Nuorten päihteidenkäyttö on hyvin erilaista kuin vanhempiensa. Humalajuominen vähenee ja kannabis-kokeilut ovat varsin yleisiä, vaikkakin vielä melko maltillisia.
Monessa muussa länsimaassa kannabiksen käyttö on paljon yleisempää. Muutokseen on varauduttava myös meillä.
– Nuorten päihdekulttuuri on selvästi muutoksessa. Kannabiksen käyttö arkipäiväistyy, sanoo psykiatrian ja päihdelääketieteen työelämäprofessori Solja Niemelä Oulun yliopistosta.
Viinakokeilut tutumpia vanhemmille
Pussikaljasta kärynneen nuoren kanssa on helpompi keskustella, koska todennäköisesti olet juonut itsekin alkoholia.
Kannabiksesta puhuminen menee helposti tuomitsemiseksi, eikä se johda muuhun kuin riitaan.
– Ongelmana on, ettei informaatio kannabiksen haitoista ole aina uskottavaa. Nuorille pitäisi viestiä, että kannabiksen pitkäaikainen käyttö on haitallista, Niemelä sanoo.
Kannabis muuttaa nuoren aivoja
Kannabista myös mainostetaan mietona huumeena, joka ei aiheuta paljon haittoja. Näin ei suinkaan ole.
– Kannabiksen sisältämä THC todennäköisesti vaikuttaa aivojen rakentumiseen erityisesti murrosiän aikana, jolloin sillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia esimerkiksi mielenterveyteen, oppimiseen ja muistiin, työelämäprofessori Solja Niemelä muistuttaa.
– On myös aika hyvää tutkimusnäyttöä siitä, että säännöllinen kannabiksen käyttö lisää syrjäytymisriskiä ja muiden päihdeongelmien todennäköisyyttä sekä voi lisätä myös psykoosiin sairastumisen riskiä.
Älä moralisoi, vaan kuuntele
Miten viestin sitten saa perille parhaalla mahdollisella tavalla?
– Tärkeintä on saada keskusteluyhteys auki. Ylhäältä alas luennointi, saarnaaminen, jäkättäminen tai moralisointi eivät yleensä johda yhtään mihinkään.
Psykiatrian ja päihdelääketieteen asiantuntija Solja Niemelä neuvoo asettumaan nuoren asemaan ja kysymään vaikka suoraan, mikä kannabiksen käytössä häntä viehättää.
– Haitoista ja vaaroista saarnaaminen voi avata kuilun vanhemman ja nuoren välillä, koska nuoren oma kokemus voi olla ihan päinvastainen. Silloin uskottava puhe ei mene perille.
Entä jos nuori haastaa, että "itsekin juot alkoholia, miksi kannabis olisi tuomittavampi?"
– Siihen voi vastata, että minkäänlainen päihdekäyttö ei tee hyvää nuoren aivoille. Kannabiksen käyttö on haitallista nimenomaan nuorille aivoille. Se saattaa vakavien mielenterveyshäiriöiden osalta olla jopa haitallisempaa kuin alkoholi.
Lisää tietoa ja neuvoja: paihdelinkki.fi