Juvan Tryffelikeskuksessa lapioidaan multaa ruukkuihin muutaman kymmenen sentin korkuisten tammen taimien ympärille. Taimien juuristossa muhii rahaa: kilohinnaltaan satojen, ellei tuhansien eurojen arvoisten tryffelisienten itiöitä on ympätty juuristoon. Toiveena on saada viljeltyä suomalaisia tryffeleitä.
Vielä kymmenen vuotta sitten ei tiedetty tryffeleiden kasvavan Suomen maaperässä lainkaan, ja suomalainen törmäsi arvoherkkuun lähinnä Italian matkalla. Nyt kotimaassa on jo orastava tryffelibisnes.
– Tryffelikoirien määrä on kasvanut Suomessa dramaattisesti todella nopeasti. Koko ajan suurempi joukko suomalaisia etsii tryffeleitä koiriensa kanssa ja myy löydöksiään ravintoihin tai toisille koirien omistajille koulutusta varten, Juvan Tryffelikeskuksen johtaja Salem Shamekh sanoo.
Kun Juvan Tryffelikeskus aloitti toimintansa vuonna 2007, uutisoinnin seurauksena keskukselle alkoi tulla läjäpäin näytteitä ihmisten löytämistä maasienistä. Nykyään keskuksen resurssit tahdo riittää villitryffeleiden tutkimiseen.
– Suomessa kasvaa luonnossa vain vaaleita tryffeleitä. Niitä on vaikea erottaa muista maasienistä, koska näyttävät ja haisevat samalta, Shamek sanoo.
Villitryffeleiden tunnistamiseen tarvittaisiin laitteistoa, ja tutkijoita. Nyt sieniä lähetetään usein tunnistettavaksi yhteistyökumppaneille, toisille tutkijoille, mutta sekään ei ole ilmaista.
Budjettimme on tänä vuonna 40 000 euroa. Sen pitäisi olla 200 000 euroa. Juvan Tryffelikeskuksen johtaja, tutkija Salem Shamek
Nyt ruukkuihin istutettavat puiden taimet tryffelirihmastoineen myydään suomalaisten pihoihin ensi keväänä. Yksi taimi maksaa 30-40 euroa, ja rahat menevät suomalaiseen tryffelitutkimukseen. Tryffelisatoa keväällä istutettavien taimien juuristosta on odotettavissa 6-8 vuoden kuluttua. Kymmenen vuotta sitten ajatus suomalaisten kotipihoissa kasvavista tryffeleistä oli kaukainen, mutta nyt todellisuutta.
Tryffeleitä viljellään 33 tarhassa eri puolilla Suomea. Tällä hetkellä suomalaisille tryffelitarhoilla viljellään kesätryffeliä eli mustaa timanttia. Tulevaisuudessa Suomessa voitaisiin viljellä kalkkitryffeliä, joka on arvostettu herkku erityisesti Italiassa. Myös muualla maailmassa se kuuluu halutuimpiin tryffelilajikkeisiin. Suomen luonnossa kasvaa kalkkitryffeliä villinä.
Pidän tätä erittäin lupaavana yrittämisen muotona. Maa-ja metsätalousministeri jari Leppä
Onnistunut tryffelitarhaus voi tuoda lisätuloja maanviljelijöille, ravintoloille, koirakouluttajille ja muille yhteistyötahoille, Juvan tryffelikeskuksessa uskotaan. Shamekhin mielestä kalkkitryffelin viljelyyn panostaminen kannattaisi myös vientituotteena. Vaikka suomalainen sato on suuria tryffelimaita, kuten Italiaa ja Ranskaa pienempi, Shamekh näkee suomalaiselle tryffelille selvän markkinaraon.
– Suomalaisen tryffelin satokausi on heinäkuun puolivälissä, kun se on Italiassa jo huhtikuussa. Suomalainen tryffeli voisi tulla tunnetuksi eurooppalaisen tryffelikauden ulkopuolella saatavana tryffelinä.
Juvan Tryffelikeskus ja Salem Shamekh ovat tunnettuja tryffelitutkimuksessa eri puolilla maailmaa. Alkuviikosta keskus vetosi maa-ja metsätalousministeri Jari Leppään saadakseen lisää rahaa tutkimukseen.
– Budjettimme on tänä vuonna 40 000 euroa. Sen pitäisi olla 200 000 euroa, Shamekh sanoo.
Ministerin mielestä tryffeleiden viljely on varteenotettava bisnes.
– Se on hyvä osoitus siitä, että meillä on maaseudulla paljon uusia mahdollisuuksia, joita meidän pitää oivaltaa. Pidän tätä erittäin lupaavana toimintamallina ja yrittämisen muotona, Jari Leppä sanoo.
