Viime vuosi, 2016, oli maailmanlaajuisesti lämpimin vuosi sitten 1800-luvun lopun, jolloin lämpötilojen systemaattiset mittaukset aloitettiin.
Keskipitkän aikavälin sääennustuksia tekevä eurooppalainen ECMWF-keskus julkisti maapallon lämpötilamuutokset 136 vuoden ajalta.
Jos lämpötila jatkossa nousee samaa vauhtia, toiveet toissa vuonna allekirjoitun Pariisin ilmastosopimuksen onnistumisesta ovat vähäiset.
Erityisen ongelmallista on se, että vaikka teollisuuden päästöt lopetettaisiin samantien, ilmaston lämpeneminen jatkuu joka tapauksessa vielä vuosikymmeniä.
Ennätysvuosia toinen toisensa perään
Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on, että maapallon lämpötilan nousu jäisi 1,5 asteeseen siitä, mitä se oli ennen teollisen vallankumouksen alkua. Käytännössä vertailukohteena ovat siis 1800-luvun viimeiset vuosikymmenet.
ECMWF:n tilastot osoittavat, että tavoitteet ovat jo nyt rikkoutumassa.

Viime vuonna maapallon keskilämpötila oli 1,3 astetta lämpimämpi kuin vuonna 1880. Nousua edellisvuoteen 2015 oli lähes 0,2 astetta.
Kehityksen suunnasta kertoo paljon se, että myös 2015 oli aikansa ennätysvuosi.
Myös Suomi muutosten kourissa
Tuore tutkimus osoittaa, että lämpötila nousi vuonna 2016 useilla alueilla eri puolilla maapalloa.
Suurimmat vaihtelut mitattiin arktisella alueella, mutta sama ilmiö oli nähtävissä myös esimerkiksi eteläisessä Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Myös Suomessa lämpötila oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi.
Suomen lämpötila on noussut teollistumisen jälkeen kahdella asteella. Pohjoisen sijaintinsa takia maailman muutokset heijastuvat voimakkaina Suomeen.
Jos koko maapallon keskimääräinen lämpötila nousee kaksi astetta, Suomessa muutos olisi viidestä kuuteen astetta.