Joulukuun puolivälissä lähes 120 henkeä työllistävällä salaattitehtaalla oli lämmin joulutunnelma. Joulupuuron lomassa työntekijöille kerrottiin, miten päättyvä vuosi olisi yksi tehtaan 30-vuotisen historian parhaista. Jo aiemmin uusi omistaja oli kertonut tiedotusvälineissä, että yritys suunnitteli toiminnan laajentamista.
Tammikuun 15. päivä työntekijät oli kutsuttu palaveriin aamulla kello 9.30. Työntekijät odottivat kuulevansa toimitusjohtajan katsauksen, jossa käytäisiin läpi edellisvuotta. Toisin kävi.
Syksyllä aloittanut toimitusjohtaja kertoi yt-neuvotteluista, joiden tarkoituksena oli sulkea Juvan tehdas ja keskittää toiminnot pääkaupunkiseudulle.
– Se oli täydellinen yllätys ja järkytys. Moni työntekijöistä itki. Toimitusjohtaja luki tekstiä suoraan paperilta hyvin vaikean näköisenä, Esa Teittinen kertoo.
Teittinen on työskennellyt salaattitehtaalla vajaat kaksi vuotta. Monet työntekijät ovat työskennelleet tehtaalla yli 10 vuotta.
– On myös perheitä, joista molemmat vanhemmat ovat tehtaalla töissä, Esa Teittinen kertoo.
Hän myöntää, että tulevaisuus askarruttaa, sillä pienellä paikkakunnalla työmahdollisuudet ovat vähissä.
– Silloin pari vuotta sitten tuntui suorastaan lottovoitolta, kun tällainen 56-vuotias sai kotiseudultaan vakituisen työpaikan. Ei tullutkaan työtä, jota voi tehdä eläkkeelle saakka.
Esa Teittisen mukaan joulun alla työntekijöitä kehotettiin lepäämään hyvin, sillä tehtaalla ja tekijöillä olisi edessä kiireinen vuosi.

Vihannesbisneksen juuret 1970-luvulla
Salicon juuret juontavat Juvalla 1970-luvulle saakka. Maataloudessa työpaikat vähenivät, eikä korvaavia työpaikkoja ollut helppo löytää.
Juvalla kehiteltiin ajatus vihannesviljelystä. Pian Etelä-Savon keskellä sijaitsevalta alueellta löytyi joukko nuoria viljelijöitä, jotka vaihtoivat maidontuotannon vihannesviljelyyn.
Samalla Juvalle perustettiin kunnan tukemana vihannesten ja juuresten varastoimiseen, jalostamiseen ja jakeluun keskittyvä yritys, Mehevä Oy.
Koko hanke sai nimen Juva-suunnitelma. Mehevä opasti vihannesviljelyyn, osti sadon, varastoi ja kauppakunnosti vihannekset markkinoille. Mehevästä tuli pian poliittisille päättäjille kuuma peruna.
Elintarvikeketjun rakentaminen oli alkuvaiheessa vaivalloista ja kunnankin rahaa paloi miljoonakaupalla. Tappioita kuitattiin osakepääoman korotuksilla, joissa kunta joutui olemaan mukana. Mehevän tarinan päättyessä kunta maksoi viljelijöiden useiden miljoonien markkojen saatavat omasta kassastaan.
Ala opittiin pikkuhiljaa kantapään kautta. Vanhojen peruna- ja vihannesvarastojen keskelle nousi tehdas, ja sen vetäjäksi löytyi kokenut alan yritys.
Yksi onnenpotkuista tapahtui 1980-luvun lopulla, kun asiakkaaksi tuli pikaruokaketju McDonald's. Kotimaisen satokauden ajan vihannekset tulivat lähiympäristön pelloilta, talvikaudella ne tuotiin Etelä-Euroopasta, lähinnä Espanjasta Juvalla pilkottavaksi.
Yritys kasvoi, sillä kuluttajat ja sen mukana myös kaupan keskusliikkeet intoutuivat ostamaan pilkottuja salaatteja valmiiksi pakattuina.
Famix-nimen saaneen salaattitehtaan omisti joroislainen Fanifarm Oy. Ennen vuosituhannen vaihdetta yritys kaupattiin ruotsalaiselle Ab Salicolle, joka muodosti Juvalle Salico Oy:n.

Maanantaina töihin, keskiviikkona yt-ilmoitus
Mutta palataanpa tammikuun 2020 puoliväliin. Esa Kääriäinen aloitti työt salaattitehtaalla maanantaiaamuna 13. tammikuuta. Työsopimus allekirjoitettiin samana päivänä kello 15 aikoihin.
Kääriäisen allekirjoittama työsopimus oli määräaikainen ja mittaa sillä oli vuosi. Koeaika oli kuusi kuukautta.
– Keskiviikkoaamuna työkaverit sanoivat, että mennään palaveriin. Porukka arveli, että siellä kerrotaan viime vuoden yhteenvetoa, Esa Kääriäinen kertoo.
Kääriäinen oli päätynyt Salicolle tuttujen suosituksesta. Mies oli paiskinut vuoden vaihteeseen asti töitä paikkakunnan toisessa elintarviketehtaassa Kruunu Herkussa.
– Siellä tein iltavuoroa, mutta kahden pienen pojan kanssa iltavuorot ovat hankalia, Kääriäinen kertoo.
Vielä kaksi viikkoa yt-neuvotteluiden jälkeen Kääriäinen on omasta tulevaisuudestaan epävarma. Koeajalla työnantaja voisi antaa potkut vaikka välittömästi. Toistaiseksi mies on saanut käydä töissä normaalisti.

"Tarvitsemme henkilökuntaa jatkuvasti eri tehtäviin"
Salicon toimitusjohtaja Jussi Armanto muistuttaa, että päätöstä Juvan tehtaan sulkemisesta ei ole tehty.
– Olemme yhteistoimintamenettelyssä, koska meillä on suunnitelmia, joissa Juvalla oleva toimipiste mahdollisesti lopetettaisiin. Tällaista päätöstä ei siis ole olemassa.
Uusi työntekijä palkattiin Armannon mukaan pari päivää ennen yt-neuvottelujen alkua sen takia, että uusia työntekijöitä tarvitaan.
– Tuotantomme Juvalla jatkuu normaalisti yhteistoimintamenettelystä huolimatta ja tarvitsemme henkilökuntaa jatkuvasti eri tehtäviin.
Salicon omistaa Ruotsin Helsingborgissa pääkonttoriaan pitävä Greenfood Ab. Sen suurin omistaja on pääomarahasto Nordic Capital.
Greenfood osti kesällä 2019 Suomesta myös Apetin tuoretuotteiden liiketoiminnot. Apetitin mukana Greenfoodille siirtyi Helsingin Kivikossa sijaitseva tehdaskiinteistö. Siellä työskentelee saman verran kuin Juvalla, noin 120 työntekijää.
Toimitusjohtaja Jussi Armannon mukaan Juvan tehtaan sulkemissuunnitelman ja käytävien yhteistoimintaneuvotteluiden taustalla ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Kuusi viikkoa kestävät yt-neuvottelut alkoivat 21. tammikuuta.
– Toimimme tuoreiden vihanneksien ja hedelmien parissa ja tuotteiden tuoreus ja säilyvyys ovat ensisijainen kilpailutekijä meille. Asiakkaamme haluavat tuotteet ravintoloihin ja kauppoihin samana päivänä kuin ne yrityksessämme jalostetaan. Siksi meille on tärkeää olla mahdollisimman lähellä asiakkaitamme. Suurin osa volyymistamme toimitetaan pääkaupunkiseudulle.
Jussi Armanto ei osaa sanoa tarkkaa ajankohtaa, jolloin suunnitelmaan Juvan yksikön sulkemisesta päädyttiin..
– Asia kypsyi keskusteluissa asiakkaiden kanssa. Varmaan se hallituksen kokouksen ajankohta kalenterista löytyisi.
Armanto korostaa, että Juvan toimipisteen sulkemisella ei haeta säästöjä, vaan sujuvampaa logistiikkaa.
– Mahdolliset säästöt ovat vain toissijainen tavoite.

Kaverit muistivat vitsillä
Esa Kääriäinen näyttää tekstiviestiä, jonka edellinen työnantaja lähetti ennen joulua. Siinä ilmoitettiin “iloinen asia”, että Kääriäisen työsopimus on vakinaistettu.
– Se oli tietysti hieno uutinen, mutta päivävuorojen takia vaihdoin Salicolle, jota kaverit olivat suositelleet. Siellä tuntui olevan oikein hyvä henkikin siihen yt- ilmoitukseen saakka. Ja jopa neuvotteluiden alkamisen jälkeenkin.
Entiseen paluun mahdollisuudesta mies ei tiedä, eikä pienten poikien hoitamisen ja iltavuoron yhteensovittaminen ole edelleenkään houkutteleva vaihtoehto.
– Kaveri soitti uutisesta kuultuaan ja sanoi, ettei sinun työmahdollisuudet taida kovin kummoiset taida olla. Sait lopetettua tehtaankin kahdessa päivässä, Kääriäinen jaksaa virnistää savolaisen huulenheitolle.
Epävarmassa tilantessa juvalaissyntyisen Kääriäsen tilanteessa on sentään jotain hyvääkin.
– Pojat sanoivat, että iskä, nyt sinulla enemmän aikaa olla meidän kanssa.

Kunta odotti päinvastoin kasvua
Tehtaan sulkemissuunnitelma oli täydellinen yllätys myös Juvan kunnalle. Kunta on ollut mukana vihannestoimialan kehittämisessä tiiviisti lähes 50 vuotta. Tällä hetkellä kunta omistaa alle puolet tehdaskiinteistössä.
Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hännisen (kesk) mukaan tehtaan lopettaminen olisi suuri pettymys Juvalle. Kunta odotti päinvastaisia tietoja. Salico oli syksyllä kertonut suunnitelmistaan palkata uusia työntekijöitä muun muassa Länsi-Savo-lehdessä.
- Meillä oli keskiviikkoaamuna palaveri kunnassa. Kunnanjohtaja lähti käymään välillä Salicolla, jonne hänet oli kutsuttu käymään. Ajattelimme, että asia koskee laajennusinvestointia. Niin myönteisiä viestejä yhtiö oli välittänyt myös työntekijöille. Kunnanjohtaja Mervi Simoska palasikin hyvin allapäin ja poissaolevana, Jaakko Hänninen kertoo.
Myös tieto yhteisen kiinteistöyhtiön hallituksen kokouksesta tuli juvalaiselle osapuolelle edellisviikolla ilman tietoa asiasisällöstä.
– Tieto oli suorastaan masentava ja vei hetken aikaa sisäistää se. Vasta muutamia vuosia aiemmin yritys oli tehnyt merkittäviä investointeja Juvalle ja kunta oli mennyt kiinteistöyhtiöön mukaan. Kaikki näytti auvoisalta ja eteenpäinmenevältä, Jaakkko Hänninen sanoo.
Reilun 100 työpaikan menetys on 6 000 asukkaan kunnalle iso takaisku. Sen pelätään kiihdyttävän väestökatoa ja kuihduttavan ennestään hiljaista asuntokauppaa.
– Kovin isku tämä on tietysti perheille, joista molemmat saattavat olla tehtaassa töissä.
Hänninen uskoo, että vihannesviljelyn ja -jalostuksen taru ei Juvan seudulla lopu, vaikka tehdas suljettaisiin. Juvalla toimii Turakkalan puutarha ja naapurikunnassa Joroisissa Järvikylän kartano, tunnettuja salaattien toimittajia molemmat.
Järvikylän kartanon omistava Grotenfeldtin suku omistajaa myös Kruunu Herkku Oy:n valmisruokatehtaan.
Myös viljelijöissä on nuorta polvea. Jos Salico lähtee, kunnan tavoitteena on löytää tiloihin samantyyppistä toimintaa mahdollisimman pian.
–Elintarvikkeiden jalostus on meillä jatkossakin vahvaa, Hänninen muistuttaa.
Kunnanhallituksen vetäjän mukaan kyselyitä uudehkoille tiloille on jo tullut. Ajatukset Salicon päätöksentekijöiden suuntaan ovat vielä mollivoittoisia.
–En viitsi syvimpiä tuntoja sanoa, mutta käsitykseni ruotsalaisesta yrityskulttuurista oli aivan toinen. Asia tuotiin julki muutamalla lauseella, ei neuvotellen eikä avoimesti.