Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Suomen talouden tila on edelleen huono, ja työelämän rakenteelliset uudistukset välttämättömiä.
– Olen hemmetin huolissani Suomen talouden tilasta. Meillä on valoa ilmassa [talouskasvusta], mutta kun katsoo julkisen talouden lukuja, ne eivät näy vielä siellä. Ei voi julistaa vielä, että nyt ollaan hyvällä polulla, Orpo sanoi kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Mikkelissä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on suhtautunut talouskasvuun hallituskumpaani kokoomusta positiivisemmin. Orpo suomi puheessaan erityisesti oppositiopuolueita ja SDP:tä.
– Erityisesti oppositio elää unelmissaan julkisen talouden osalta. Ne väitteet eivät perustu mihinkään realismiin, että leikkauksia voitaisiin perua, ja ikäviä päätöksiä jättää tekemättä.
Orpo toisti aikaisemman lausuntonsa, jonka mukaan huhtikuun puoliväliriihessä joudutaan tekemään budjettiin lisäleikkauksia, jos työllisyyttä ja talouskasvua ei saada nousu-uralle. Tänään Orpo arvioi Helsingin Sanomissa mahdolliset leikkaukset 1–2 miljardiksi.
– Ensi kevään puoliväliriihessä meillä täytyy olla halu, kyky ja tahto tehdä lisäpäätöksiä, jotta päästään eteenpäin.
Valtiovarainministerin mukaan työllistymisen ratkaisevaa roolia kuvaa se, että Suomen työllisyysasteen nostaminen 68,5 prosentista Ruotsin tasolle 75 prosenttiin toisi julkiseen talouteen viisi miljardia euroa.
Joka kivi käännettävä
Yhtenä tärkeimpänä tavoitteena Orpo mainitsee työttömien kannustinloukkujen purkamisen. Hän vetosi työmarkkinaosapuoliin työn kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi, jotta esimerkiksi muuttaminen kotipaikkakunnalta teollisuudessa auenneiden työpaikkojen perään tulisi kannattavaksi.
– En voi millään kertakaikkiaan hyväksyä sitä, että Uudenkaupungin autotehdas, tai Turun telakka tai Äänekoski tarvitsee työntekijöitä, mutta emme muka niitä löydä.
Valtiovarainministerin mukaan on paradoksi, että korkean työttömyyden aikaan samalla on kymmeniä tuhansia avoimia työpaikkoja. Nuorisotyöttömyys on korkea.
– Ennen työpaikat olivat yhtäällä ja työttömyys esimerkiksi Kainuussa. Nyt Helsingin seudulla on sekä työttömyys että avoimet työpaikat kasvavat eniten.