Kansalaisaloite aktiivisen kuolinavun eli eutanasian laillistamiseksi luovutetaan eduskunnalle helmikuussa.
Yle kysyi eduskuntapuolueiden puheenjohtajilta henkilökohtaista kantaa eutanasiaan. Sen sallisivat vasemmistoliiton Li Andersson sekä vihreiden Ville Niinistö.
– Armokuolemassa on kysymys oikeudesta arvokkaaseen ja hyvään kuolemaan tilanteessa, jossa edessä on vain pelkoa, tuskaa ja syviä kipuja. Nyt aika lienee Suomessa kypsä harkitulle keskustelulle ja päätöksenteolle armokuoleman mahdollisuudesta, perustelee Niinistö.
Eutanasian laillistamista vastustavat perussuomalaisten Timo Soini, RKP:n Anna-Maja Henriksson sekä kristillisdemokraattien Sari Essayah.
Essayah ja Soini perustelevat kielteistä kantaansa kristillisellä vakaumuksella ja ideologialla. RKP:n Henrikssonia arveluttaa lääkäreille lankeava konkreettinen vastuu potilaan tahdon toteuttamisesta. Aloitteeseen suhtautuu kielteisesti myös Lääkäriliitto.
– Vaikka kyse on sataprosenttisesti potilaan omasta tahdosta, silloinkin jonkun on aktiivisesti tehtävä se toimenpide. Siinä lääkärit joutuvat hyvin vaikeaan paikkaan. Minun olisi vaikea vaatia, että joku toinen ihminen lopettaisi minun elämän, Henriksson sanoo.
SDP muuttamassa kantaansa
Kokoomuksen ja SDP:n puheenjohtajat Petteri Orpo ja Antti Rinne eivät ole lyöneet lukkoon henkilökohtaisia kantojaan. Eduskuntavaalien 2015 vaalikoneessa kumpikin vastasi olevansa jokseenkin samaa mieltä eutanasian sallivan väittämän kanssa.
Antti Rinteen mukaan kysymys on erittäin vaikea.
– Kysymys on kuoleman ja elämän välisestä rajasta, ja siitä onko yksittäisellä ihmisellä oikeus auttaa toista kuolemaan. Oikeusjärjestelmä lähtee siitä, että ihmiselämä on loukkaamaton ja siihen puuttuminen rangaistava teko. Tätä täytyy hyvin tarkkaan ja harkiten käsitellä.
SDP on puolueena höllentämässä nykyistä suhtautumistaan eutanasiaan. Puoluekokous käsittelee helmikuussa aloitetta, joka muuttaisi SDP:n kannan nykyisestä eli kielteisestä neutraaliksi.
Keskustan Juha Sipilä ei vastannut kyselyyn, mutta oli 2015 vaalikoneessa jokseenkin eri mieltä eutanasian laillistamisesta.

Seppänen varoittaa uskolla manipuloinnista
Kahden pitkän linjan emerituspolitiikon, vasemmistoliiton Esko Seppäsen ja kokoomuksen Iiro Viinasen marraskuussa vireille panema kansalaisaloite on kerännyt yli 62 000 allekirjoitusta. Koska allekirjoituksia on yli 50 000, eduskunta käsittelee sen.
Aloitteen ensimmäisellä allekirjoittajalla Esko Seppäsellä on epäilyksensä sen suhteen, saavatko kansanedustajat saavat tehdä ratkaisunsa ilman eduskuntaryhmän tai puoluejohtajien painetta.
Eutanasialaki on tyypillinen omantunnonkysymys.
– Tämä on epäpoliittinen aloite, mutta minulla on epäilys, että tietyt ryhmät, joissa on uskovaisia puoluejohtajia, tulevat ottamaan ryhmäkantaa. Toivoisin että kansanedustajat ovat vapaita päättämään ja olemaan riippumattomia manipulointiyrityksistä, Seppänen sanoo.
Seppänen viittaa riippumattomuudella vuoden 2015 vaalikonevastauksiin, joissa enemmistö nykyisistä kansanedustajista ilmoitti suhtautuvansa myönteisesti eutanasian laillistamiseen.
– Toivoisin, ettei kukaan ihminen joutuisi kärsimään sietämättömiä kipuja vain siksi, että uskonnolliset piirit tai Lääkäriliitto ovat katsoneet kollektiivisesti, että kivut pitää kärsiä, tai kärsimys on jumalan tahto, Seppänen sanoo.
Seppäsen oma poika menehtyi vuonna 2010 syöpään, joka tiedettiin parantumattomaksi. Seppänen on kertonut poikansa kärsineen kovista kivuista.
Omantunnon äänestys vai ei?
Yle kysyi puoluejohtajilta myös, pitäisikö eduskuntaryhmän äänestää eutanasiasta yhteisen kannan vai omantunnon mukaan.
PS:n Timo Soini ei vastannut kysymykseen. KD:llä on yhteinen linja, jonka mukaan kuolevan potilaan asemaa tulee helpottaa saattohoitoa kehittämällä, mutta eutanasiasta ei edes neuvotella. Vihreät taas on linjannut myönteisestä kannasta eutanasiaan.
SDP:n Antti Rinne vakuuttaa, että eduskuntaryhmässä säilyy omantunnonvapaus, puoluekokouksen helmikuisesta eutanasiaratkaisusta huolimatta.
– Ilman muuta omantunnon vapaus ratkaisee, jos asia tulee eduskunnan käsittelyyn, Rinne sanoo.
Näin vastasivat myös kokoomuksen Petteri Orpo, vasemmistoliiton Li Andersson ja RKP:n Anna-Maja Henriksson.
– Tämä on mitä suurimmassa määrin omantunnonasia. Tässä asiassa meidän ryhmässä jokaisella on vapaat kädet tehdä niin kuin itse parhaaksi katsoo, Henriksson sanoo.
