Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 103710 articles
Browse latest View live

"En tee töitä rahan, vaan mielenterveyteni takia"– Susu Pussinen ja yli 25 000 kannustinloukussa olevaa suomalaista eivät juuri hyödy työnteosta

$
0
0

Helsinkiläinen Susu Pussinen, 30, oli ajatellut palaavansa ravintolaan töihin äitiysloman loputtua kaksi vuotta sitten. Hän yllättyi, kun huomasi, että töiden tekeminen saisi tulot tippumaan.

– Olihan se aikamoista, että olin opiskellut kolme ammattia, ja nyt se olikin turhaa.

Pussinen päätti jäädä kotiin ja tehdä vain yksittäisiä työvuoroja. Vuoron jälkeen Pussiselta kuluu useampi tunti, kun hän täyttää selvityslomakkeita ja soittelee Kelaan.

– Aloitin ravintola-alan työt 16-vuotiaana, olen aina pitänyt siitä ja ollut tekijä. Nyt se ei toki houkuta niin paljon, kun ei sillä tienaa. Mutta ihan huvin vuoksi ja oman mielenterveyteni takia käyn tekemässä välillä.

Pussisen kotihoidontuki loppui tammikuussa ja poika meni päiväkotiin. Tällä hetkellä yksinhuoltajan korotetusta toimeentulotuesta, asumistuesta ja lapsilisästä jää käteen muutama satanen vähemmän kuussa kuin täysipäiväisestä työstä ravintolassa.

Susa Pussisen kuukausitulot ilman töitä ja töissä käyvänä.

Yli 25 000 suomalaista elää kannustinloukussa

Hallitus haluaa luoda 80 000 uutta työpaikkaa. Samaan aikaan Suomessa saattaa olla jopa 25 000 Pussisen kaltaista ilman työtä olevaa ihmistä, joiden ei kannata mennä töihin.

Työtön on "työttömyysloukussa", jos päivätöiden aloittaminen ei juurikaan lisää käytössä olevia tuloja. Työttömyysloukuksi lasketaan tilanne, jossa tulonlisäyksestä jää saamatta vähintään 70–80 prosenttia siksi, että verot kasvavat ja sosiaalietuudet pienenevät. Tunnin työstä jää siis käteen pari lisäeuroa, jos sitäkään.

Vuonna 2018 tehdyn suomalaisen tutkimuksen mukaan työttömyysloukussa on tiukimman määritelmän mukaan noin 10 prosenttia työttömistä ja 5 prosenttia kotihoidontuen saajista eli tämän hetken luvuilla noin 25 000 suomalaista.

Osuus työttömistä kannustinloukussa.

Vaikka Suomen tilanne on 90-luvun jälkeen parantunut, työnteon kannustimet ovat Suomessa EU:n heikoimpien joukossa. Esimerkiksi Ruotsissa tilanne on parempi.

Kannustinloukkujen purkaminen olisi siis oikea viisasten kivi jokaiselle työllisyystavoitteen saavuttamisesta haaveilevalle. Vertailun vuoksi: oppivelvollisuuden pidentämisen on arvioitu tuovan 1 600 ja eläkeputken alaikärajan nostamisen vuodella 5 000 uutta työpaikkaa seuraavien vuosien aikana.

Erityisen helposti saajansa sulkee loukkuun toimeentulotuki, sillä tuen määrä vähenee saman verran kuin tulot kasvavat. Toisaalta myös ansiosidonnainen työttömyysturva altistaa kannustinloukuille, sillä se on yleensä perusturvaa korkeampi.

Pienten lasten äidit erityisen helposti loukussa

Erityisesti nuorten naisten työllisyys on Suomessa selvästi muita Pohjoismaita matalampi. Myöskään kemiläisen Laura Moilasen, 30, ei kannata käydä töissä.

Moilasella on kaksi pientä lasta ja hän saa vanhempainvapaasta ansiosidonnaista päivärahaa 1 200 euroa kuukaudessa. Kun se helmikuussa loppuu, hän aikoo mennä töihin, vaikka ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta jäisikin enemmän käteen.

– Minulla on korkea työmoraali, joten aion hakea töihin, vaikka se ei olekaan taloudellisesti kannattavaa.

Laura Moilanen kotisohvallaan
Vanhempainvapaansa jälkeen kemiläinen Laura Moilanen voisi saada ansiosidonnaista päivärahaa vielä noin vuoden ajan. Antti Ullakko / Yle

Edellisessä kokoaikaisessa työpaikassaan henkilöstöravintolassa Moilanen tienasi verojen jälkeen noin 1 400 euroa kuukaudessa. Jos hän helmikuussa palaa samanlaisiin hommiin, palkasta pitää vähentää päivähoitomaksut ja auton käyttökulut. Käteen jää alle 1 000 euroa kuukaudessa.

Sen sijaan Moilasen ansiopäiväraha määräytyy aiemman pitkäaikaisen työpaikan mukaan, joten se on tätä korkeampi. Moilasen mies käy töissä, joten asumistukea perhe ei saa.

Laura Moilasen kuukausitulot ilman töitä ja töissä.

Työttömyysloukut ovat erityisen yleisiä lapsiperheiden vanhemmilla ja yksinhuoltajilla. Tähän vaikuttavat kotihoidontuki, yksinhuoltajien korotettu toimeentulotuki ja päivähoitomaksut.

– Miinukselle menee aivan heittämällä. Mutta pitää yrittää hyödyntää vanhemmat ja ystävät, jotka voivat auttaa lasten hoidossa.

Lue lisää:

Marin parantaisi työllisyyttä alentamalla päivähoitomaksuja – selvitimme, kannustaisiko konsti todella vanhempia töihin

Varhaiskasvatusmaksujen alentamisesta päätös: tulorajoja nostetaan 31 prosenttia, toisen lapsen enimmäismaksu laskee

Myös ulosottovelka altistaa kannustinloukuille

Kun helsinkiläinen Oskar Thun, 34, tuli kotiin töistä huhtikuisena perjantaina, ovimatolla odotti kirje ulosotosta. Seuraavasta 800 euron palkasta vähennettäisiin 500 euroa. Vaikka sillä olisi pitänyt maksaa vuokra ja ostaa ruokaa.

– Minulle tuli 1 000 euroa vuokravelkaa ulosoton takia. Jos olisin ollut työtön, niin kaikki laskut olisin saanut hoidettua. Minulla ei ollut varaa jatkaa kokopäiväisesti töissä.

Thun irtisanoutui töistä toukokuussa, eikä ole tehnyt niitä sen jälkeen. Hän saa nyt toimeentulotukea ja pärjää paremmin, koska siitä ei vähennetä ulosottovelkaa.

Oskar Thunin kuukausitulot ilman töitä ja töissä käyvänä.

Thunilla olisi oikeus tehdä töitä 150 eurolla kuukaudessa. Bussilipun ja lounaiden jälkeen käteen jäisi rahaa vain vähän. Silti Oskar kysyi työnantajaltaan, saisiko hän työskennellä neljä päivää kuukaudessa.

Suomessa oli vuonna 2018 yhteensä noin 260 000 ulosottovelallista, joilla oli keskimäärin noin 18 000 euroa velkaa henkeä kohti. Heistä noin joka viides on työtön.

henkilökuva
Oskar Thun viihtyi hyvin aiemmassa työssään ja kysyikin työnantajaltaan, saisiko tehdä töitä neljä päivää kuukaudessa. Ainakaan vielä asia ei ole järjestynyt. Mikko Koski / Yle

Joka kymmenes suomalainen käy töissä, vaikkei siitä ole selvää rahallista hyötyä

Kolmena päivänä viikossa kuusamolainen Jaana Säkkinen istuu toimistossa laskemassa rakennusalan työntekijöiden palkkoja, maksamassa laskuja ja hoitamassa arkistointia.

Säkkinen ei jatkossa saa tienata kuussa 870 euroa enempää, koska hänelle on tarjottu osa-aikaista työkyvyttömyyseläkettä ja eläkevakuutusyhtiön kustantamaa ammatillista koulutusta.

Se tarkoittaa, ettei hän voi tehdä töitä niin paljon kuin haluaisi.

Hän aikoo ottaa tarjotun eläkkeen vastaan, sillä tämä voi olla hänen ainoa tapansa jatkaa työntekoa edes osa-aikaisesti: Säkkisellä on kuusi diagnoosia, ja kokopäiväistä työntekoa hänen terveytensä ei kestä.

Jos hän menee töihin, hän ei kuitenkaan välttämättä saa korvausta lääke- ja sairauskuluistaan, eli rahaa jää kuukaudessa käteen suurin piirtein saman verran kuin tuilla eläessä.

Jaana Säkkisen kuukausitulot ilman töitä ja töissä käyvänä.

Kannustinloukussa olevista työttömistä puhuttaessa unohtuu usein, että vielä paljon enemmän on niitä suomalaisia, jotka tekevät töitä, vaikka eivät juuri hyödy siitä rahallisesti.

Työttömyysloukkuja tutkinut Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki laskee pyynnöstä, että mahdollisesti jopa kymmenesosa Suomen työllisistä voisi tavallaan myös kokea olevansa loukussa. Tämä tarkoittaisi, että yli 250 000 suomalaista käy töissä, vaikka he saisivat vähintään 80 prosenttia nykyisistä tuloistaan myös jäädessään työttömiksi.

Kotamäki arvelee, että tilannetta saattaa selittää tiettyjen alojen matalien palkkojen lisäksi myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan korkea taso. Hän kuitenkin korostaa, että tuloksia on tulkittava varovasti.

Jaana Säkkisen mukaan työssäkäynnin hyötyä ei voi mitata rahassa.

– Se, että voi olla hyödyksi yhteiskunnalle ja työnantajalle, on mielenterveyden kannalta erittäin hyvä asia. Pelkkä ajatuskin kotiinjäämisestä kauhistuttaa.

– Toisaalta työssä tienattua rahaa arvostaa enemmän, koska se tuntuu omalta.

Jaana Säkkinen
Kuusamolaisen Jaana Säkkisen mielestä työnteossa tärkeintä on kokemus yhteenkuuluvuudesta ja merkityksellisyydestä. Ensio Karjalainen / Yle

Kannustinloukkujen purkaminen kokonaan on mahdotonta

Erilaiset työryhmät ovat kipuilleet kannustinloukkujen kimpussa jo yli neljännesvuosisadan ajan. Niitä on yritetty poistaa työntelemällä tulorajoja ja kallistelemalla tukien tulovähenteisyyskulmia.

Mutta kuten työ- ja elinkeinoministeriön selvityksessä vuonna 2014 todettiin, usein uudistukset eivät itse asiassa poista loukkuja, vaan lähinnä siirtävät niitä.

Neljä vuotta myöhemmin valtiovarainministeriön työryhmä päätyi siihen, että “kannustinloukkujen purkaminen kokonaan on mahdotonta”.

– Kannustinloukuista ei päästä kokonaan eroon niin kauan, kun halutaan pitää kiinni pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta, arvioi johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen valtiovarainministeriöstä.

Laura Moilanen syöttää banaania Pate-vauvalle.
Laura Moilanen haluaisi opiskella nuorisotyöntekijäksi. Niistä on pulaa, ja palkka on parempi kuin ravintola-alalla. Antti Ullakko / Yle

Miten niitä sitten voi vähentää?

– No palkankorotuksia tai tuet alas, Susu Pussinen suoraviivaistaa sen, mihin myös valtiovarainministeriön mietintäpaperit usein päätyvät.

– Jos ihminen tekee töitä, pitäisihän sillä ansaita, vaikka olisikin matalapalkka-alalla. Jotkut, kuten minä, oikeasti haluavat tehdä niitä töitä, vaikka olisi muitakin vaihtoehtoja, Pussinen jatkaa.

– Työllistymisen kannustimia voidaan parantaa joko heikentämällä sosiaaliturvan tasoa tai kasvattamalla työntekijöiden käytettävissä olevia tuloja esimerkiksi veronkevennyksillä, muotoilee Olli Kärkkäinen.

– Näistä ensimmäinen keino on ongelmallinen sosiaaliturvan riittävyyden näkökulmasta ja jälkimmäinen julkisen talouden näkökulmasta.

henkilökuva
Oskar Thun aikoo hakea opiskelemaan IT-alaa, koska koodareille maksetaan enemmän kuin tietokoneasentajille. Mikko Koski / Yle

Laura Moilanen ja Oskar Thun suunnittelevatkin hakeutuvansa paremmin palkatuille aloille: Moilanen haluaa opiskella sosiaalityötä ja Thun IT-alaa.

Useita vuosia baarimikkona työskennellyt Pussinen aikoo lähteä opiskelemaan päihdetyöntekijäksi.

– Haluaisin keskustella ihmisten kanssa rauhassa ilman että mietin, kuka heistä haluaisi lisää juotavaa. Ja toivottavasti uudella alalla tienaan edes satkun tai pari enemmän kuin mitä nyt saan tukia.

Aiheesta voi keskustella 14. lokakuuta kello 23 saakka.


Liikenneministeriön Itärata-linjaus löi Lahden ällikällä: uusi rata veisi kaukojunavuorot kaupungista

$
0
0

Uudet, suuret väylähankeet ovat lähes elämän ja kuoleman kysymyksiä kunnille. Jos junaliikenne vähenee, kunta taantuu. Näin on käymässä Suomen kahdeksanneksi suurimmalle kaupungille Lahdelle, jos liikenneministeriön suunnittelema linjaus Itäradan oikaisusta lentorata-Porvoo-Kouvola toteutuu.

Vaikka miljardeja euroja nielevät ratahankkeet tuntuvat kaukaisilta, rahaa palaa jo nyt. Uuden mallin mukaan suuret väylähankkeet: Suomirata, Turun tunnin juna ja Itärata, suunnitellaan hankeyhtiöissä. Silloin osa rahoituksesta tulee muualta kuin valtion budjetista. Näin voidaan toteuttaa hankkeita, joihin valtiolla ei koskaan olisi varaa.

Porvoo–Kouvola -linjausta kannattaneet kunnat löivät tarvittavat rahat määräajassa pöytään ja selvisivät kuntien välisessä kilpailussa voittajana. Liikenneministeriö päätti esittää tätä vaihtoehtoa eteenpäin.

Ministeriön linjaus on pöyristyttänyt monia poliitikkoja ja viranhaltijoita Lahdessa ja Kotkassa. Molempien kaupunkien kannattamat linjausvaihtoehdot putosivat jatkovalmistelusta.

Pelkästään uuden oikoradan suunnittelu maksaa 70 miljoonaa euroa, saman verran kuin Lahti on maksanut valtatie 12:sta uudesta linjauksesta. Eteläinen kehätie ohjaa liikenteen pois Lahden ja Hollolan keskusta-alueilta. Tie avataan liikenteelle joulukuussa.

Missä päätös näin suuresta ratalinjauksesta tehtiin ja millä perusteella?

Lahti jäämässä kaukojunamottiin

Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho esittelee rakentamatonta tonttia Lahden matkakeskuksen vieressä. Kaupunki teki vastikään kaupat maa-alueesta, josta postitalo oli purettu. Tontin laidalle on suunniteltu pysäköintipaikkoja työmatkustajille.

Radan varteen rakennetaan myös asuntoja. Jopa hotellille on kaavamerkintä, jos ajat muuttuvat joskus paremmiksi. Lahti neuvottelee valtion kanssa maankäytön, liikenteen ja asumisen MAL-sopimuksesta, joka mahdollistaisi radan varren kehittämisen uudeksi, uljaaksi kaupunkialueeksi.

– Meillä on jo alle tunnin juna. Radan varsi on suuri mahdollisuus, arvioi Alho.

Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho
Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho arvostelee Liikenneministeriön valmistelua. Hän on itsekin työskennellyt työ- ja elinkeinoministeriössä.Marjo Pirilä / Yle

Tuhannet ihmiset pendelöivät Lahdesta pääkaupunkiseudulle päivittäin. Korona-aikana Lahti on entistä enemmän houkutellut asuinpaikkana. Se kuitenkin edellyttää sujuvia yhteyksiä pääkaupunkiseudulle.

Suunniteltu Itärata-linjaus Porvoon ja Kouvolan kautta vähentäisi Lahden junavuoroja merkittävästi. Alhon mielestä se olisi suuri uhka Lahden tulevalle kehitykselle.

– Kaukojunat ovat pendelöijän kannalta mukavampia ja nopeimpia yhteyksiä. Se karkoittaisi todennäköisesti niitä, jotka ovat aikeissa muuttaa tänne. Pelkät z-junat eivät riitä.

Mihin putosi valmistelusta Lahti-Heinola-Mikkeli -rata?

Lahden kaupungin mielestä itään kulkevia junayhteyksiä kannattaisi parantaa kunnostamalla Karjalan ja Savon radat uuden oikoradan sijaan. Lahti vetoaa keväällä tehtyyn Väyläviraston selvitykseen, jonka mukaan nykyisten ratojen kunnostaminen olisi kustannuksia ja hyötyä ajatellen paras vaihtoehto.

Mutta jos uusia oikoratoja halutaan, lahtelaiset ihmettelevät, miksei Lahti-Heinola-Mikkeli -ratalinjausta otettu Väyläviraston selvitykseen mukaan. Aiemmassa selvityksessä vaihtoehto oli kustannus–hyöty -suhteiltaan oikoradoista paras.

– Alustavien keskustelujen pohjalta kävi ilmi, että alueiden ja kuntien enemmistö kannatti huomattavasti enemmän kahta muuta (Porvoo-Kouvola, Porvoo-Kotka) ratalinjausta. Tästä johtuen syksyllä 2019 päädyttiin siihen, että selvitykseen otettiin nämä kaksi linjausta, selvittää Liikenneministeriön neuvotteleva virkamies Kaisa Kuukasjärvi.

Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho tuhahtaa kuullessaan ministeriön vastauksen.

– Ei sitä edes kysytty virallisesti kunnilta. Aika merkillistä, että jatkoselvityksestä jätettiin paras linjaus pois, sanoo Alho.

Väyläviraston Itärata-selvityksen matka-aika-arvio
Väyläviraston arvion mukaan pelkästään VE 1b (nykyisten ratojen parannus) nopeuttaa matka-aikoja itään. Uudet oikoradat (VE2 Porvoo-Kouvola ja VE3 Porvoo-Kotka) eivät tuo yksin merkittäviä hyötyjä matka-aikoihin. Väylävirasto

Missä poliittinen harkinta?

Väylävirasto sai selvityksensä valmiiksi toukokuussa. Nykyisten ratojen parantaminen osoittautui kustannus-hyöty suhteeltaan parhaimmaksi. Oikoradoista puolestaan tulisi muita hyötyjä.

– Merkittäviä hyötyjä tulee matka-ajan nopeutuksesta ja junavuorojen lisäämisestä. Jos oikorata rakennettaisiin, tulisi junaliikenteeseen enemmän matkustajia, jolloin hyödyt ovat suuremmat, selvittää apulaisjohtaja Tapio Ojanen Väylävirastosta.

Oikoradoista parempi vaihtoehto olisi edullisempi Porvoo-Kouvola. Kalliimmasta Porvoo-Kotka-linjauksesta saattaisi puolestaan olla hyötyä pidemmällä aikavälillä, jos kansainvälistä liikennettä Venäjälle halutaan nopeuttaa.

Väylävirasto ei tyrmännyt mitään vaihtoehtoa. Se, mitä linjausta kannattaa viedä eteenpäin, jätettiin poliittiseen päätöksentekoon, kertoo Ojanen.

Väyläviraston selvityksen jälkeen kunnat kutsuttiin liikenneministeriöön neuvonpitoon. Kuntien piti elokuun loppuun mennessä päättää, haluavatko ne olla mukana hankeyhtiössä.

Lahden kaupungin mielestä yhtiölle ei ollut tarvetta ja se päätti, ettei se ole mukana Itärata-hankeyhtiössä. Sen jälkeen kaupunkiin ei oltu yhteydessä. Syyskuun lopulla ministeriö julkaisi tiedotteen, jossa todettiin Porvoo-Kouvola -linjauksen vetäneen pisimmän korren.

– Pidän valmistelua merkillisenä ja vähintäänkin hyvän hallintotavan vastaisena. Lähdetään näin linjaamaan omin päin. Ei meiltä kunnilta siinä vaiheessa kysytty enää yhtään mitään, sanoo Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho.

Lahtelaisten lisäksi kotkalaiset arvostelevat valmistelua. Kotkan kaupunki on valmis lyömään pöytään kuusitoista miljoonaa euroa lisää, jos se auttaa Porvoo-Kotka-linjauksen menestymistä.

Myös monet poliitikot ovat tyrmistyneitä, koska poliittista keskustelua ei käyty. Suurista väylälinjauksista päättävä parlamentaarinen ohjausryhmäkin ohitettiin.

Ministeri Harakka ei avaudu

Asia nousi esiin eduskunnassa perjantaina. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) Hämeen vaalipiiristä ihmetteli asiaa.

– Tällaisessa tilanteessa pitäisi kai ensisijaisesti linjata poliittisesti, mikä näistä kolmesta on kansantalouden kannalta järkevin ja kiireellisin vaihtoehto. Nyt vaikuttaisi, että häntä heiluttaa koiraa, sanoi Koskinen.

Ministeri Harakka perusteli ratkaisua kokonaisarviolla.

– Tämä on toimintatapamme ministeriössä tätä nykyä. Useat isot hankkeet tehdään yhteistyössä alueiden, seutukuntien, kaupunkiseutujen, kaupunkien ja valtion kanssa, sanoi Harakka.

Yle pyysi viikon verran haastattelua ministeri Harakalta, mutta Harakka ei halunnut sitä antaa. Sen sijaan erityisavustaja kehottaa kääntymään ministeriön virkamiesten puoleen.

– Hankeyhtiöneuvotteluja ei ole käyty parlamentaarisen työryhmän kautta. Hankeyhtiökonseptilla tehdyt hankkeet eivät mene sillä tavalla. Valmistelu on ollut poikkeavaa, sanoo yksikön johtaja Miikka Rainiala.

Rainialan mukaan ministeriön kanta ratalinjaukseen on tehty kokonaisharkinnan perusteella ja siinä on nojauduttu Väyläviraston tekemään selvitykseen.

– Kunnilla on ollut mahdollisuus tuoda äänensä kuuluviin aikaisemmassa vaiheessa. En näe, että tässä olisi oiottu.

Liikenne- ja viestintäministeriön neuvottelevan virkamiehen Kaisa Kuukasjärven mukaan parlamentaarinen työryhmä ei olisi ehtinyt ottaa asiaan kantaa. Se valmistelee parhaillaan 12-vuotista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa, joka annetaan eduskunnalle vasta ensi vuonna.

– Nyt ministeriössä tehty päätös ei kuitenkaan ole parlamentaarisen työryhmän asettamien tavoitteiden vastainen, sanoo Kuukasjärvi.

Tavoitteiden mukaan liikennejärjestelmä takaa koko Suomen saavutettavuuden ja vastaa elinkeinojen, työssäkäynnin ja asumisen tarpeisiin. Yksi tavoitteista on se, että liikennejärjestelmän yhteiskuntataloudellinen tehokkuus paranee.

Asia etenee myöhemmin syksyllä talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan. Viime kädessä päätöksen linjauksesta ja valtion rahoituksesta tekee eduskunta.

Korjattu 14.10.2020 klo 8:20 Liikenne- ja viestintävirasto Liikenne- ja viestintäministeriöksi

Lue lisää:

LVM: Uuden rautatien suunnittelua jatketaan Kouvolan kautta – Kotkan lupaamat miljoonat eivät muuttaneet ministeriön kantaa

Lahdelta huutia ministeriön itärataratkaisulle – kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Faktat eivät tunnu painavan"

Heikki Hiilamon kolumni: Kenen lapsi saa syntyä? 

$
0
0

Suomen ensimmäinen koeputkilapsi Antti Kujala syntyi vuonna 1984. Tuolloin ensisynnyttäjien keski-ikä oli alle 26 vuotta. Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut tasaisesti ja samoin lapsettomuusongelmat. Nyt keski-iässä lähestytään jo kolmeakymmentä vuotta. Hedelmöityshoidot ovat tulleet yhä tärkeämmiksi keinoiksi saada oma lapsi.

Väestöliiton kyselytutkimuksen mukaan peräti joka viides alle 50-vuotiaisista arvioi, että naisen hedelmällisyys ja mahdollisuus tulla raskaaksi alkaa laskea merkittävästi vasta neljänkymmenen vuoden jälkeen. Kuitenkin tutkimustieto kertoo, että jo 35-vuoden tienoilla raskaaksi tuleminen vaikeutuu. Hedelmällisyyden laskun vaikutus on voimakkain ensimmäistä lastaan yrittävillä.

Hedelmöityshoitojen suosio on lisääntynyt, valikoima on laajentunut ja onnistumisprosentti noussut. Viime vuonna syntyi yli melkein kaksi- ja puolituhatta lasta hedelmöityshoitojen avulla. Se on reilut viisi prosenttia kaikista samana vuonna syntyneistä lapsista.

Hedelmöityshoidot kuuluvat julkisen terveydenhuollon palveluvalikoimaan. Hoitoja ei kuitenkaan tarjota läheskään kaikille. Lapsettomuushoitojen kansallisten kriteereiden mukaan naisten tulee olla alle 40-vuotiaita. Parilla tai itsellisellä naisella saa olla ennestään korkeintaan yksi lapsi. Ylipainoiset naiset (painoindeksi yli 35) eivät saa hoitoja.

Monet ovat joutuneet luopumaan oman lapsen unelmasta rahojen loppumisen vuoksi.

Näitä rajoituksia ei ole yksityisillä puolella. Esimerkiksi Felicitas Mehiläinen kertoo kotisivuillaan lupaavasti, että ”yli 39-vuotiaiden kohdalla noin joka viides hoito johtaa raskauteen ensimmäisellä hoitokerralla”. Hoidot ovat kuitenkin erittäin kalliita. Jo yksi hoitokerta maksaa noin 5 000 euroa, mutta niitä voidaan tarvita useita.

Monet ovat ottaneet lainaa pankista tai pyytäneet rahaa vanhemmiltaan. Monet ovat joutuneet luopumaan oman lapsen unelmasta rahojen loppumisen vuoksi.

Sairaudesta aiheutuneista lapsettomuushoidoista on mahdollista saada Kelakorvausta. Korvauksilla on joitain rajoituksia, mutta ne eivät ole yhtä tiukkoja kuin lapsettomuushoitojen kansalliset kriteerit.

Julkisella puolella hoitoja joutuu myös jonottamaan. Kuuden kuukauden kiireettömän hoidon hoitotakuu koskee myös lapsettomuushoitoja. Jonoja on kuitenkin sekä tutkimuksiin että toimenpiteisiin, mikä pidentää odotusaikaa. Keväällä yliopistosairaalat keskeyttivät hedelmöityshoidot koronan vuoksi kokonaan. Toukokuussa hoidot alkoivat uudelleen, mutta jonot kasvoivat.

Viime vuonna yliopistosairaalat alkoivat antaa hedelmöityshoitoja myös naispareille ja itsellisille naisille. Tämä lievensi perheaseman mukaista eriarvoisuutta. Taloudellisen aseman mukaista eriarvoisuutta on tutkittu Suomessa vain kerran. 1990-luvun lopun aineistoon perustuvan tutkimuksen mukaan paremmassa sosioekonomisessa asemassa olevat naiset käyttivät useammin yksityisiä palveluita.

On ilmeistä, että rahan puute on edelleen merkittävä – ehkä merkittävin – syy lapsettomuushoitojen saamatta jäämiseen tai niiden keskeyttämiseen. Aiheesta ei juuri ole keskusteltu julkisuudessa ehkä sen arkaluontoisuuden vuoksi.

Ikä heikentää naisen mahdollisuuksia tulla luonnollisella tavalla raskaaksi, mutta toisaalta ikä tuo voimavaroja ja viisautta lapsen kasvattamiseen.

Ikärajakysymys on keskeinen. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemien perusteiden (Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet 2019) mukaan hoitotuloksen todennäköisyys tulisi olla vähintään 10 prosenttia koeputkihedelmöityshoidoissa yhtä hoitokiertoa kohti. Tällä perusteella yli 40-vuotiaat naiset on suljettu pois.

Kuitenkin ensimmäisen ja toisen lapsen saaminen yli 40-vuotiaana on koko ajan yleistynyt. Ikä heikentää naisen mahdollisuuksia tulla luonnollisella tavalla raskaaksi, mutta toisaalta ikä tuo voimavaroja ja viisautta lapsen kasvattamiseen. Myös aikaisempien lasten määrän rajoittaminen tuntuu kyseenalaiselta aikana, jolloin syntyvyys on erittäin alhaisella tasolla.

Mikäli julkisia hedelmöityshoitoja saisi paremmin, voisi se lisätä syntyvyyttä ja kaventaa eriarvoisuutta.

Heikki Hiilamo

Kirjoittaja toimii Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorina. Aikaisemmin hän on työskennellyt mm. toimittajana Yleisradiossa.

Keskustele kolumnista 15.10. klo 23:00 saakka.

Lääkeyhtiö Eli Lilly keskeyttää koronalääketutkimuksensa turvallisuushuolen vuoksi

$
0
0

Yhdysvalloissa lääkeyhtiö Eli Lilly and Company on väliaikaisesti keskeyttänyt kehittämäänsä koronavirushoitoon liittyvät testit. Yhtiö perustelee päätöstä uutistoimisto AFP:lle lähetetyssä tiedotteessa turvallisuushuolella, jota se ei kuitenkaan määrittele sen tarkemmin.

Eli Lillyn vasta-ainehoidon lääketutkimukset olivat ehtineet edetä jo kolmanteen vaiheeseen, jossa lääkettä on ollut määrä testata 10 000 ihmisellä.

Myös koronatartunnasta toipuva Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on maininnut yhtiön vasta-ainetuotteen suitsuttaessaan sairaalassa saamaansa kokeellista vasta-ainehoitoa.

Pääasiallisesti Trump kuitenkin ylisti Eli Lillyn kilpailijan Regeneronin vasta-ainehoitoja.

Eilen lääkejätti Johnson & Johnson ilmoitti keskeyttävänsä väliaikaisesti koronarokotetestauksensa testeihin osallistuneen henkilön sairastuttua.

Yhtiön tiedotteen mukaan keskeytyspäätöksen taustalla on koehenkilön "selittämätön sairaus".

Aiheesta lisää.

Johnson & Johnson keskeyttää koronarokotetestauksen väliaikaisesti testeihin osallistuneen sairastuttua

Marjo Kämäräinen, 29, haluaa ampua ruokansa, eikä ole ostanut itselleen lihaa vuosiin – "On aina juhlapäivä, kun lihaa on pöydässä"

$
0
0

Kuusamolainen 29-vuotias Marjo Kämäräinen metsästää ja poimii itse ison osan ruoastaan ja opettaa näitä samoja luontoarvoja esikouluikäiselle lapselleen Pinjalle. Tämä on heille täysin arkista, mutta ihan aina niin ei ole ollut.

Kämäräinen ja hänen tyttärensä ovat tuttuja Ylen Eränkävijät-ohjelman viidenneltä tuotantokaudelta. Ohjelmassa seurataan erilaisten eränkävijöiden elämää.

– Kaverit yllyttivät lähtemään mukaan. Olihan se toki pitkän pohdinnan tulos, erityisesti kun otin mukaan tyttöni Pinjan.

Äidin mukaan tytär lähti ohjelmaan mukaan innolla.

– Mietin, ymmärtääkö lapsi, mitä vaikutuksia sillä voi olla. Palaute on toistaiseksi ollut pääosin myönteistä, ja sitä on tullut paljon.

Kasvisruokavalio vaihtui riistaan

Vielä kuusi vuotta sitten Marjo Kämäräinen eli hieman erilaista arkea. Hän oli esimerkiksi kasvissyöjä, laiska sellainen, kuten hän itse ruokailutottumuksiaan kuvaa. Kämäräinen alkoi kaivata ryhtiä ruokavalioonsa.

– Aloin miettiä, mikä olisi minulle paras lihaperäinen proteiinin lähde, joka sopisi luontoarvoihini, Kämäräinen kertoo.

Ruokavalio vaihtui kasvispohjaisesta riistaan, sillä riista on vapaana kasvanutta ja hiilineutraalia lihaa.

– Lisäksi riistaeläimiä ei ole jalostettu eikä valjastettu ihmiskäyttöön, kuten tuotantoeläimille on käynyt, Kämäräinen perustelee siirtymistään riistaruoan pariin.

Riistaan hän tutustui liittymällä hirviporukkaan. Kämäräisen harrastus ei ole mitenkään harvinainen. Naisten määrä metsästäjinä lisääntyy vauhdilla, ja tänä vuonna jo lähes joka kolmas uusi metsästäjä on nainen.

– Metsästys tuli oikeastaan luonnollisena jatkeena luontoharrastuksiini.

Kun Kämäräinen osuu eläimeen aseellaan, hän ei koe mielipahaa. Kämäräisen mukaan riistaeläimet elävät hyvin lajityypillisen elämän, joka päättyy onnistuneeseen riistalaukaukseen.

– Se on mielestäni elämä, mihin kaikki voisivat olla tyytyväisiä; saa elää sellaisen elämän, mihin on luotu ja kaikki päättyy nopeasti ja kivuttomasti, Kämäräinen sanoo.

Lihansyönti on vaatinut opiskelua

Marjo Kämäräistä naurattaa, kun hän muistelee ensimmäisiä kokemuksia hirvenlihan parissa. Lihaa hän sai valtavan säkillisen eri muodoissaan.

– Minulla ei ollut mitään käryä ruhon osista. Oli se aikamoista opettelua.

Mutta pian Kämäräinen oppi valmistamaan lihaa.

– On aina juhlapäivä, kun lihaa on pöydässä.

Hirveä tai järvikalaa Kämäräinen syö keskimäärin kolmesti viikossa. Lihan tai kalan höysteeksi hän nostaa pakasteestaan usein itse kerättyjä marjoja ja sieniä. Ja mukulajuureksia löytyy talvivarastosta.

Marjo ja Pinja Kämäräinen sekä weimarinnoutaja Pablo.
Marjo ja Pinja Kämäräinen liikkuvat luonnossa päivittäin. Ensio Karjalainen/Yle

Kaupasta Kämäräinen ostaa lihatuotteita vain lapselle ja koiralle.

– Itselleni en ole ostanut lihaa kaupasta moneen vuoteen, Kämäräinen toteaa.

Kämäräinen kertoo hankkivansa kaupasta myös maitotuotteita, nekin pääsääntöisesti Pinjalle.

– Muutoin ostan ihan perustuotteita, kuten leipää ja pastaa. Pyrin ostamaan kotimaista ja satokauden tuotteita, Kämäräinen kertoo.

Poikkeuksellisen vahva luontosuhde

Kuusamon Ala-Kitkan läheiseltä suolta löytyy harvakseltaan karpaloita. Marjo Kämäräisen esikouluikäinen tyttö Pinja poimii muutaman, murskaa ne käsiinsä ja hieraisee marjat vierellään istuvan weimarinseisoja Pablon selkään. Kämäräinen seuraa puuhastelua huvittuneena.

– Nämä nuoret ovat melkoisia hulmuajia keskenään, Kämäräinen naurahtaa.

Pinja Kämäräinen ja weimarinseisoja Pablo.
Pablo yrittää saada osansa Pinjan löytämästä karpalosta.Ensio Karjalainen/Yle

Marjo Kämäräinen viettää päivittäin aikaa luonnossa tyttärensä kanssa. Hän kertoo tarvitsevansa luontoa kipeästi ja olevansa myös vastuussa sen hyvinvoinnista.

– Minulle luonto ei ole vain mukava lisä. Olen velkaa luonnolle siitä, että se antaa sen mitä tarvitsen; palauttavaa voimaa.

Kämäräinen huokaisee kalenterinsa olevan jatkuvasti melkoisen täysi.

– En tiedä miten pystyisin käsittelemään arkipäivän askareiden paineita, jos en pääsisi luontoon, Kämäräinen toteaa.

Metsähallituksella kansainvälisen matkailun kehittämishankkeessa projektipäällikkönä työskentelevä Marjo Kämäräinen ahkeroi työn ohessa myös gradun parissa. Yhteiskuntatieteiden maisterin paperit ovat pian pöytälaatikossa. Lisäksi naisen arkeen kuuluu luontopainotteinen paikallispolitikointi.

Tämän vuoden aikana monet muutkin suomalaiset ovat alkaneet pitää luontoa aiempaa tärkeämpänä.

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen luontosuhdebarometrin mukaan suuri osa suomalaisista on viettänyt enemmän aikaa luonnossa.

Marjo Kämäräinen näkee, että jokainen ihminen maailmassa tarvitsee luontosuhdetta tavalla tai toisella.

– Ilman luonnon monimuotoisuutta emme pystyisi ylläpitämään nykyisen kaltaista yhteiskuntaa ja elämää. Siksi luontoa pitää vaalia.

Keskustelu on auki 14. lokakuuta kello 23:een asti.

Sähkön siirtohintojen nousulle ei näy loppua – Energiaviraston valvontamallin muutos aiheuttaa korotuspainetta vuosiksi eteenpäin

$
0
0

Sähkön siirtohintojen noususta huolimatta verkkoyhtiöillä on jo paineita uusiin korotuksiin. Tämä selviää Ylen maanantaina julkaisemasta laajasta selvityksestä.

Taustalla vaikuttaa erityisesti verkkoyhtiöitä valvovan viranomaisen, Energiaviraston, tekemä valvontamallin muutos.

Viisi vuotta sitten tehty muutos johti siihen, että selvityksessä mukana olleet 13 verkkoyhtiötä saivat luvan nostaa halutessaan hintoja keskimäärin 38 prosenttia vuosien 2015–2016 välillä.

Käytännössä yhtiöt eivät pystyneet tai voineet nostaa hintoja niin paljon kuin valvontamalli olisi mahdollistanut.

Tämä synnytti kuluttajan vinkkelistä erikoisen ilmiön: vaikka verkkoyhtiöt ovat nostaneet päätöksen jälkeen hintoja selvästi, ne ovat valvontamallin näkökulmasta silti alihinnoitelleet palvelunsa.

Ylen selvityksen mukaan monelle yhtiölle on kertynyt tuntuvasti säilössä olevaa korotusvaraa, jota valvontamallissa kutsutaan alijäämäksi.

Tästä on kyse:

  • valvontamallissa yhtiöiden tuotoille asetetaan vuotuinen yläraja
  • jos yhtiön toteutuneet tuotot jäävät rajan alle, yhtiö kerryttää alijäämää
  • jos tuotot ylittävät riman, yhtiö kasaa ylijäämää
  • ali- ja ylijäämiä tasataan neljän vuoden valvontajaksojen välillä, jotta hinnat pysyisivät kurissa

Muutoksen mittakaava yllätti osan firmoistakin

Päijänteen itäpuolella toimiva Järvi-Suomen Energia nosti valvontamallin muutoksen jälkeen siirtohintojaan aluksi reilut kymmenen prosenttia vuodessa. Tämäkin oli päivitetyn valvontamallin vinkkelistä alihinnoittelua.

– Se oli yllätys, millaisen mahdollisuuden muutos toi kerralla hintojen korotukseen. Meillä on ollut strategiana noudattaa tasaisemman hinnoittelun politiikkaa. Siinä vaiheessa teimme korotuksia, jotka olivat pienempiä kuin mitä tuo malli olisi sallinut, kertoo toimitusjohtaja Arto Pajunen.

Koska yhtiö ei nostanut hintoja yhtä paljon kuin valvontamalli olisi sallinut, yhtiölle alkoi kertyä alijäämää. Vuonna 2018 alijäämää oli kasautunut jo 43 miljoonan euron edestä, eli 43 prosenttia liikevaihdosta.

Pajunen huomauttaa, että yhtiö on samaan aikaan rakentanut myrskynkestävää sähköverkkoa maakaapeloimalla. Tämä on vaatinut velanottoa.

– Meillä on alijäämän vastapainona velkaa, jonka maksamiseen tarvittaisiin tämä nykyinen alituotto tulevina vuosina, hän sanoo.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että hintoja pitäisi nostaa. Pajusen mukaan ensi vuonna hintoja ei koroteta, mutta vuonna 2022 olisi tarkoitus tehdä vajaan kymmenen prosentin korotus.

Lopulliseen hintapäätökseen vaikuttaa kuitenkin muun muassa hallituksen lakiesitys sähkön siirtohintojen suitsimiseksi ja erityisesti se, pidentääkö hallitus alituottojen tasaamiseen käytettävissä olevaa aikaa. Lakiesityksen yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa.

Carunalla jättimäinen alijäämä

Valvontamallin muutoksen jälkeen verkkoyhtiö Caruna oli otsikoissa kovimpien korotusprosenttien vuoksi. Tilinpäätöstietojen perusteella Caruna Oy:n toteutunut liikevaihto kasvoi vuosina 2015–2018 vajaat 64 prosenttia.

Tästä huolimatta valvontamallin ominaisuudet ja Carunan mittavat verkkoinvestoinnit kerryttivät yhtiölle huomattavan alijäämän.

Vuonna 2018 kasautunutta alijäämää oli valvontatietojen perusteella yhteensä 220 miljoonaa euroa, eli 60 prosenttia liikevaihdosta.

Mikäli Caruna haluaisi hyödyntää kertyneen alijäämän, se joutuisi tekemään lähivuosina tuntuvia korotuksia siirtohintoihin.

Kuinka rajuja korotuksia Carunalla on siis edessä? Regulaatio- ja strategiajohtaja Noora Neilimo-Kontio sanoo, että asiaa on liian aikaista kommentoida nyt.

Ensinnäkin yhtiö odottaa vielä Energiavirastolta vuoden 2019 vahvistettuja valvontatietoja ennen kuin tietää, mitä hinnoille tapahtuu.

– Meillä ei ole mitään päätöksiä tulevista hintatoimenpiteistä suuntaan tai toiseen. Yhtiön hallitus päättää hintatoimenpiteistä vuosittain ja arvioi, onko niille tarvetta vai ei. Se koskee yhtä lailla hinnankorotuksia kuin mahdollisia hinnanlaskuja, hän sanoo.

Jatkoaikaa alituottojen hyödyntämiseen?

Carunalle on kuitenkin tulossa kiire, mikäli se haluaa saada kertyneen alijäämän hyödynnetyksi.

Valvontamallissa alijäämää ei voi säilöä loputtomasti. Päättyneen valvontajakson, 2016–2019, alituotot leikkaantuvat pois meneillään olevan nelivuotisjakson 2020–2023 jälkeen, jos niitä ei kuro umpeen.

Tämän takia Caruna haki kaksi vuotta sitten Energiavirastolta poikkeuslupaa alijäämien tasoittamisen pidentämiseen. Asiakkaille tämä näkyisi käytännössä pienempinä kertakorotuksina, mutta toisaalta hinnat pysyivät korotetulla tasolla pidempään.

Energiavirasto on antanut asiasta ehdollisen päätöksen, joka vahvistuu tuonnempana.

Caruna poikkeaa monista muista verkkoyhtiöistä siinä, että se on pääomasijoittajien omistuksessa. Kuinka kova paine omistajilta tulee alijäämän hyödyntämiseen?

– Ei sieltä normaalia kummempaa painetta tule. Hintatoimenpiteitä arvioidaan käytännössä vuosittain muiden tarpeiden ja valvontamallin reunaehtojen pohjalta, Neilimo-Kontio sanoo.

Valvontamallin muutoksen lisäksi hintojen korotuspaineita aiheuttavat myös verkkoinvestoinnit. Eduskunta on edellyttänyt verkkoyhtiöltä myrskyvarmuuden parantamista, jotta sähkökatkot lyhenisivät. Käytännössä tämä tarkoittaa usein ilmajohtojen vaihtamista maakaapeleiksi.

Yle julkistaa jutussa käytetyn laskelman ja sen lähdeaineistot. Voit tutustua niihin tästä linkistä.

Näin analyysi tehtiin:

  • Juttusarjaa varten Yle selvitti Energiaviraston virallisista valvontatiedoista, miten vuonna 2015 tehty valvontamallin muutos vaikutti verkkoyhtiöiden sallittuun liikevaihtoon ja sitä kautta siirtohintoihin.
  • Yle hankki laajalla tietopyynnöllä Energiavirastolta kaikkien 77 siirtoyhtiön valvontatiedot vuosilta 2015–2018. Vuoden 2019 luvut eivät olleet vielä saatavilla.
  • Tarkempaan analyysiin valittiin 13 yhtiötä. Otos rakennettiin mahdollisimman tasapuoliseksi: mukana on suuria yhtiöitä, kaupunkiyhtiöitä ja maaseutuyhtiötä eri puolilta Suomea.
  • Yle on varmistanut viidestä eri asiantuntijalähteestä, että laskelma on oikein ja otos riittää kuvaamaan riittävällä tarkkuudella alalla tapahtuneita muutoksia.
  • Laskelman paikkansapitävyys varmistettiin näiltä tahoilta: professori Pertti Järventausta (Tampereen yliopisto), professori Jarmo Partanen (LUT-yliopisto), Caruna-konserni, Elenia ja Turku Energia.

Lue myös:

Yle tutki: Sähkön siirtohintojen raju nousu johtui yllättävästä syystä – valvojan tekemä muutos koitui kalliiksi kuluttajille

Analyysi: Sähköverkkoyhtiöiden valvonnasta paljastui sokea piste

Elinkeinoministeri Lintilä kommentoi Ylen selvitystä sähkön siirtohintojen nousun syistä: Ylihinnoitteluun puututaan

Teppo Näyhän Lexuksessa on presidenttien muotokuvat ja kultainen astiasto – tähän erikoiseen luksusautoon ei ole asiaa kengät jalassa

$
0
0
Blue president -nimisen auton konepellin alta löytyy maalaukset Sauli Niinistöstä ja Urho Kekkosesta.

Valtava maailmansodan aikainen pommi räjähti Puolassa – kukaan ei loukkaantunut

$
0
0

Suurin Puolassa koskaan löydetty toisen maailmansodan aikainen pommi räjähti eilen tiistaina. Pommi painoi 5 400 kiloa, ja se sisälsi 2 400 kiloa räjähdysainetta.

Brittipommi räjähti purkutöiden yhteydessä veden alla Świnoujścien kaupungin lähettyvillä Puolan luoteisosassa. Kukaan ei loukkaantunut.

Yli 750 ihmistä oli evakuoitu 2,5 kilometrin etäisyydeltä purkutöiden ajaksi. Pommi makasi Piastin kanavassa, joka yhdistää Oder-joen Itämereen lähellä Puolan ja Saksan rajaa. Räjähdys tuntui kaupungissa asti.

Pommi löydettiin viime syyskuussa, kun kanavaa syvennettiin. Sitä on kutsuttu "maanjäristyspommiksi", kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Pommi pudotettiin todennäköisesti ilmahyökkäyksessä huhtikuussa 1945, ja sen kohteena oli natsi-Saksan taistelulaiva Lützow. Laiva upotettiin, vaikka Tallboy-pommi ei räjähtänytkään. Asiantuntijat eivät tiedä, miksi se ei räjähtänyt aikanaan.


Yhdysvaltalaismediat: Korkein oikeus antaa Trumpin hallinnon lopettaa väestönlaskennan ennen aikojaan

$
0
0

Yhdysvaltain korkein oikeus on antanut presidentti Donald Trumpin hallinnolle luvan keskeyttää väestönlaskenta ennen aikojaan, maan mediat kertovat.

Yhdysvaltalaisen radioyhtiö NPR:n mukaan hallinto on perustellut tarvetta laskennan keskeyttämiselle sillä, että tuloksista ehdittäisiin raportoida presidentille ennen vuoden lopussa häämöttävää takarajaa.

New York Times -lehti kertoo, että laskennan keskeyttämisen uskotaan johtavan epätarkkoihin tilastoihin. Lisäksi republikaanihallinnon on arvioitu pyrkivän vähentämään demokraattien kannattajien äänten painoarvoa. Lehti kuvaili päätöksen olevan merkittävä voitto Trumpin hallinnolle.

NYT:n mukaan liberaalituomari Sonia Sotomayor esitti päätöksestä eriävän mielipiteen. Sotomayorin mukaan epätarkkaan väestönlaskentaan liittyvät haitat ovat sietämättömiä, mutta ne eivät ole väistämättömiä.

Uutiskanava CNN:n mukaan muut tuomarit eivät jättäneet päätöksestä eriäviä mielipiteitä.

Kymmenen vuoden välein järjestettävän väestönlaskennan tuloksilla on suuri merkitys. Niiden perusteella päätetään muun muassa, kuinka monta edustajaa kukin osavaltio saa edustajainhuoneeseen ja kuinka monta valitsijamiestä kullakin osavaltiolla on presidentinvaaleissa.

Laskennan tuloksella on vaikutusta myös valtion rahoituksen jakamiseen osavaltioille ja paikallisyhteisöille. Väestönlaskenta voi ratkaista esimerkiksi, mihin rakennetaan uusi koulu tai sairaala.

Trump haluaa päättää, ketkä otetaan huomioon laskennassa

Mikäli maan väestönlaskentavirastosta vastaava yhdysvaltain kauppaministeri saisi esiteltyä tulokset hallinnolle ennen joulukuun lopun määräaikaa, voisi Trump pyrkiä vaikuttamaan siihen, miten tuloksia tulkitaan, vaikkei häntä valittaisi jatkokaudelle, kertoo NPR.

Trump on halunnut muun muassa jättää maassa luvatta olevat siirtolaiset laskennan ulkopuolelle. Presidentti perääntyi viime vuoden lopulla kiistellystä vaatimuksestaan lisätä kansalaisuuskysymys maan väestönlaskentalomakkeeseen. Hän kuitenkin tuolloin julisti, ettei hallinto aio luopua tavoitteestaan määritellä Yhdysvaltain väestön kansalaisuustilannetta.

Jos siirtolaiset jättävät vastaamatta kyselyyn tai heidät muusta syystä jätettäisiin tulosten ulkopuolelle, voisi tämä vääristää tuloksia republikaanien eduksi, New York Times kertoo.

Donald Trumpin kannattaja pitää kylttiä kädessään.
Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään 3. maaliskuuta.Cristobal Herrera-Ulashkevich / EPA

Virkamiehet eivät ole uskoneet määräajan saavuttamiseen

CNN kertoo kauppaministeri Wilbur Rossin ohjeistaneen heinäkuun lopulla ja elokuun alussa väestönlaskentaviranomaisia tekemään suunnitelman laskennan tiivistämiseksi. Hän toivoi virkamiehiltä ehdotuksia siitä, miten ovelta ovelle tehtävää väestönlaskentaa voitaisiin typistää ja numeroiden käsittelyä lyhentää, jotta määräaika voitaisiin saavuttaa.

Virkamiehet varoittivat uutiskanavan näkemien sisäisten sähköpostien mukaan, että ehdotetun myötä tuloksissa voisi olla kohtalokkaita virheitä ja tilastojen arvioitiin tahriutuvan, kun niiden koettaisiin olevan "poliittisesti peukaloituja".

Yhdessä sähköpostissa Ross kysyi erikseen, voitaisiinko aikataulua typistää niin, että tilastot saataisiin aikaan Trumpin presidenttikauden aikana.

NPR:n mukaan väestönlaskentaviraston virkamiehet ovat varoitelleet jo toukokuusta lähtien, ettei tuloksia saataisi raportoitua määräaikaan mennessä koronaviruspandemian vuoksi.

Hallinto veivannut aikataulun kanssa

Aiemmin liittovaltion tuomari käski CNN:n mukaan hallintoa jatkamaan laskemista lokakuun loppuun saakka. Laskenta oli ajateltu opettaa jo lokakuun 5. päivänä.

Hallinto on antanut useita ehdotuksia väestönlaskennan ja sen tulosten toimittamisen aikataulusta, kertoo NYT. Huhtikuussa koronapandemia keskeytti viraston työnteon. Tuolloin hallinto sanoi, että laskenta suoritetaan lokakuun loppuun mennessä ja tulokset annetaan ensi vuoden huhtikuussa, laissa määrätyn joulukuun määräajan sijaan.

Tämän jälkeen Valkoinen talo kuitenkin pyörsi päätöksensä elokuussa ja vaati, että työt kentällä saataisiin päätökseen syyskuun lopussa ja tulokset toimitettaisiin joulukuun 31. päivänä.

NPR:n julkaiseman korkeimman oikeuden päätöksen mukaan tuomioistuin ihmetteleekin, miksi hallinto on nyt kokenut, että määräaika olisi saavutettavissa aiemman aikataulun mukaisesti, mutta ei liittovaltion tuomarin antaman tuoreen määräyksen puitteissa.

Aiheesta lisää:

Donald Trump tuli ryminällä takaisin – iski hurmoshenkisessä tilaisuudessa täyslaidallisen Bidenia kohtaan: "Hän on ehkä huonoin presidenttiehdokas koskaan"

USA:n presidentinvaaleihin on aikaa kolme viikkoa – Biden johtaa selvästi, koronasta toipuva Trump kosiskelee yleisöä kampanjatilaisuuksissa

Mika Rautiaiselta lähtee tehdas alta jo toista kertaa – paperityöläisten palkka on muhkea, mutta tulevaisuus synkkä

$
0
0

Metsäyhtiö UPM ilmoitti Voikkaan paperitehtaan sulkemisesta maaliskuussa vuonna 2006. 670 jäi ilman töitä. Yksi heistä oli paperityöntekijä Mika Rautiainen.

Reilut 14 vuotta myöhemmin UPM ilmoitti Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta. Mika Rautiaiselta on jälleen menossa työpaikka alta.

– Tilanne on hankala. Pidän terveyttä paljon tärkeämpänä, mutta työ tulee heti kakkosena.

Lue lisää: “Monikaan työporukastamme ei osannut ajatella, että koko tehdas suljettaisiin” - työpaikkansa menettävä Marko Ahonen on huolissaan enemmän työkavereistaan kuin omasta tulevaisuudestaan

Moni oli suositellut työnantajaa ja palkkakin oli kohtuullinen. Voikkaalla vaihtoehdot olivat vähäiset, joten Rautiainen suuntasi paperityöntekijän hommiin. Hänen vanhempansa ovat työskennelleet puolestaan Kymin paperitehtaalla.

– Kerkesin olla ammattikorkeakoulussa muutaman viikon. UPM:n paperitehtaille oli yleinen haku. Sieltä tuli yhteydenotto, kävin haastattelussa ja he vakinaistivat minut.

Kaipolan paperitehdas.
UPM suunnittelee Kaipolan paperitehtaan lakkauttamista vuoden loppuun mennessä.Petri Aaltonen / Yle

Työ Kaipolassa on ollut suunnilleen samaa kuin Voikkaalla. Rautiainen työskentelee päällystysosan hoitajana. Hänelle kuuluu laadunhallinta.

– Ei se ihan vakituinen paikka ollutkaan, Rautiainen sanoo viitaten Kaipolan työpaikkaansa, joka nyt on menossa alta.

UPM kertoi elokuussa suunnitelmistaan sulkea Jämsässä sijaitseva Kaipolan paperitehdas vuoden loppuun mennessä. Se tarkoittaisi noin 450 työpaikan menetystä.

Tällä kertaa tilanne on työntekijän näkökulmasta synkempi kuin 14 vuotta sitten.

Koronaepidemia vaikeuttaa työnhakua

Voikkaan paperitehtaan lakkauttamista tutkinut sosiologian professori Harri Melin Tampereen yliopistosta sanoo, että Voikkaan tehtaan lakkauttamisen aikana Suomi eli aika vahvan taloudellisen nousun aikaa.

Nyt Suomi on keskellä koronapandemiaa, minkä vuoksi työmarkkinat sekä valtakunnallisesti että alueellisesti ovat huomattavasti hankalammassa tilanteessa.

– Voikkaan tehtaalta työttömäksi jääneen henkilöstön sijoittuminen työmarkkinoille oli varmaan huomattavasti helpompaa kuin Kaipolan tilanteessa, Melin uskoo.

Yksi asia päti kuitenkin jo Voikkaan tehtaan sulkemisen aikoihin: irtisanottujen paperityöntekijöiden työllistyminen vastaaviin tehtäviin johonkin toiseen paperitehtaaseen oli vaikeaa. Tehtaat eivät palkanneet lisää väkeä ja osaavaa työvoimaa oli jo tarjolla tehdaspaikkakunnilla.

Lue lisää: Täältä alkoi Suomen paperitehtaiden surumarssi 14 vuotta sitten ja lähes 700 jäi työttömäksi - selvitimme, mitä suljetulle tehdasalueelle kuuluu nyt

Paperiliiton tilastojen mukaan Suomessa on vuodesta 2006 lähtien lakkautettu kuusi paperitehdasta ja viisi sellutehdasta. Lisäksi on suljettu useita paperinjalostustehtaita ja yksittäisiä paperikoneita.

Voikkaan entinen paperitehdas Kouvolassa.
Voikkaan paperitehtaan sulkeminen vuonna 2006 käynnisti metsäteollisuuden murroksen.Antro Valo / Yle

Samassa ajassa paperiteollisuuden työntekijöiden lukumäärä on Paperiliiton mukaan lähes puolittunut. Nyt työntekijöitä on reilut 12 400. Melin arvelee, että paperin kysynnän väheneminen saattaa johtaa myöhemmin myös uusien tehtaiden lakkauttamiseen.

Mika Rautiaisen kaltaiset paperitehtaalta toiseen samoihin töihin siirtyvät työntekijät näyttävät olevan enemmän poikkeus kuin sääntö. Tämä on huomattu myös Oulussa, missä tehtiin edelliset suuret irtisanomiset ennen Kaipolaa.

Metsäyhtiö Stora Enso kertoi viime vuoden maaliskuussa, että Oulun tehdas muutetaan hienopaperitehtaasta kartonkitehtaaksi. Tehtaasta irtisanottiin yli 360 henkilöä, joista 320 oli työntekijöitä.

Lue lisää: Stora Enson yt-pommi on Oululle pahin isku sitten Nokian - potkut saaville voisi löytyä uusi työ, mutta ei ehkä 58 000 euron vuosipalkalla

Tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen kertoo, että työntekijöistä reilut 60 on työllistynyt uudelleen. Heistä yli 40 on työllistynyt Sotkamoon Terrafamen rakenteilla olevaan akkutehtaaseen. Reilu kymmenkunta työntekijää on työllistynyt paperiteollisuuden työpaikoille Stora Enson muihin yksiköihin sekä Metsä Botnian tehtaalle Kemiin. Iso joukko on aloittanut tai aloittamassa opinnot.

– Metsäyhtiöt tarkastelevat tänä päivänä kustannustehokkuutta. Ne eivät kovin avokätisesti palkkaa myöskään eläköityvien tilalle uutta henkilöä. Moniosaamisen kautta jäljelle jäävä porukka tekee myös eläköityneen työt, Kaikkonen sanoo.

Luottamusmiehenä Kaipolan tehtaalla toimiva Mika Rautiainen toivoo, että Kaipolassa työnantaja pitäisi huolen muutosturvasta eikä hallitus kajoaisi työeläkeputkeen työllistymisen helpottamiseksi.

– Joillekin voi aueta hyvinkin ikkunoita, kuten Voikkaan lopetuksen aikana. Mutta valitettavasti joillekin voi käydä tässä huonosti, Rautiainen pohtii.

Moniosaaminen on valttia

Paperiteollisuuden tehtailla työskentelee monen alan ammattilaisia kuten kuljetukseen erikoistunutta henkilöstöä, varastotyöntekijöitä, siistijöitä ja laboratoriotyöntekijöitä. Työmarkkinoita tutkineen sosiologian professorin Harri Melinin mukaan työntekijällä on merkittävästi paremmat mahdollisuudet löytää uusia töitä, jos hänen osaamiselleen on kysyntää paperiteollisuuden ulkopuolella.

Tehtaan sulkeutuessa paperityöntekijät ovat Melinin mukaan vaikeimmassa asemassa. Alan työmarkkinat näyttävät Melinin sanoin jokseenkin olemattomilta.

Stora Enso Oulun paperitehtaan puoli
Stora Enson Oulun tehtaalla muutettiin toinen paperikone kartonkikoneeksi ja toinen suljettiin.Paulus Markkula / Yle

– Varsinaisessa paperintekoprosessissa työtä tekevien ammattitaito on hyvin erikoistunutta ja sille ei ole tällä hetkellä juurikaan kysyntää suomalaisilla työmarkkinoilla.

Kysyntää ei paperiteollisuuden alalla työntekijöistä ole myöskään juurikaan esimerkiksi Ruotsissa. Muun muassa ruotsalainen metsäyhtiö SCA on kertonut lopettavansa painopaperituotannon, kertoo Metsälehti. Vaarassa on 800 työpaikkaa.

Historiallisesti katsottuna vertauskohde löytyy Melinin mukaan maatalouden murroksesta. Maatalouden työvoiman tarve on vuosikymmenten saatossa vähentynyt hyvinkin nopeasti koneistumisen, teknistymisen ja tilakoon kasvun myötä.

– Kun toimivia maatiloja on jouduttu lakkauttamaan suurissa määrin, entisten viljelijöiden työmarkkinoille siirtyminen on ollut aika samankaltainen kuin paperimiehillä on tällä hetkellä.

Lue lisää: Analyysi: Suomen suurimman paperitehtaan jättimuutos ja yt-neuvottelut kertovat kaiken metsäteollisuuden nykymenosta

Stora Enson Oulun tehtaan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen näkee paperityöntekijöiden osaamisen hieman toisin. Hän kertoo, että nykyään paperiteollisuuden prosessityöntekijän työ pitää sisällään monenlaisia työtehtäviä kuten raskaiden nostureiden ajoa ja kunnossapitoa. Paperityöntekijöistä on tullut moniosaajia.

– Yksilötasolla on sellaisia taitoja, joista on varmasti hyötyä uusille työnantajille. Tällaisen henkilön olisi hirveän tärkeää yksilöidä tarkemmin taitojaan työtä hakiessaan. Se avaa silloin paremmin sitä, mitä he osaavat.

Monella edessä uuden ammatin opiskelu

Kaipolan tehtaalta työttömiksi jäävien paperityöntekijöiden sijoittuminen uudelleen työelämään tarkoittaa Harri Melinin mukaan käytännössä uudelleen kouluttautumista ja muuttamista.

– Työllistyäkseen ihmisten tulee muuttaa työn perässä sellaisille paikkakunnille, joissa on tarjolla työtä. Tällä hetkellä se tarkoittaa kasvukeskuksia: lähinnä pääkaupunkiseutua ja muita suuria kasvukeskuksia kuten Turun ja Tampereen aluetta, Melin sanoo.

Mika Rautiainen entisellä Voikkaan paperitehtaan alueella
Mika Rautiainen entisen työpaikkansa, Voikkaan paperitehtaan suljetulla portilla.Pyry Sarkiola / Yle

Mika Rautiainen muutti noin 14 vuotta sitten työn perässä Voikkaalta Jämsään. Perhe jäi tuolloin Voikkaalle.

– Silloin lapset olivat pieniä. Se oli kova paikka minulle. Nyt lapset ovat aikuisia. Olen valmis lähtemään Jämsästä. Varmasti helpottaa omaa käsittelyä, kun minulle on käynyt tämä ennenkin.

Jämsässä on nyt vaimo ja talo. Rautiainen haluaa kuitenkin edelleen työllistyä tehtaalle ja siksi paikkakunnan vaihtaminen on yksi vaihtoehto. Yli 30 vuoden aikana kertynyt ammattitaito ja työstä saatava korvaus kannustavat jatkamaan alalla.

Paperiteollisuuden työntekijä ansaitsee keskimäärin yli 60 000 euroa vuodessa, jos tekee vuoroja, joista maksetaan seisokkikorvaukset.

Lue lisää: Perkasimme, mitä paperiteollisuuden kadehdittujen saunalisien ja muhkeiden seisokkikorvausten takana piilee

– Haaveena on, että voisin jatkaa jossain toisessa UPM:n tehtaassa tai kilpailevassa firmassa. Omasta mielestäni ammattitaitoni on vielä ihan kohdillaan, sanoo ensi vuonna 53 vuotta täyttävä Rautiainen.

Voiko pomo pakottaa käyttämään kasvomaskia, ja 3 muuta kysymystä asiantuntijoille pääkaupunkiseudun uudesta suosituksesta työpaikoille – kysyimme myös helsinkiläisten ajatuksia

$
0
0

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee kasvomaskien käyttöä kaikilla työpaikoilla. Ryhmä kertoi uusista linjauksista tiedotustilaisuudessaan tänään keskiviikkona.

Suositusten taustalla on riskipotilaiden ja ikäihmisten suojaaminen. Keski-Euroopassa ilmaantuvuus on jo kymmenkertainen.

– Keski-Euroopassa tartunnat ovat jälleen lähteneet siirtymään myös ikäihmisiin ja se on se, mitä halutaan välttää täällä meillä, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Kysyimme Tuomiselta työpaikkojen maskisuosituksesta tarkemmin infon jälkeen, ja esitimme samat kysymykset myös Elinkeinoelämän Keskusliiton asiantuntijalääkäri Auli Rytivaaralle.

1) Mitä työpaikkoja suositus koskee?

HUSin Tuominen: Pääkaupunkiseudulla suositus koskee lähtökohtaisesti kaikkia työpaikkoja.

EK:n Rytivaara: Pääkaupunkiseudulle annettu suositus koskee kaikkia työpaikkoja. Työpaikoilla on jo tätä ennen vastuullisesti kiinnitetty huomiota käsihygieniaan ja turvaväleihin, ettei työskennellä samoissa tiloissa pitkään ja töitä vuorotellaan.

Maskit ovat yksi lisätoimenpide, jos joudutaan esimerkiksi järjestämään kokouksia, joissa on useampi henkilö ja turvavälejä ei pystytä pitämään. Myös sisätiloissa, joissa on töissä useampi henkilö, maskit tuovat lisäturvallisuutta.

EK kannattaa mallia, missä työpaikoilla työntekijät voivat työskennellä turvallisesti sekä lähityössä että etätyössä.

2) Millaisissa tilanteissa maskia tulee työpaikalla käyttää?

HUSin Tuominen: Suositus on tilanteissa, jossa samassa työtilassa tai avokonttorin läheisyydessä on kaksi työntekijää: molempien tulisi siis käyttää maskeja.

EK:n Rytivaara: Työnantajat tiedottavat tilanteesta. EK kannattaa maskisuositusta, mutta työpaikoilla tulisi tehdä koronavaikutusten riskiarviointi. Jos suositus laajenee esimerkiksi maskipakoksi koko maahan, on tehtävä työpaikkakohtaiset riskiarvioinnit yhteistyössä työterveydenhuollon kanssa. Esimerkiksi yksin ulkona työskentelevä työntekijä ei tarvitse välttämättä kasvomaskia, koska riski on pieni ja jos muut turvaohjeet toteutuvat. Aluehallintovirasto valvoo työpaikkojen yleistä turvallisuutta työturvallisuuslain mukaisesti.

Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan työpaikoilla erityisesti tilanteissa, jossa ihmiset laajemmin tapaavat toisiaan – kuten kokouksissa ja taukotiloissa – ja kun esimerkiksi turvavälejä ei pystytä toteuttamaan.

3) Voiko työnantaja pakottaa käyttämään maskia?

HUSin Tuominen: Työoikeudellisesti pakottaminen ei ole mahdollista, mutta työnantajalla on ohjausoikeus siihen, miten työt suoritetaan ja minkälaisilla periaatteilla työpaikalle tullaan.

Työnantaja voi vahvasti ohjata käytänteitä, miten fyysisissä työtilanteissa toimitaan.

EK:n Rytivaara: Työnantajat tarjoavat mahdollisuuden käyttää maskeja, suosittelevat ja valvovat, mutta eivät voi sanktioida käyttämättömyyttä ilman työturvallisuusperusteita.

Jos joukossa on henkilöitä, jotka eivät voi terveyssyistä käyttää maskeja, yhden tai kahden henkilön maskittomuus ei estä laumasuojaa.

4) Kuka maskit maksaa?

HUSin Tuominen: Näkemykseni on, että lähtökohtaisesti työnantajan velvollisuus on maksaa silloin, kun tullaan työpaikalle ja ei voida noudattaa Suomessa voimassa olevaa etätyösuositusta. En kuitenkaan ole viranomainen, joka sellaisesta voisi määrätä.

EK:n Rytivaara: Työnantajien tulee tarjota työntekijöille maskeja käytettäväksi eli työnantaja maksaa.

Maskisuositus tulossa myös vapaa-ajalle

Pääkaupunkiseudun koronatyöryhmä valmistelee myös suositusta harrastustoimintaan, koska harrastuksissa on havaittu taudin leviävän ja altistumisia tartunnoille on tapahtunut. Tulossa on siis uusia ohjeita maskien käyttöön ja turvavälietäisyyksiin.

Koronatyöryhmä suositteli jo keskiviikkona, että vanhemmat käyttävät kasvomaskia varhaiskasvatuksen tiloissa.

Rajoituksia kaavaillaan myös yleisötilaisuuksiin. Työryhmä esittää, että yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia voidaan jatkossa järjestää vain, jos kaikkien osallistujien edellytetään käyttävän kasvomaskia. Lisäksi vain puolet tapahtumatilan paikkamäärästä saa olla käytössä.

Asiassa tarvitaan kuitenkin yhden kunnan suositusta vahvempi velvoittava määräys, joten virallisen päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Tällä hetkellä aluehallintoviraston päätöksen mukaan yli 50 henkilön tilaisuuksia voi lokakuussa järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos turvallisuus voidaan varmistaa. Turvallisuus on varmistettava THL:n ja OKM:n ohjeiden mukaisesti.

Helsinkiläisten ajatuksia uudesta suosituksesta

Helsingin keskustassa työpaikkojen maskisuositus sai pääosin kannatusta.

Taina Mattila
Taina Mattila pitää maskisuositusta pääosin hyvänä.Kristiina Lehto / Yle

Taina Mattila pitää suositusta hyvänä paikoissa, joissa on paljon väkeä, mutta myöntää maskien olevan pidempiaikaisessa käytössä vähän hikoiluttavia.

– Lyhytaikaisessa käytössä toimii ihan hyvin. Käytän sisätiloissa ja suuremmissa väkijoukoissa, mutta näin ulkoilmassa tykkään olla toistaiseksi vielä ilman maskia.

Kaarina Sergejeff
Kaarina Sergejeffillä menee useita kymmeniä maskeja viikossa.Kristiina Lehto / Yle

Myös Kaarina Sergejeffin mielestä suositus on hyvä ja paikallaan tässä tilanteessa. Hän kuitenkin toivoo, ettei tänä syksynä jouduta massiivisiin karanteeneihin ja koko yhteiskunnan sulkemiseen.

– Minulla menee tällä hetkellä sellainen 25–30 maskia viikossa. Hinnat ovat laskeneet, eivätkä ne ole minusta kohtuuttomia. Toivon kuitenkin, että erityisesti Itä-Helsingin alueelle tulisi jakelupisteitä vähävaraisille.

Meeri Tanner
Meeri Tanneria uusi maskisuositus hieman mietityttää.Kristiina Lehto / Yle

Meeri Tanner pitää suositusta hyvänä koronan leviämisen ehkäisemisen kannalta, mutta ei omassa työssään lasten kanssa.

– Minusta on tärkeää, että ilmeeni ja eleeni näkyvät pienille lapsille, joten en tiedä mitä ajattelisin. Suostun käyttämään maskeja työpaikalla, mutta kun lapsi on paikalla, toivoisin että hän näkee ilmeeni.

Rainer Oesch
Rainer Oesch käyttää maskia esimerkiksi työpaikan yleisissä tiloissa.Kristiina Lehto / Yle

Rainer Oeschille maskisuositus on tuttu omalta työpaikalta yliopistossa, jossa se on ollut jo käytössä. Hän käyttää maskeja julkisessa liikenteessä ja työpaikan yleisissä tiloissa.

– Nykyisin on helppo hankkia ja hinnat ovat halventuneet, mutta alussa olivat kyllä kalliimpia. Myös viestintä oli alkuvaiheessa kieltämättä hyvin ristiriitaista ja kasvomaskien hyötyjä kovasti väheksyttiin.

Voit keskustella aiheesta 15.10. kello 23:een saakka.

Lisätty 14.10. klo 18.33 EK:n Rytivaaran vastaukseen kaksi viimeistä sanaa: Työnantajat tarjoavat mahdollisuuden käyttää maskeja, suosittelevat ja valvovat, mutta eivät voi sanktioida käyttämättömyyttä ilman työturvallisuusperusteita.

Lue myös:

STM Varhila: Ohjeistus maskien käytöstä ollut koko ajan selkeä ja ajan tasalla

Kaikille työpaikoille kasvomaskisuositus pääkaupunkiseudulla – työryhmä pyytää avilta velvoitusta maskin käytöstä yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa

Ministeri Krista Kiuru selitti A-studiossa kevään maskilinjauksia: "Yksiääninen viestintä" oli tärkeää

Kasvomaskien hyöty koronan torjunnassa jakaa asiantuntijoitakin: "Näyttöä on olemassa tarpeeksi", "Suurempi merkitys on muilla viruksen ehkäisykeinoilla"

Työterveyslaitos poisti keväällä maskisuosituksen sivuiltaan – TTL:n mukaan päätös tehtiin itsenäisesti

Koripallokatsomoihin maskipakko – "Ääritapauksessa maskin käyttämättä jättäminen voi johtaa hallista poistamiseen"

Britannia ei lopeta EU-kauppaneuvotteluja – ainakaan vielä

$
0
0

EU-johtajat aloittavat kaksipäiväisen huippukokouksen tänään torstaina tummissa tunnelmissa. Korona on taas viemässä voiton ja useat maat ovat joutuneet palaamaan liikkumista ja yritystoimintaa rajoittaviin rajuihinkin toimiin.

Korona varasti kaksi viikkoa sitten pidetyn ylimääräisen huippukokouksen asialistan ja niin se tekee nytkin.

Brexit-neuvottelut eivät pääty torstaina

Huippukokouksen lataus on kohdistunut Euroopasta kanaalin toiselle puolelle Britanniaan. Pääministeri Boris Johnson on pitänyt 15. lokakuuta eli torstaita aikarajana sopimusneuvotteluille. Jos ei merkittävää edistystä ole tapahtunut, Britannia jättää neuvottelut ja irtautuu EU:sta lopullisesti vuodenvaihteessa.

Johnson keskusteli neuvottelujen tilasta komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa keskiviikkoiltana.

Johnson oli pettynyt vähäiseen edistymiseen neuvotteluissa. EU taas painosti Britanniaa edistämään neuvotteluja. Molempien etu on sopimus, siitä osapuolet olivat yhtä mieltä.

EU-johtajat punnitsevat Brexit-neuvottelujen tilannetta heti torstaina. Johnson sanoi odottavansa kokouksen tulosta ennenkuin hän päättää Britannian kannan neuvottelujen jatkosta. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoo neuvottelutilanteesta oman kantansa kokoukselle.

EU:lla on täysi työ pitää omat rivinsä suorassa. Ranskalla alkaa mennä hermo kalastuskiistassa. Saksa taas pitää laihaakin sopimusta parempana kuin ei mitään sopimusta.

Navalnyi-pakotteita valmistellaan Venäjää vastaan

EU:n ulkoministerit antoivat maanantaina poliittisen siunauksen Navalnyi-pakotteille Venäjää vastaan ja komissiolle tehtävän alkaa valmistella niitä. Venäjä ja oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytys kielletyllä Novitšok-tyypin hermomyrkyllä on keskustelussa perjantaina. Tarkoitus on myös puhua EU:n ja Afrikan maiden suhteista.

Kaiken lisäksi EU-johtajien pitäisi löytää yksimielisyys EU:n lyhyen tähtäimen ilmastotavoitteesta, siis vuodelle 2030. Komissio esittää päästövähennystavoitteeksi vähintään 55 prosenttia, parlamentin kanta on 60 prosenttia.

EU-huippukokous pidetään torstaina ja perjantaina Brysselissä.

Lue myös:

Analyysi: Satojen miljardien eurojen edestä autoja, lääkkeitä, lihaa jumittuu – brexit ilman kauppasopimusta uhkaa tuhansia työpaikkoja

Eurooppa-kirje: 18 800 koronatartuntaa vuorokauden aikana, tilanne Ranskassa pahenee dramaattisesti – brexit-jännitys tiivistyy Brysselissä

Kirjeenvaihtajalta: EU:n ulkopoliittinen uskottavuus on heikko

Huoli koronarokotteiden jaosta nousi esiin EU-huippukokouksessa – Valko-Venäjä kamppailee pakotteita vastaan

Tampereen yliopiston pitää maksaa isot korvaukset naiselle, jota ei valittu professoriksi: hovioikeus piti ratkaisun voimassa

$
0
0

Turun hovioikeus on pitänyt Tampereen yliopiston saaman tuomion voimassa.

Tampereen yliopiston pitää maksaa isot korvaukset naiselle, jota ei valittu neurologian professoriksi. Nainen olisi ollut oikeuden mukaan valituksi tullutta miestä selvästi pätevämpi.

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti lokakuussa 2018, että Tampereen yliopisto syyllistyi sukupuolen perusteella tapahtuneeseen syrjintään.

Asiasta valitettiin hovioikeuteen, mutta hovioikeuden päätöksen mukaan Tampereen yliopisto perui valituksensa.

Näin ollen käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi.

Tampereen yliopisto joutuu käräjäoikeuden mukaan maksamaan naiselle tasa-arvolain mukaista hyvitystä 60 000 euroa. Lisäksi yliopiston pitää korvata naisen 51 000 euron oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.

Tehtävään valittiin mies

Nainen haki neurologian professoriksi Tampereen yliopistoon vuonna 2016, mutta tehtävään valittiin mies. Mieshakija aloitti tehtävässä syyskuussa 2016.

Käräjäoikeuden mukaan molemmat hakijat olivat muodollisesti päteviä professorin virkaan. Nainen oli kuitenkin oikeuden mukaan professorin viran täyttöedellytysten osalta miestä selvästi pätevämpi.

Tehtäväntäyttöä varten yliopiston työryhmä pyysi kolmelta asiantuntijalta hakijoista lausunnot. Yksi asiantuntijoista ei pitänyt kahta naishakijoista lainkaan pätevänä ja asetti ykkössijalle tehtävään valitun miehen. Toiset kaksi asiantuntijaa asetti naishakijan ykkössijalle ja valituksi tulleen miehen kakkossijalle.

Käräjäoikeuden mukaan naishakijan opetusansiot oli osin virheellisesti kirjattu.

Lisäksi Tampereen ylipistollisesta sairaalasta Taysista oli tullut vähätteleviä yhteydenottoja naishakijasta, mikä vaikutti työryhmään. Näihin viesteihin vaikutti naisen aikaisempi äitiysloma ja perhetilanne.

Käräjäoikeuden mukaan ansioita vähättelevät seikat ovat liittyneet äitiyteen ja perheen ja työn yhdistämiseen. Näin ollen oikeuden mukaan sukupuolella on ollut vaikutusta hänen pätevyytensä arviointiin.

Naishakija oli pitkään ollut Yhdysvalloissa töissä huippuyliopistoissa ja neurologian osastolla. Tätä kokemusta ei ollut käräjäoikeuden mukaan otettu tarpeeksi huomioon.

Yliopisto kiisti tuoreeltaan syrjinnän, eikä sen mukaan hakijan sukupuoli vaikuttanut valintaan.

Lue lisää:

Professoriksi valittiin mies, vaikka nainen olisi ollut pätevämpi – Tampereen yliopiston pitää maksaa 60 000 euron hyvitys syrjinnästä

Herätys: Hallitus siirtämässä koronatorjuntaa alueille, aborttilaki halutaan päivittää, kauppaneuvottelut pöydällä EU-johtajien huippukokouksessa

$
0
0

Hallitus kokoontuu neuvottelemaan koronatoimista, katso suorana klo 8.35

Hallitus kokoontuu jälleen Säätytaloon neuvottelemaan koronatoimista. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi eilen median edustajille, että tavoitteena on saada aikaiseksi "ryhtiliike" alueilla. Siinä missä kevään poikkeusoloissa hallitus vastasi koronatoimista, on nyt päävastuu kunnilla, sairaanhoitopiireillä ja aluehallintovirastoilla. Kaikilla alueilla käytettävissä olevia työkaluja ei ole kuitenkaan Marinin mukaan hyödynnetty riittävästi.

EU-johtajien huippukokous alkaa tänään, puntarissa kauppaneuvottelut

Boris Johnson poistumassa Lontoon Downing Streetiltä maski kasvoillaan.
Boris Johnson poistui Lontoon Downing Streetiltä eilen maski kasvoillaan.Tolga Akmen / AFP

EU-johtajat aloittavat tänään kaksipäiväisen huippukokouksen. Huippukokouksen lataus on kohdistunut Euroopasta kanaalin toiselle puolelle Britanniaan, kirjoittaa Ylen EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen. Pääministeri Boris Johnson on pitänyt torstaita aikarajana sopimusneuvotteluille. Myös Euroopan pahentuva koronavirustilanne luo synkkiä pilviä kokouksen ylle.

Suomalaisille naisille halutaan oikeus päättää omasta ruumiistaan, kansalaisaloite hakee muutoksia 50 vuotta vanhaan aborttilakiin

Positiivinen raskaustesti.
Nykyisin Suomessa vaaditaan raskauden keskeytykseen kahden lääkärin lausunto.Getty Images

Suomessa on Pohjoismaiden tiukin laki raskauden keskeyttämisestä. Nykyisen lain mukaan raskauden keskeytyksessä vaaditaan kahden lääkärin lausunto, ja raskauden keskeytykselle pitää olla jokin syy. Sellainen voi olla esimerkiksi sosiaalinen syy, joka johtuu naisen elämäntilanteesta. Abortti on lisäksi mahdollista tehdä ainoastaan sairaalassa. Asiantuntijoiden mielestä lakimuutos on tarpeellinen.

Vaatekaupasta ei välttämättä löydy nyt sitä mitä haet – yrittäjä Iina Kuvaja ei edes tiedä, mitä tuotteita saa myyntiin

Iina Kuvaja vaatekaupassaan.
Iina Kuvaja toteutti viime talvena pitkäaikaisen haaveensa ja ryhtyi vaatekauppiaaksi. Koronan vuoksi alan näkymät ovat epävarmat.Marko Väänänen / Yle

Koronatilanteen vuoksi monissa vaatekaupoissa on tarjolla normaalia pienemmät valikoimat syksyn ja talven ajan. Useita vaate- ja kenkätehtaita suljettiin keväällä, minkä vuoksi tuotteita ei ole saatu tehtyä normaaliin tapaan. Kauppiaat myös pienensivät tilausmääriään, kun vaatteiden kysyntä keväällä romahti. Muotibisneksen uskotaan palautuvan normaaliksi vasta koronarokotteen myötä.

Torstai on monin paikoin poutapäivä

Torstain sääkartta.
Yle Sää

Pilvisyys vaihtelee. Torstai on pitkälti poutainen päivä. Räntä- ja lumikuurot ovat mahdollisia Lapissa. Idässä liikkuu sadekuuroja. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Tuhansittain markettien kylmäkoneita menee vaihtoon lähivuosina – jättiurakka takaa täystyöllisyyden, mutta mistä löytyy työntekijöitä hyväpalkkaiselle alalle?

$
0
0

Suomen tuhansissa ruokamarketeissa on menossa valtava kylmäkoneiden uusimisurakka. Työ on vasta aluillaan, mutta vuoteen 2030 mennessä pitäisi olla valmista.

Sen vaatii EU:n niin sanottu F-asetus, jolla ilmastoa pilaavien kylmäaineiden käyttöä rajoitetaan tuntuvasti vuoteen 2030 mennessä. Pahimmat ilmastoa pilaavat kylmäaineet on tarkoitus poistaa markkinoilta kokonaan.

Käytännössä kylmälaitteistot on vaihdettava kokonaan, koska pelkkä kylmäaineen vaihtaminen ei onnistu vanhoihin laitteisiin noin vain.

Uusien laitteiden kylmäaine on pääsääntöisesti hiilidioksidi, jonka käyttöpaine on sen verran korkea, että vanhojen laitteiden tekniikka ei kestä sitä

Kauppaketjuille muutosurakka onkin valtavan iso sekä mittakaavaltaan että kustannuksiltaan.

– Pienemmissä kaupoissa remontit maksavat ehkä satoja tuhansia euroja ja isoimmissa marketeissa voi olla kysymys jo miljoonista euroista, Keskon talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen sanoo.

Keskon talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen seisoo Lahteen rakenteilla olevan marketin katolla ja katsoo kameraan.
Talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen odottelee uuden marketin katolle 40 aurinkopaneelia. Parhaina aurinkopäivinä ne riittänevät kattamaan marketin sähköntarpeen.Toni Määttä / Yle

Jotain kauppojen kylmäntarpeesta kertoo se, että yhden S-Marketin (tai K-Supermarketin) kylmälaitteiden tuottama jäähdytysenergia vastaa noin 1100 tavallisen perhejääkaapin tehoa.

Ja näiden perhejääkaappien kylmäaineena on muuten alettu käyttää asetukset täyttäviä kylmäaineita jo pari vuosikymmentä sitten. Lopullinen kielto käyttää esimerkiksi jääkaapeissa ilmastoa liikaa rasittavia kylmäaineita annettiin vuonna 2015.

Päästöt nollaan

Keskon liikkeistä koneet on uusittu noin joka neljänteen kauppaan. S-ryhmään kuuluvan HOK Elannon tahti on ollut vähän ripeämpi, valmista alkaa olla jo 40 prosentissa kauppoja.

Vaikka tehtävää riittää ja rahaa palaa, niin palkintona on huomattava parannus kylmäkoneistojen energiatehokkuuteen ja ilmastoystävällisyyteen.

HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki seisoo S-Marketin pakastekaappien edessä ja nauraa.
Vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki sanoo, että kylmälaitosten uusimisella on iso merkitys S-Ryhmän pyrkiessä kohti hiilinegatiivista toimintaa jo vuonna 2025. Toni Määttä / Yle

– Käyttämämme sähkö on meillä jo käytännössä päästötöntä. Niinpä kauppojen päästöt syntyvät meillä kylmäainevuodoista ja lämmityksestä. Näistä kylmäainevuotojen osuus on kaikkein suurin päästöjen aikaansaaja. Näillä muutoksilla tietysti pyrimme siihen, että päästöt olisivat nolla, HOK Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki kertoo.

Uudellamaalla toimiva HOK Elanto on S-ryhmän osuuskaupoista suurin ja uudistanut kylmälaitteistoja hieman nopeammassa tahdissa kuin S-ryhmässä kokonaisuutena.

Energiaa säästyy

Kylmäremontit pyritään suunnittelemaan siten, että markettien talotekniikkaa voitaisiin uusia samalla entistä energiaa säästävämmäksi.

Kylmälaitteistoremontin yhteydessä kauppoihin asennetaan käytännössä poikkeuksetta myös lämmön talteenotto.

Viime vuonna Kesko pokkasi jopa palkinnon yhteistyökumppaninsa kanssa kylmälaitteiden käytön ja kiinteistön lämmityksen yhdistävästä laitteistosta.

– Tällä tavalla uudistettu kauppa kuluttaa lämmitysenergiaa parhaimmillaan jopa 90 prosenttia vähemmän kuin ennen uudistusta. Nämä investoinnit ovat todella merkittäviä myös energian käytön vähentämisen kannalta, Antti Kokkonen sanoo.

Työvoimapula uhkaa

Kaupan remonttiurakka on vasta alussaan, mutta onhan aikaakin niiden tekemiseen vielä kymmenisen vuotta. Merkit urakoiden ruuhkautumisesta loppua kohti ovat kuitenkin jo ilmassa ja siihen on syykin selvillä.

Kylmäliikkeiden liiton toimitusjohtaja Mika Kapanen seisoo vanhojen lehmusten alla ja katsoo kameraan.
Toimitusjohtaja Mika Kapanen on tyytyväinen siihen, että kylmäasennusalan heikohko imago on hiljalleen kohentunut.Toni Määttä / Yle

– Nyt olisi heti tarve noin 500 uudelle kylmäasentajalle ja seuraavan viiden vuoden aikana tarvittaisiin noin 2000 uutta kylmäasentajaa, että kaikki kaupat ja ammattikeittiöt saataisiin korjattua asetuksen mukaiseen kuntoon vuoteen 2030 mennessä, Kylmäliikkeiden liiton toimitusjohtaja Mika Kapanen sanoo.

Kylmäasennusala on kärsinyt pitkään vähän huonosta imagosta. Tilanne on hiljalleen kohentunut, mutta edelleenkin koulutettavia saisi olla enemmän.

– Meillä on talotekniikka-alan parhaat vuosiansiot ja työllisyys on taattu seuraavat viisitoista vuotta, joten luulisi alan alkavan kiinnostaa ihmisiä, Kapanen mainostaa.

Remonttien tekijöiksi ei ole tarjolla työvoimaa ulkomailtakaan, koska tilanne on siellä sama: kylmälaiteremontit odottavat tekijäänsä kautta Euroopan unionin.


Auli Viitalan kolumni: Politiikkaan lisää ruumista!

$
0
0

Olen epäonnistunut.

Asetin vuosi sitten työni tavoitteeksi kohottaa köyhien ja muiden syrjäytettyjen kollektiivista itsetuntoa, jotta meidän äänemme kantaisi pitemmälle. Näin ei ole tapahtunut; tekstejäni hehkuttaa ja jakaa koulutettu keskiluokka, vaikka suomin juuri heidän elämäntapaansa.

“Elämäm koululainen” on synonyymi typerykselle, mutta huomaamatta jää, että naurun kohteena on se, joka muutenkin on alakynnessä: fyysistä työtä tekevä, vähän koulutettu ihminen.

Ongelma on, että yritän muuttaa maailmaa sanoilla – eli juuri sillä välineellä, joka on koulutetun luokan hallussa. Mitä enemmän yhteiskunnallinen osallistuminen tapahtuu sanoilla, sitä vahvempaa valtaa käyttävät ne, jotka ovat harjaantuneita sanankäyttäjiä ja jotka saavat joka päivä lisää harjaannusta töissä, joita niitäkin tehdään sanoilla.

Lisänä sopassa on vielä ilmiö, että huolimattomalle kielenkäytölle irvaillaan somessa. “Elämäm koululainen” on synonyymi typerykselle, mutta huomaamatta jää, että naurun kohteena on se, joka muutenkin on alakynnessä: fyysistä työtä tekevä, vähän koulutettu ihminen. Kieli on vallankäyttöä. Ja valta – sehän kuuluu kansalle!

Haaste on politiikassa hyvin tunnettu, ja huonoksi ratkaisuksi on tullut populismi. Ei minullakaan valmista reseptiä ole. Jos joku keksisi, miten puhutella niin sanottua kansaa sortumatta populismiin, hänellä olisi valtava kysyntä politiikan sisäpiirissä. Ehdotukseni on, että lopetetaan puhuttelu. Aletaan hommiin.

Ruumis on se, jonka välityksellä ihminen on maailmassa, on osallinen, osallistuu. Sanat ovat vain varjo kehon rinnalla.

Muisto 1980-luvun alusta: Olohuoneessamme käynnistettiin urheiluseura Haukivuoren Tuisku. Puheenjohtaja istui keinutuolissa, ja minä, noin neljän vanha, katselin häntä lattiatasosta. Koolla oli muutama mies, joille työväenaate oli vielä tärkeämpää kuin urheilu, joten paikkakunnalle oli saatava porvarien seuran lisäksi Työväen urheiluliittoon TUL:ään kuuluva seura. Urheilu, valmennus ja mahdollisuuksien tarjoaminen nuorille, makkaranpaistokin, oli yksi tapa rakentaa tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Ja samalla nuo sahan duunarit oppivat perustamaan yhdistyksen, kokouskäytännöt ja lainsäädännön, hankkimaan rahoitusta ja muita kirjallisia taitoja, joiden avulla on mahdollista vaikuttaa myös kunnanvaltuustossa tai eduskunnassa.

Ruumiillinen työ ja paremman maailman rakentaminen olivat yhtä, kun samoin kokevien yhteisö pinosi hirsiä, keitti soppaa talkoolaisille ja piti lapset poissa rakennustelineiltä.

Samaa ilmiötä edustivat lapsuudessani työväennäyttämöt ja muu työväenkulttuuri. Kulttuuri, omien kokemusten ilmaiseminen, äänen käyttö ja tilan ottaminen eivät olleet vain puuhastelua, ajankulua, vaan yhteiskunnallisen osallistumisen muoto. Joku oli ehkä lahjakas ohjaamisessa, mutta mukana saattoi olla myös juoksemassa lavan yli joukkokohtauksessa tai leipomassa pullaa väliaikatarjoiluksi.

Työväenliike on aina rakentunut talkoilla: työväentalot pantiin pystyyn yhdessä, lihasvoimalla. Ruumiillinen työ ja paremman maailman rakentaminen olivat yhtä, kun samoin kokevien yhteisö pinosi hirsiä, keitti soppaa talkoolaisille ja piti lapset poissa rakennustelineiltä. Siinä ei kisailtu sillä, kuka osaa oikeat termit tai teoriat, vaikka aina joku sanaseppokin mahtui mukaan.

Työväenliike ei ole kuollut, mutta elää nykyään pimennossa. Nykypäivää kuvaa se, että näyttämöharrastusta pidetään itsensä ilmaisemisena, minäprojektina, pikemminkin kuin maailman muuttamisen välineenä. Liikunta on itsensä kehittämistä, minämenestymistä, vailla yhteyksiä muuhun yhteiskuntaan. Taloja nyt ei tulisi mieleenkään yhdistysten rakentaa, se ei ole “ydintoimintaa”, ja ydintoimintaan keskittyminen on tehokasta.

Takaisin menneeseen ei pääse, mutta historiasta voi ehkä ottaa mallia, kun mietitään, miten kaikki pääsevät mukaan, miten kaikki kutsutaan mukaan.

Demokratia toteutuu vain, jos myös niiden äänet, jotka nyt ovat aliedustettuja, saadaan kuulumaan: alemman työväenluokan, köyhien, eri tavoin syrjäytettyjen ja niiden, jotka eivät osaa vielä niin hyvin suomea, että voisivat hienostella sillä.

Yhteiskunnalliseen osallistumiseen pitää saada lisää tekoa ja toimintaa. Ruumis, ihmisyyden pyhä alusta, pitää saada takaisin muutoksen tekemiseen.

Auli Viitala

Kirjoittaja on syrjäytynyt kirjoittelija.

Kolumnista voi keskustella 16.10. klo 23.00 saakka.

Katso, missä maissa tartuntojen kasvu on juuri nyt suurinta – grafiikkaa näyttää maailman ja Suomen tilanteen

"Voiko poliisia sanoa pervokolmikon jäseneksi?" Poliisien, tuomarin ja syyttäjän kunnian loukkaamisesta syytteet laajassa nettisolvausjutussa

$
0
0

Syyttäjä on nostanut syytteitä kunnianloukkauksista ja törkeistä kunnianloukkauksista poikkeuksellisen laajassa, virkamiehiin kohdistuvassa nettisolvaussarjassa.

Vastaajana jutussa on maahanmuuton vastaisesta toiminnastaan tunnettu Geurt Marco de Wit. Näin laajan virkamiehiin kohdistuvan kunnianloukkaussarjan käsittely oikeudessa on hyvin harvinaista.

Jutun asianomistajista ainakin 15 on poliiseja. Asianomistajista yksi on Helsingin käräjäoikeuden käräjätuomari ja yksi Etelä-Suomen syyttäjäalueen aluesyyttäjä. Yhteensä asianomistajia on 20.

Ylen tietojen mukaan syytteissä on kyse pääasiassa kirjoituksista laitonlehti.net-sivustolla. Kyseessä on Marco de Witin nettisivusto.

Asianomistajista poliisin hierarkiassa korkeimmalla on Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg. Hän kertoo, että hänestä on kirjoitettu joitakin mainintoja laitonlehti.net-sivustolla. Hän huomauttaa, että osa poliiseista on paljon massiivisemman nettisolvaamisen kohteena kuin hän.

– Kyllä minä pystyn tällaisen kirjoittelun kanssa elämään, mutta haluan kuitenkin testata, mitä oikein voi julkisesti sanoa, Himberg sanoo.

– Voiko poliisia esimerkiksi sanoa pervokolmikon jäseneksi?

Pervokolmikosta kirjoitetaan sivustolla muun muassa otsikolla "poliisin pervokolmikko fanittaa lapsien seksualisointia". Sivuston muut kirjoitukset sisältävät myös avoimen rasistisia ja naisvihamielistä tekstejä.

De Wit on aiemmin tuomittu ehdolliseen vankeuteen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdesta niskoittelusta poliisia vastaan ja haitanteosta virkamiehelle.

Aluesyyttäjä Hannu Koistinen ei halua kommentoida syytteen sisältöä ennen oikeudenkäyntiä. Asia on vireillä Pirkanmaan käräjäoikeudessa, ja sen käsittely menee todennäköisesti ensi vuoden puolelle.

Rasistista kieltä ja rajua haukkumista

Asianomistajina olevista poliiseista neljä työskentelee Helsingin poliisilaitoksessa, kaksi Oulun poliisilaitoksessa, kaksi Itä-Uudellamaalla, kaksi Poliisiammattikorkeakoulussa, yksi Lounais-Suomessa, yksi Pohjanmaalla, yksi KRP:ssä ja yksi Poliisihallituksessa.

Asianomistajista korkeimmalla poliisin hierarkiassa ovat rehtori Himbergin lisäksi eri poliisin yksiköissä työskentelevät kaksi rikosylikomisariota, ylikomisario ja poliisitarkastaja. Loput poliiseista kuuluvat alempaan poliisipäällystöön, alipäällystöön ja miehistöön.

Nettisivusto sisältää rajua solvaamista, jossa haukkumisten kohteista julkaistaan usein nimi ja kuva. Esimerkiksi eräästä asianomistajana olevasta poliisista kysytään, onko hän "idiootti vai pedofiili".

Marco de Wit kiistää rikoksen

– Olen ehdottomasti syytön, ja tämä on politisoituneiden virkamiesten kosto siitä, että Laiton lehti kirjoittaa kriittisesti ja erittäin perustellusti näiden viranomaisten toiminnasta, de Wit sanoo.

De Witin mukaan hän ei myöskään kirjoita alatyylisesti.

Esimerkiksi poliisin kutsuminen pervoksi ja väite lasten seksualisoinnin fanittamisesta on hänen mielestään perusteltua kritiikkiä sille, että poliisi osallistui virkapuvussa Helsingin Pride-kulkueeseen.

Lue myös:

Poliisi epäilee rikosta Suomen kansa ensin -puolueen kampanjoinnissa – toinen epäillyistä puolueen puheenjohtaja Marco de Wit

Eduskuntavaaliehdokkaan kimppuun käytiin keskellä Helsinkiä – poliisi turvasi tilannetta Narinkkatorilla

Metoo saapui Tanskaan kolme vuotta myöhässä – juontajan avautuminen tv-gaalassa avasi padot, ja nyt ahdistelusta kertovat poliitikotkin

$
0
0

Metoo-liike puhalsi syksyllä 2017 eri maissa esiin naisten arjessaan kohtaaman epätasa-arvon, ahdistelun ja seksuaalisen väkivallan.

Eri ikäiset ja eri aloilla työskentelevät tai opiskelevat naiset ja tytöt kertoivat tuoreiden tapausten lisäksi myös vuosia ja vuosikymmeniä sitten tapahtuneista vääryyksistä.

Keskustelu aiheesta kävi kuumana, ja monissa maissa herättiin viimein tekemään jotakin ongelmalle. Yksi maa erottui kuitenkin Metoo-keskustelun keskellä naapureistaan.

Tanskassa koko liike enemmän tai vähemmän haukuttiin, naurettiin ja vaiettiin kuoliaaksi.

Göteborgin yliopiston yhteydessä toimivassa Nordicom-mediatutkimuskeskuksessa tehdyn tutkimuksen mukaan Metoo-liike sai alusta lähtien kovasanaista kritiikkiä ja vähemmän huomiota kuin Ruotsissa. Tanskalaispoliitikot pysyttelivät kaukana koko puheenaiheesta.

Syksyllä 2020 kaikki kuitenkin muuttui, ja Tanska on jo viikkojen ajan kohissut naisten kohtelusta. Tulpan avasi yksi televisiossa pidetty painokas puheenvuoro.

"Minä tuhoan urasi"

Elokuun lopussa TV2 Zulu -kanavalla lähetettiin huumorigaala, jossa juontaja Sofie Linde vitsailun jälkeen vakavoitui ja puhui epätasa-arvosta Tanskassa.

Raskaana oleva Linde muisteli, kuinka hänelle jo parikymppisenä sanottiin työpaikalla vähättelevään sävyyn, että naistyöntekijänä hän on työnantajalle riski, koska hän saattaa koska tahansa ryhtyä odottamaan lasta. Linde oli tuolloin turhaan pyytänyt samaa palkkaa kuin mieskollegansa.

– Siitä päivästä alkaen olen saanut huonompaa palkkaa kuin suurin osa mieskollegoistani, Linde sanoi ja kertoi vastikään saaneensa X Factor -laulukilpailun tekijöiltä tyrmäyksen palkkatoiveelleen, joka oli "puolet [ohjelmassa tuomaroivan Thomas] Blachmanin palkasta".

Perustelu kuului, että niin suurella palkalla Linde nousisi alan kovapalkkaisimmaksi naiseksi.

Nainen, jonka kädessä lukee #metoo.
Jo tuhannet tanskalaisnaiset eri aloilta ovat osallistuneet Metoo-vetoomuksiin. Kuvituskuva.AOP

Linde totesi, että Tanskassa kyllä väitetään miehiä ja naisia kohdeltavan tasa-arvoisesti, mutta se ei oikeasti pidä paikkaansa.

– Olen kohdannut erittäin monia valta-asemassa olevia miehiä, jotka ovat olleet todella ällöttäviä, Linde jatkoi kokemuksistaan media-alalta.

Lopulta Linde lähetti terveiset myös sille miehelle, joka joulujuhlissa 12 vuotta sitten uhkasi tuhota hänen uransa.

– Hän tarttui käteeni ja sanoi: Jos et nyt lähde mukaani ja ime munaani, niin vittu minä tuhoan sinun urasi. Minä tuhoan sinut, Linde kertoi merkittävässä asemassa tv-alalla olevan miehen sanoneen.

Sofie Linde kertoi olleensa tuolloin 18-vuotias ja aloittaneensa juuri työt Tanskan yleisradioyhtiössä DR:ssä.

– Olen täysin varma, että sinä katsot minua nyt. Olen täysin varma, että tunnistat itsesi. Ja sinä tiedät hyvin, että minä sanoin ei. Ja silti asiat menivät lopulta hyvin. Eivätkö menneetkin, suoraan kameraan katsonut Linde sanoi.

Yleisö vaikeni hetkeksi ja puhkesi sitten suosionosoituksiin. Voit katsoa Linden koko puheenvuoron täältä.

Padot avautuivat useilla työpaikoilla

Sofie Linden puhe toimi kuin pommi. Se räjäytti Tanskassa ne padot, jotka Metoo-liikkeen alkaessa syksyllä 2017 olivat pysyneet kiinni.

Ensin Linden tueksi asettuivat lukuisat media-alan, niin julkisen palvelun DR:n kuin mainosrahoitteisen TV2:nkin, työntekijät. Lindelle osoitetun tuenilmauksen allekirjoitti yli 1 600 naista.

– Kiitos siitä, että sinulla oli rohkeutta puhua. Sinä olet oikeassa. Mekin olemme kokeneet saman, tuenilmauksessa luki.

Kymmenen DR:n uutistoimituksessa harjoittelijana vuosina 2015–2019 ollutta naista kertoi yleisradioyhtiölle lähettämässään kirjeessä kokeneensa samantyylistä häirintää kuin Linde, uutisoi Information-lehti syyskuussa.

Esiin astuivat myös kymmenet Tanskan suosituimman iltapäivälehden Ekstra Bladetin naistyöntekijät. Journalisten-lehden artikkelissa he todistivat seksistisestä työkulttuurista ja esimiehistä, jotka eivät puutu ahdisteluun.

– Kokemukseni mukaan toimituksessa on erittäin paljon naisia alentavaa "pukuhuonepuhetta". Jouduin kuuntelemaan miesten keskustelua siitä, ketä he mieluiten panisivat, toimitusharjoittelijana Ekstra Bladetissa ollut Filiz Yasar kertoi.

Yasarin mukaan yksi työkavereista viittasi häneen toimituksessa nimen käyttämisen sijaan sanomalla "se, jolla on nätit tissit".

Viime viikkojen aikana yhä useammilla aloilla työskentelevät tanskalaisnaiset ovat julkaisseet omia vetoomuksiaan ja kertoneet omista kokemuksistaan. Mukaan ovat lähteneet esimerkiksi yliopistojen, terveydenhoitoalan ja kulttuurialan työntekijät.

Helle Thorning-Schmidt puhumassa.
Entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt on kertonut törmänneensä seksuaaliseen häirintään toimiessaan demarien puheenjohtajana. Kuva on vuodelta 2015.Rex Features / AOP

Entistä pääministeriä syytettiin ylireagoinnista

Toisin kuin syksyllä 2017, nyt poliitikotkaan eivät ole vaienneet. Sadat entiset ja nykyiset naispoliitikot niin valtakunnanpolitiikassa kuin paikallispolitiikassakin ovat korottaneet äänensä ahdistelua ja muita vääryyksiä vastaan.

Lähes kaikista kansankäräjillä edustettuina olevista puolueista on kuultu ahdistelukokemuksia. Naispoliitikot kertoivat syyskuun lopulla esimerkkejä kohtaamistaan törkeyksistä Politiken-sanomalehdessä.

– Yksi meistä joutui kokemaan sen, että kansanedustaja työnsi sormensa hänen jalkoväliinsä, kun nainen tanssi toisen poliitikon kanssa. Molempien [miesten] mielestä se oli hyvin hauskaa.

– Yksi meistä sai vaaliyönä pyynnön tulla pantavaksi ministeriössä.

– Yksi meistä sai kuulla puoluetoveriltaan olevan tärkeää, että hänen rintansa näkyvät hyvin vaalimainoksessa.

Myös Tanskan pääministerinä vuosina 2011–2015 toiminut Helle Thorning-Schmidt avautui syyskuussa omista kokemuksistaan. Instagram-päivityksessään hän kertoi törmänneensä ahdisteluun sekä sosiaalidemokraattien puheenjohtajana toimiessaan että johtaessaan Pelastakaa lapset -järjestön toimintaa Britanniassa.

– Tapaani hoitaa nämä tapaukset syytettiin ylireagoinniksi, Thorning-Schmidt kirjoitti ja lisäsi olevansa nyt tyytyväinen omaan toimintaansa.

Hän kannustaa esimerkiksi media-alalla, järjestöissä ja puolueissa johtavassa asemassa olevia omaksumaan nollatoleranssin ja tekemään mieluummin liikaa kuin liian vähän seksismin kitkemiseksi.

Morten Østergaard.
Radikale Venstre -puolueen puheenjohtaja Morten Østergaard joutui pois tehtävästään ahdistelusyytösten vuoksi.Francis Dean / AOP

Kouriva puoluejohtaja menetti paikkansa

Lokakuun alussa kohu johti ensimmäisiin merkittäviin seurauksiin, kun vasemmistoliberaalin Radikale Venstre -puolueen puheenjohtaja, entinen talous- ja sisäministeri Morten Østergaard joutui pois tehtävästään.

Eroon johtanut tapahtumasarja alkoi, kun kansanedustaja Lotte Rod kertoi puoluetoverinsa kourineen häntä vuonna 2011. Rod ei ensin kertonut ahdistelijan nimeä, mutta kun puolueen puheenjohtaja vakuutti, ettei hän ainakaan ole ahdistelija, paljasti Rod totuuden.

Tämän jälkeen kolme muutakin naista kertoi Østergaardin ahdistelleen heitä. Yksi heistä oli Radikale Venstren kansanedustaja Katrine Robsøe ja toinen nuori työharjoittelija, jonka rintoja ja takapuolta Østergaard kosketteli kesäjuhlissa vuonna 2016 toistuvasti estelystä välittämättä.

Harjoittelijana ollut nainen kertoi BT-lehdelle ilmoittaneensa ahdistelusta tuoreeltaan puolueelle, ja Østergaardille luvattiin pitää puhuttelu. Naiseen ei kuitenkaan sen jälkeen oltu enää missään yhteydessä tapahtuneen vuoksi.

Radikale Venstren mukaan Østergaardia on puolueessa nuhdeltu seksuaalisen häirinnän vuoksi kolme kertaa, uutisoi DR maanantaina.

"Tanskan Metoo-hetki"

Kolmen vuoden takaiseen Metoo-keskusteluun verrattuna tanskalaiset suhtautuvat asiaan nyt suuremmalla vakavuudella, arvioi Roskilden yliopiston professori Rikke Andreassen, joka on erikoistunut kulttuurin ja sukupuolen tutkimukseen.

– Viimeksi oltiin paljolti yksilötasolla. Yksilö koki, että toinen yksilö ylitti rajan, Andreassen arvioi TV2:n haastattelussa.

Sofie Linden tv-puhetta Andreassen kutsuu Tanskan Metoo-hetkeksi ja pitää sitä katalysaattorina uudelle Metoo-keskustelulle.

Media käsittelee asiaa nyt Andreassenin mukaan toisella tavalla kuin kolme vuotta sitten. Silloin siihen ei suhtauduttu uutisaiheena, vaan keskustelunaiheena, jonka puolesta tai jota vastaan oltiin. Nyt keskustelua voidaan käydä kulttuurista ja rakenteista.

Vaikka äänenpainot Tanskassa eroavatkin nyt syksystä 2017, niin aivan samanmielisiä ei maassa edelleenkään olla. Esimerkiksi Berlingske-sanomalehden mielestä puheenjohtajan paikan menettäminen oli Østergaardille kohtuuton seuraus kähminnästä.

Oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen entinen puheenjohtaja Pia Kjærsgaard puolestaan syytti ahdistelusta ja epätasa-arvosta kertonutta Sofie Lindeä huomiohakuisuudesta ja uhriutumisesta.

– Minä en uhriudu. Minä kerron millaista on olla minun asemassani, Linde vastasi veteraanipoliitikolle syyskuun alussa DR:n keskusteluohjelmassa.

Lue myös:

Metoo-liikettä terrorismiin ja shariaan verrannut nainen repii Tanskan Akatemiaa – useat jäsenet eivät enää suostu osallistumaan toimintaan

Edes pohjoismaiset tytöt ja naiset eivät elä täydessä tasa-arvossa vuonna 2030, kertoo tuore raportti

Tasa-arvoisesta Tanskasta kuuluu kummia – #metoo herättää paheksuntaa, vain yksi kuudesta sanoo olevansa feministi

Uusi raakapuuterminaali kaunistaa Akaan keskustaa ja vahvistaa yritystoimintaa – Lähes 10 miljoonan investointi on merkittävä piristysruiske

$
0
0

Akaassa rakennetaan parhaillaan uutta raakapuuterminaalia keskustan ulkopuolelle. Nykyinen kuormausalue on ahdas ja tuo runsaasti rekkaliikennettä kapeiden liikenneyhteyksien varteen.

Tällä hetkellä puunkuormaaminen juniin tapahtuu Toijalan keskustan ratapihalla, mutta ensi keväänä toiminta siirtyy uudelle alueelle.

Huomiovaatteissa oleva nainen hymyilee auringossa kuvaajalle
Väyläviraston projektipäällikkö Terhi Haapaniemi sanoo, että työt ovat sujuneet hyvin. Budjetti tosin on kasvanut lähes kaksi miljoonaa euroa. Anne Savin / Yle

Uuteen raakapuuterminaaliin tulee kaksi noin kilometrin pituista raidetta, joille molemmille mahtuu peruuttamaan kerralla niin sanottu kokojuna, eli yli 20 vaunua.

– Kokojunien käyttäminen on rataverkoston kapasiteetin tehokkaampaa hyödyntämistä. Silloin säästytään junavaunujen siirtelyltä ja junien yhdistelemiseltä pääradalla ajamista varten, sanoo Väyläviraston projektipäällikkö Terhi Haapaniemi.

Terminaalialueella on lähes 40 000 neliötä tilaa puun varastointiin. Kuormausteitä terminaalialueelle rakennetaan yhteensä noin 5 km.
Alue mahdollistaa myös pitkien ja raskaiden HCT-rekkojen käytön raakapuun kuljetuksiin.

Maanrakennustöitä Akaan raakapuuterminaalin työmaalla
Alueella on aloitettu kallion louhinta ja murskaus. Töitä alueella tehdään viikon jokaisena päivänä. Anne Savin / Yle

Rakennustyöt täydessä vauhdissa

Rakennustyöt käynnistyivät kilpailutuksen jälkeen elokuussa. Tällä hetkellä töitä tehdään seitsemänä päivänä viikossa. Muun muassa suuret dumpperit ajavat alueella aamuvarhaisesta iltamyöhään.

– Täällä ovat maanmuokkaustyöt käynnissä ja alueelta ajetaan maita läheiselle läjitysalueelle. Ja Toijalasta saapuvan radan alle tehdään paalulaattaa, kertoo projekti-insinööri Anssi Viiru Ramboll CM Oy:stä.

Rautatien alle rakennetaan paalulaattaa vaihteistolle
Radasta erkanevan pistoraiteen alle on rakennettava tukeva paalulaatta, jonka päälle tulevat radan vaihteet. Töitä tehdään tilapäisen apusillan alla. Anne Savin / Yle

Tällä viikolla ovat alkaneet louhintatyöt. Alueelta louhitaan kalliota arviolta 150 000 kuutiota. Louhitusta kalliosta jalostetaan mursketta terminaalin rakennusmateriaaliksi.

Terminaalialueelle rakennetaan pistoraide, joka erkanee Toijala-Valkeakoski -radalta. Uusi rataosuus myös sähköistetään Toijalasta alkaen, mikä mahdollistaa junien ajamisen sähkövetureilla perille terminaaliin.

Rautatie Toijalasta Akaan raakapuuterminaalille
Raakapuuterminaalin pistoraide liittyy Toijala-Valkeakoski -rataan. Rataosuus terminaalilta Toijalaan sähköistetään. Antti Eintola / Yle

Rakennustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan toukokuussa 2021. Terminaalin käyttöönotto on kesäkuun alussa, ja ensimmäiset junat pääsevät alueelle kesäkuun puolivälissä.

Raakapuuterminaalin kustannusarvio on tällä hetkellä noin 10,7 miljoonaa.

Akaan keskustan ja yritysalueen kehittäminen voi alkaa

Akaassa on tervetulotoivotuksen saanut vuosikymmeniä radanvarteen varastoiduilta tukkipuilta. Vilkas rekkaliikenne on värittänyt kaupunkikuvaa vähemmän mieluisalla tavalla.

Puun kuormausta rekasta junaan
Suuret rekat lastaavat junia Toijalan ahtaalla ratapihalla. Uusi terminaali vie rekkaliikenteen pois keskustasta. Anne Savin / Yle

Uuden terminaalin rakentaminen onkin Akaassa vuosia sitten heränneiden toiveiden täyttymys. Kaupunkisuunnittelujohtaja Jyri Sarkkinen on mielissään, että pääsi näkemään uuden terminaalin toteutuvan.

– Kyllähän tässä on kyseessä ihan aito win-win -tilanne. Saadaan keskusta siistiksi, turvalliseksi ja viihtyisäksi, ja lisäksi sinne Akaa Pointiin erittäin paljon lisää käyttöä, sanoo Sarkkinen.

Akaa Point on kaupungin uusi, 180 hehtaarin yritysalue, joka on syntymässä terminaalin kupeeseen. Sarkkisen mukaan alue on jo herättänyt kiinnostusta.

– Uskoisin, että myös muut puualan toimijat ja logistiikan alan toimijat kiinnostuvat alueesta. Meille on jo tullut paljon kyselyitä, että koska siellä alkaa tapahtumaan, Sarkkinen kertoo.

Mies seioo ratapihalla, takana pitkä juna
Kaupunkisuunnittelujohtaja Jyri Sarkkinen muistaa, miten aloite uudesta terminaalista laitettiin vireille seitsemän vuotta sitten. Anne Savin / Yle

Kun uuden terminaalin toiminta ensi kesänä käynnistyy, se merkitsee keskustan ilmeen muuttumista. Kaupungilla on jo suunnitelmia alueen kehittämiseksi.

– Puun kuormaamisesta ja -varastoinnista vapautuva alue on suuruudeltaan noin puolitoista hehtaaria, joten sille ei pystytä juurikaan rakentamaan, mutta alue siistiytyy ja saattaa saada puistomaisen ilmeen tulevaisuudessa.

Kaupunki on ostanut valtiolta maata alueen vierestä, Toijalan asemarakennusta vastapäätä, noin kolme hehtaaria.

– Siihen on jo rakentamissuunnitelmiakin, joten keskusta tulee laajenemaan asemanseudulle. Ja ennen kaikkea saadaan houkuttelevuutta lisää ja imago paranee.

Viewing all 103710 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>