Olga Tortšenskaja, 70, osoittaa pientä kellarinovea, jonne johtavat jäiset portaat.
– En voi tulla mukaan, menkää te katsomaan miltä siellä näyttää!
Kellarissa haju iskee nenään ja tekee mieli kääntyä takaisin. Talon kellarissa on rikkinäinen putki, josta vuotaa vettä maahan. Putki on ruosteinen ja siinä liikkuu valtava määrä hyönteisiä.
Tämä on vain yksi esimerkki hoitamattomista huoltotöistä Himkin kaupungissa Moskovan länsipuolella. Vastaavia tapauksia on ympäri Venäjää miljoonittain. Yksi syy tekemättömiin töihin on, ettei työntekijöille ole maksettu palkkaa, ja siksi he ovat lakossa.
Maksamattomia palkkoja oli Venäjän tilastokeskuksen mukaan lokakuussa 2016 jo noin 55 miljoonan euron edestä. Eniten maksamattomia palkkoja on teollisuudessa, rakennusalalla ja kuljetusalalla.
Pääministeri Dmitri Medvedev kiinnitti tähän asiaan huomiota marraskuussa ja vaati ryhtiä palkanmaksuun.

Kuntien pitäisi hoitaa huolto
Asukkaat ovat tietenkin todella tyytymättömiä ja moni jättää mielenosoituksena huoltolaskunsa maksamatta.
Venäjällä ei ole Suomesta tuttuja asunto-osakeyhtiöitä vaan täällä maksetaan kunnalle sähköstä, kaasusta, vedestä ja huollosta kuukausimaksu. Kunta antaa huoltotyön jollekin yritykselle.
Kaikissa kerrostaloissa on niin sanottu asunnonomistajien asukasneuvosto, joka ajaa asukkaiden etuja.
Asianajaja Dmitri Trunin on hoitanut monen asukasneuvoston oikeusjuttuja Himkin kaupungissa. Hänen mielestään huoltoalan kriisi johtuu korruptiosta. Kunnissa varastetaan niin paljon, ettei rahaa jää palkkoihin.
– Siksi työntekijät ovat lakossa, asukkaat eivät maksa laskujaan ja huoltoyhtiöt ovat konkurssin partaalla, hän sanoo.
On hyvin tavallista, että huoltoyhtiöt maksavat palkkaa pimeästi. He myös palkkaavat usein vierastyöläisiä, joista osa on laittomasti maassa. Näillä ihmisillä on vaikeata vaatia oikeuksiaan tai maksamattomia palkkoja.

Kuukausia ilman palkkaa
Jusuf Rasulov, 56, on kotoisin Uzbekistanista. Hän on työskennellyt huoltotyön johtajana Moskovan alueella jo 15 vuotta ja on laillisesti Venäjällä. Rasulov on ylpeä ammattitaidostaan ja haluaisi jatkaa työtä. Hän sai edellisen kerran palkkaa heinäkuussa, eikä luonnollisesti halua työskennellä palkatta.
– Kuinka kauan voi odottaa? Haluan jo lähteä kotiin, tämä meno kyllästyttää, Rasulov sanoo.
Kotiin hän ei kuitenkaan pääse, koska hänellä ei ole rahaa matkalippuun. Tuttava tukee häntä rahallisesti, jotta hän saisi syödäkseen. Tämä on Rasulovin mielestä kiusallista.
– Miehen kuuluu tienata rahaa eikä ottaa apua naiselta.

Itsepäisyys on valttia
Olga Tortšenskaja ei luovuta. Hän pommittaa viranomaisia vaatimuksillaan ja näyttää paksuja mappeja, joissa on kopiot kirjeistä. Hän on erittäin tyytymätön valvovien viranomaisten työhön.
Kellarissa, jossa putki vuotaa, kävi kuukausi sitten tarkastajia.
– He sanoivat, etteivät kirjoita pöytäkirjaan onko kellari märkä vai kuiva, vaan kirjoittavat sen olevan siisti, Tortšenskaja tuhahtaa.
Hän ei syytä lakkoilevia työntekijöitä suorittamattomista töistä, vaan pitää viranomaisia syyllisinä.

Viranomaiset eivät tee asukasneuvostojen työstä helppoa
Kokouksessa, jonne on kutsuttu Himkin asukasneuvostojen puheenjohtajia keskustelemaan ongelmista, keskustelu muuttuu huutokuoroksi.
– Olemme odottaneet korjausta jo kolme vuotta. Kuinka kauan tästä pitää vielä kärsiä, yksi nainen huutaa ja saa suuret aplodit.
Kun joku kysyy jätekuilujen tukkeutumisesta, portaiden siivottomuudesta, toimimattomista hisseistä tai putkivuodoista, kaupungin edustaja kehottaa kirjoittamaan virallisen valituksen.
– Vai niin, joka päiväkö pitää kirjoittaa sellainen, mies kysyy.
Olga Tortšenskajalle tämä on tuttua. Hän kertoo, että talon asioiden hoito on kokopäivätyötä. Hän alkaa jo olla sen verran iäkäs, että jättäisi työn mielellään jollekin nuoremmalle. Mutta vaikka välillä väsyttää, Tortšenskaja kantaa asiasta vastuuta.
– Ellen minä tätä tekisi, niin kuka sitten?
Hän on myös tyytyväinen saavutuksiinsa. Talossa on tehty paljon parannuksia. Ikkunat on uusittu, julkisivua korjattu ja pihaa siistitty.
Olga Tortšenskaja on omalla aktiivisuudellaan osoittanut, että yhteisiä asioita voi hoitaa asukasneuvoston kautta. Tosin kellarin putken korjaus on edelleen tekemättä.
– En luovuta, kyllä minä tämänkin saan hoidetuksi, hän sanoo päättäväisesti hymyillen.