu on ollut aika kovaa viimeiset neljä vuotta. Nyt tullaan vähän normaalimmalle tasolle, sanoo Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

Myös hän katsoo, että tavoite työllisyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin käy yhä vaativammaksi.

– Näillä spekseillä se näyttää aika vaikealta. Kyllä me olemme tässä nousukaudessa saaneet kaikki työkykyiset ihmiset Suomessa töihin. Kyllä se työllisyystavoite tässä koko ajan vaikeutuu tosi voimakkaasti. Ehkä ihan sinne ei näillä asetuksilla päästä, toteaa Vihmo.

Toisaalta, alamäki ei todennäköisesti ole kovin jyrkkä. .

Jouni Vihmo Rakennusteollisuuden pääekonomisti rakennuksella.
Vanha vitsi on, että rakennusala on joko ylikuumentunut tai taantumassa, mutta tällä kertaa uskon, että pudotus tai tämä hidastuminen tulee ilman draamaa, sanoo Rakennusteollisuus RT pääekonomisti Jouni Vihmo. Mårten Lampén / Yle

Jo aloitetut rakennushankkeet jatkuvat ja uusillekin on koko ajan tarvetta.

Ja ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Rakennusalalla on viime vuosina ollut erityisen paljon ongelmia työvoiman saamisessa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kasvun taittuessa rakennusalan rekrytointiongelmat eivät ole enää pahenemassa, joskaan niiden taustasyyt eivät poistu mihinkään.

Koska nuorten pääsy työelämään on monella tavalla koko yhteiskunnan kannalta tärkeä asia, kannetaan ministeriön ennusteessa huolta alle 25-vuotiaiden työllisyyskehityksestä.

Huolenaiheina nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys

Valitettavaa on, että nuorisotyöttömyyden supistuminen hidastuu.

Viime vuonna alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 32 000 ja vielä tänä vuonna määrä alenee tästä kahdella tuhannella. Vuosina 2020 ja 2021 määrä asettuu 29 000 tienoille.

Myös pitkäaikaistyöttömien määrän laskun ennustetaan hidastuvan olennaisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteensa keväisin ja syksyisin.

Sen pohjana ovat muun muassa Tilastokeskuksen työvoimatutkimus, väestöennuste sekä kansantalouden tilinpidon tiedot. Aineistona on myös käytetty työnvälitystilastoja sekä valtionvarainministeriön talousennustetta.

Julkistamistilaisuudessa työmarkkinaennustetta esittelivät erityisasiantuntijat Liisa Larja ja Erno Mähönen. Mähönen tiivisti raportin keskeisen viestin todeten, että aurinko vielä paistaa, mutta synkkiä pilviä alkaa kerääntyä taivaalle.

– Siitä voitaisiin runollisella tavalla sanoa, että politiikan tehtävänä on puhaltaa ne synkät pilvet taivaalta pois, sanoi tutkimusta kommentoinut työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Antti Neimala.

14.5.2019 klo 11.00 lisätty kommentteja jutun loppuun.

Lue myös:

Tässä kysymys, jota asiantuntijat jäivät kaipaamaan Rinteen listalta: Mitä tehdään, jos työllisyystavoitteeseen ei päästä?

Analyysi: Rakennusfirmoilta satelee tulosvaroituksia ja kurssit tippuvat kuin kivi – miten hurja buumi päättyy?

Akavan katsaus: Työttömyyden lasku on pysähtynyt äskettäin – 75 prosentin työllisyystavoitteesta voi tulla entistä vaikeampi saavutettava

Triplojen, Redien ja isojen kauppakeskusten aika on ohi – rakennusbuumin notkahduksesta näkyvissä varmat merkit

Viekö ilmastonmuutos yöunet? Voit hyvittää koko vuoden päästöt omalla hiilinielulla, ja näin pääset alkuun

$
0
0

Mitä jos voisit sitoa vuoden hiilidioksidipäästöt muutaman hehtaarin metsäläntillä? Antamalla metsän kasvaa voi nimittäin suoraan taistella myös ilmaston lämpenemistä vastaan.

Useampi kuin joka kymmenes suomalainen omistaa metsää, mutta aika harva ajattelee omistuksiaan muuten kuin taloudellisesti tai virkistystarkoituksessa.

Isoimpia teemoja tämän hetken ilmastokeskustelussa ovat lihan syöminen, pikamuoti ja lentäminen. Esimerkiksi Finnair avasi vuoden alussa mahdollisuuden maksaa muutaman euron päästöhyvitystä lennoista. Niiden määrää on kuitenkin pidetty liian pieninä, ja ympäristörahoitusyhtiön kautta kulkeva hyvitys saattaa tuntua etäiseltä.

Merkittävä ilmastoteko on kuitenkin lähempänä kuin kuvittelitkaan, eikä sinun tarvitse tehdä välttämättä yhtään mitään. Hankkimalla pienen palan metsää tai suota olet jo pitkällä.

Neljällä hehtaarilla hyvität vuoden päästöt

Metsä nielee hiiltä puiden kasvaessa yhteyttämisen myötä. Yhteyttämisessä kasvit tuottavat hiilidioksidista ja vedestä sokeria sekä happea auringon valon avulla. Samalla hiili varastoituu kasveihin.

Suomalaisen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt ovat 10 tonnia vuodessa. Vastaavasti hehtaari suomalaista metsää sitoo vuodessa keskimäärin tonnin hiiltä, joka on hiilidioksidina hieman yli kolminkertainen määrä, noin 3,7 tonnia. Näin yhden ihmisen vuosittaiset hiilipäästöt sitoutuvat jo muutaman hehtaarin kokoisessa metsään.

Metsätalouden suunnittelun professori Timo Pukkala Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että usein ihmiset eivät ymmärrä, kuinka yksinkertaista hiilinielun kasvattaminen on. Hän uskoo tämän johtuvan siitä, että metsäteollisuus ei pitäisi hakkuiden pienentämisestä ja puun tarjonnan heikkenemisestä.

Mutta millä perusteella metsän omistaminen hyvittää hiilijalanjälkeä? Metsähän sitoisi hiilidioksidia joka tapauksessa. Metsänomistajana sinä kuitenkin päätät sen, kaadatko metsän vai annatko hiilinielun kasvaa.

Nuoria mäntyjä ja kelopuu.
Suomalaisia metsänomistajia on noin 632 000, jos mukaan lasketaan kaikki yhteismetsän omistajat ja vähintään kahden hehtaarin tilat.Timo Sihvonen / Yle

Oman metsäkiinteistön omistaminen on varsin helppoa, jos sen antaa kasvaa hiilinieluna. Isompia hoitotoimia ei tarvitse tehdä välttämättä moneen kymmeneen vuoteen. Usealle suomalaiselle metsää tulee perinnön kautta, ja jopa puolet metsänomistajista onkin perinyt metsänsä.

Yleensä metsän hankkimiseen tarvitsee muutamia tuhansia euroja hehtaaria kohden (Maaseudun Tulevaisuus). Etelä-Suomen metsät ovat nopeamman kasvutahdin takia yleisesti ottaen kalliimpia kuin pohjoisessa, ja hehtaarihinnat voivat nousta yli 10 000 euroon.

Hinta määräytyy paljolti puuston perusteella, eli onko metsässä tukki- vai kuitupuuta. Myös metsätilan sijainti, maasto ja teiden kunto vaikuttavat hintaan.

Metsäkeskuksen metsätilarakenteen johtavan asiantuntijan Antti Pajulan mukaan Suomessa tehdään vapailla markkinoilla vuosittain noin 4 000 kauppaa metsätiloista.

Tällä hetkellä metsät hinnoitellaan täysin taloudellisesta näkökulmasta, eikä hiilen sidonta näy metsien hinnoissa. Tulevaisuudessa voi kuitenkin olla toisin. Esimerkiksi tukirahat voisivat nostaa myös tällä hetkellä vähemmän kannattavien metsien hintoja.

Pukkalan mukaan hiilinielujen tukemisesta on puhuttu valtion tasolla. Luultavasti menee vielä pitkään, ennen kuin asia menee poliittisen prosessin läpi käytäntöön. Toisaalta kansainvälinen päästökauppa saattaa kääntyä hiilinieluna toimivien metsien eduksi.

– Jos päästöoikeuksien hinta nousee, valtion kannalta voisi olla edullisempaa, että se tukisi hiilen sitomista yksityismetsiin. Kun hiilipäästöjen hinta nousee riittävästi, niin tästä tulee ihan realistinen vaihtoehto. Aika lähellä ollaan jo sitä tilannetta, Pukkala sanoo.

Näin kannat hiilesi kekoon

Kaikista helpointa on ostaa osuus yhteismetsästä. Suomesta löytyy jo kaksi hiilinieluina pidettävää yhteismetsää. Yhteismetsä mahdollistaa oman metsän omistuksen myös kaukana asuvalle kaupunkilaiselle, jolla ei ole kokemusta metsänhoidosta.

Suomussalmelta kotoisin oleva Aleksi Luukkonen perusti veljensä kanssa kotikylälleen hiilinieluksi tarkoitetun yhteismetsän. Mukaan on ilmoittautunut jo muitakin ihmisiä.

Luukkosten yhteismetsä ei kuitenkaan ole täysin suojelumetsä. Metsästä halutaan hyödyntää myös puuta, etenkin järeää sahatavaraa. Ajatuksena on kuitenkin erityisesti metsämäisyyden säilyttäminen ja avohakkuiden estäminen.

– En tiedä, ollaanko tässä edellä aikaa vai onko tämä juuri hyvä ajoitus. Palautteen perusteella tuntuu, että tämä osuu hyvin ajankohtaiseen keskusteluun, Luukkonen sanoo.

Kitukasvuisia puita suolla.
Yksittäinen maanomistajakin voi palauttaa liian karuksi osoittautuneen ojitetun suometsän luonnontilaan ja hiilinieluksi.Timo Sihvonen

Suorimman ilmastovaikutuksen saa metsän kiertoa pidentämällä, eli jättämällä normaalisti hakkuuvaiheessa olevan metsän kasvamaan. Näin hiilivarastot pysyvät metsään sitoutuneena. Tällainen metsä on ikävä kyllä kaikista kalleinta. Etelä-Suomessa hinta voi olla jopa yli 20 000 euroa hehtaarilta.

Kuitenkin ilmaston kannalta parasta olisi metsittää puutonta aluetta, mutta silloin täytyy nähdä paljon vaivaa usean vuoden ajan taimikoiden hoitamisessa. Niiden hiilinielut kasvavat ensimmäiset parikymmentä vuotta hitaasti.

– Suomessa ei ole maksettu muutamaan vuoteen tukia puuttomien alueiden metsittämisestä. Luulen, että tilanne muuttuu tulevassa kestävän metsätalouden rahoituslaissa. Sille on laaja tuki, ja hiilinieluista on puhuttu paljon, Metsäkeskuksen metsätilarakenteen johtavan asiantuntijan Antti Pajula kertoo.

Pelkästään metsät eivät toimi hiilinieluina, vaan myös suot imevät hiilidioksidia sisäänsä yhtä lailla. Puutonta suota saa tällä hetkellä vielä puoli-ilmaiseksi, sillä se on joutomaata metsätalouden kannalta.

Eräs tapa on palauttaa heikkotuottoiseksi osoittautunut metsitetty suo luonnontilaan. Tällöin turpeen hajoaminen loppuu ja se alkaakin kasvamaan. Samalla suo muuttuu hiilen lähteestä hiilinieluksi.

Mitä haluaisit tietää hiilinielusta ja sen perustamisesta? Itä-Suomen yliopiston metsätalouden suunnittelun professori Timo Pukkala vastaa kysymyksiin kommenteissa kello 11-13.

Lue myös:

Metsä Groupin miljardi-investoinnit kiihdyttäisivät hakkuita – Tutkija: Suomen metsien kyky sitoa hiilidioksidia heikkenisi vuosikymmeniksi

Suomen laskelmat metsien hiilinieluista eivät kelpaa sellaisenaan EU-työryhmälle

Metsien hiilinielujen kasvattaminen voi altistaa puut tuholaisille

Ilmastopaneeli: Ennusteet metsien hiilinielun kehittymisestä poikkeavat valtavasti toisistaan

Ulvilalaiselle Cimcorpille jättitilaus Espanjan suurimmalta vähittäiskauppaketjulta

$
0
0

Ulvilassa toimiva automaatioalan yritys Cimcorp on saanut merkittävän tilauksen Espanjasta. Espanjan suurin vähittäiskauppaketju Mercadona on tilannut Cimcorpilta tuoretuotteiden käsittelyautomaation. Kaupan arvo on yli 120 miljoonaa euroa.

Rakennettavat neljä jakelukeskusta toimittavat ruokaa yli 600 vähittäismyymälään, jotka vastaavat reilusta kolmanneksesta koko Mercadonan Espanjan myynnistä.

Merkittävä päänavaus

Cimcorpin myyntijohtaja Kai Tuomisaaren mukaan kaupalla on merkittäviä työllistäviä vaikutuksia.

– Työllistävä vaikutus on kaiken kaikkiaan tuhat henkilötyövuotta, josta noin puolet kohdistuu Cimcorpin omaan organisaatioon ja puolet alihankintaverkostoomme Suomessa ja maailmalla.

Kauppa on Cimcorpille myös tärkeä päänavaus tuoretuotepuolella.

– Pääsemme rengasteollisuuden ohella mukaan tuoretuotemarkkinoille. Tämä kauppa avaa meille markkinoita muuallakin Euroopassa. Neuvotteluja on jo käynnissä.

Näyttelijä Felicity Huffman myönsi oikeudessa syyllistyneensä lahjontaan

$
0
0

Muun muassa ”Täydelliset naiset” tv-sarjassa näytellyt Felicity Huffman on myöntänyt syyllistyneensä lahjontaan, jotta hänen tyttärensä pääsisi opiskelemaan yliopistoon.

Hän maksoi tentin valvojalle 15 000 dollaria, jotta tämä korjaisi tyttären tenttivastauksia pääsykokeessa.

Koska Huffman tunnusti syyllisyytensä, syyttäjät vaativat hänelle neljän kuukauden vankeustuomiota ja 20 000 dollarin sakkoja. Voi tosin olla, ettei tuomari tuomitse häntä kaltereiden taakse ollenkaan.

Laajamittaisessa huijaus- ja lahjontaskandaalissa on kaikkinensa syytettynä 50 ihmistä. Varakkaat vanhemmat ovat maksaneet eliittiyliopistoille yhteensä 25 miljoonan dollarin edestä lahjuksia, jotta heidän lapsensa varmistaisivat paikkansa yliopistoissa.

Skandaali paljastui maaliskuussa. Tähän mennessä 20 on myöntänyt syyllisyytensä lahjontaan.

Kirjailija tahraa maailmalla Suomi-kuvaa: “He kysyvät kauhuissaan, että onhan tämä fiktiota, ettehän te voi kohdella vanhuksia näin?”

$
0
0

Kirjailija ja toimittaja Minna Lindgren tunnetaan erityisesti vanhusten palvelutalon elämästä kertovasta Ehtoolehto-kirjasarjasta.

Sarja on käännetty useille kielille: Etelä-Euroopassa kirjoja markkinoidaan huumorilla, Briteissä kevytdekkareina ja Ruotsissa hyvänmielen kirjallisuutena.

Kansainvälisestä menestyksestä huolimatta Lindgren ei odota Pro Finlandia -mitalia tai muutakaan tunnustusta suomalaisuuden mainostamisesta maailmalla.

Päinvastoin, hän joutuu aika usein pudottamaan innokkaimmat Suomi-fanit maan pinnalle.

– Suomella on valtavan hyvä maine. Meistä tiedetään Perussa ja Intiassa asti Pisa-tulokset, pohjoismainen hyvinvointi ja se, että olemme maailman onnellisin kansa.

Sitten tulee Lindgren, joka kirjoittaa suomalaisista vanhusten palvelutaloista realistisia kuvauksia.

– He kysyvät kauhuissaan, että onhan tämä fiktiota, ettehän te voi kohdella vanhuksia näin? On pakko sanoa, että minulla ei ole mielikuvitusta, tunnusti Lindgren Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Kirjat ovat fiktiota, mutta pahimmat jutut ovat aina totta

Minna Lindgrenin kirjailijanura sai alkusysäyksen kymmenen vuotta sitten, kun hän kirjoitti isänsä hoivakotikokemuksista ja kuolemasta Bonnier-palkitun lehtijutun.

Sitä seurasi useita muita juttuja vanhustenhoidosta ja sen puutteista – siis kauan ennen viime talven kohua hoivakodeista.

Työ kävi kuitenkin raskaaksi ja Lindgren vaihtoi journalismin fiktioon.

– Romaani on vapauttava muoto, koska siinä ei tarvitse vaatia oikeita ihmisiä juttuihin kertomaan omista asioistaan. Silti kirjoissani rankimmat jutut ovat aina totta.

Lindgrenin uusimmassa kirjassa Kaukorakkaus tällainen tosiasia on se, että päähenkilö saa porttikiellon hoivakotiin, jossa hänen dementoitunut vaimonsa asuu. Syynä on se, että hän käy siellä liian usein ja “häiritsee henkilökuntaa”.

Tällaisia tapauksia Lindgren tietää oikeasta elämästä useita.

Ehkä siksi kirjailija kokee, että vanhustenhoidon tilaa ei voi Suomessa enää vakavissaan katsoa. Aika on otollista satiirille.

– Jos mietimme miltä tämä kaikki näyttää sellaisen ihmisen silmissä, joka on elänyt vaikka 95 vuotta, niin jo rupeaa olemaan vähän koomista. Minulle on hirveän tärkeää, että ne jotka tietävät millaista hoivakodeissa on, tulevat sanomaan, että kirjoissani on ihan sellaista kuin meillä.

"Kuoleman jälkeistä aikaa ei ole"

Minna Lindgren on on aina ollut viehtynyt vanhuksista. Hänen mielestään huoneeseen tulee aina väistämättä karismaa, kun sinne astuu yli 90-vuotias ihminen.

– En ole koskaan tavannut aidosti vanhaa ihmistä, jolla ei olisi huumorintajua. Uteliaisuus ja huumorintaju ovat tutkimusten mukaan paras keino pitkään elämään.

Lindgren ei ole koskaan tykännyt nuoruuden ihannoinnista ja nostalgiasta. Hänen mielestään on mielenkiintoisempaa katsoa eteenpäin: mitähän elämässä on edessä?

Ja se on vanhuus – ja kuolema.

Kumpikaan ei Lindgreniä pelota.

– Miksi pitäisi pelätä kuolemaa? Usein ihmiset pelkäävät sairautta tai kipua, kuolintapaa, kun sanovat pelkäävänsä kuolemaa. On käsittämätöntä miten väistelemme sitä hirveän helpottavaa totuutta, että elämä on määrätyn pituinen. Olisi hirveän ahdistavaa elää ikuista elämää.

Lindgren on varma, että kuoleman jälkeistä aikaa ei ole ja se on hänelle lohdullinen ajatus.

– En tiedä onko korrektia sanoa, mutta kyllähän se on uskontojen tapa pitää ihmiset herran pelossa ja nuhteessa. Varo vaan, kaikki tulee eteen kun kuolet, sieltä se tuomiopäivä tulee.

Suomessa nekrologi on kuin CV

Kuolemaa Lindgren ajattelee muun muassa lukemalla lehdistä kuolinilmoituksia ja nekrologeja eli muistokirjoituksia. Suomessa nekrologit kertovat hänen mielestään karua kieltä arvomaailmastamme.

– Vaikka ihminen olisi elänyt 97-vuotiaaksi ja ehtinyt olla eläkkeellä yli 30 vuotta, nekrologissa kerrotaan vain hänen työurastaan. Loppuajasta sanotaan vain, että “eläkkeellä hän vietti aikaansa vaimonsa Pirkon kanssa kesämökillä puuhastellen”.

Lindgren on havainnut, että Ruotsissa on toisin. Muistokirjoituksissa kerrotaan ensin, ketkä kaikki rakasta vainajaa jäävät kaipaamaan ja millainen ihminen hän oli.

Vasta lopuksi ehkä mainitaan, että “ai niin, hän oli ammatiltaan opettaja”.

Katso Minna Lindgrenin koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Viewing all 101122 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>