Vuonna 2000 kemiläinen arkkitehti Rauno Ruonansuu sai eteensä mielenkiintoisen haasteen. Hän sai tilaisuuden toimia maailman suurimman lumilinnan arkkitehtina. Syksyllä valmistui hänen 15. linnasuunnitelma.
Vuosien varrella Ruonansuu on suunnitellut Kemin Lumilinnoihin muun muassa suuria lumihotelleja, lumiravintoloita, 12 metriä korkeita jääkartioita, olympiastadion tornin, Mustanaamion luolan suun ja lukuisia muita rakennelmia.
Aikaisemmin piti miettiä, että kannattaako tuota kuinka paljon valaista kun sulaa ihan kynsiin. Rauno Ruonansuu
15 vuoden työrupeamaa Ruonansuu kuvailee monella tavalla mielenkiintoiseksi.
– Hauska, antoisa, sopivan leikkimielinen, riittävästi haastetta, että mielenkiinto on säilynyt ja tietenkin mukavat yhteistyökumppanit, Ruonansuu luettelee.
Isojen rakennelmien toteuttaminen pelkästään lumesta ja jäästä on ihmetyttänyt turistien lisäksi lukuisia ulkomaalaisia arkkitehtejä ja insinöörejä.
– Oman leimansa työhön on tuonut loiva kansainvälisyys. On ollut mukava monena vuonna saada kierrättää eri maiden arkkitehtejä sekä insinöörejä ja kuulla aina se sama kysymys, että missä se runko on tuolla sisällä kun ei se voi olla vain lumesta ja jäästä. Sitten kun sanoo, että ei siellä mitään muuta ole niin ihmettelevät suuresti, Ruonansuu hymyilee.

Sää luo jännitystä joka vuosi
Vuosien mittaan niin Ruonansuu kuin linnan rakentajatkin ovat saaneet tärkeää tietoa lumirakentamisesta, mutta rakentamiseen olennaisesti vaikuttava sää on joka vuosi arvoitus.
– Viime vuosina haastavinta on ollut kilpajuoksu ajan ja rahan kanssa. Rakennusaika on kutistunut kun talvet tulee myöhemmin ja se myös vaatii kokeneen urakoitsijan joka uskaltaa sitoutua lyhyeen rakennusaikaan. Pitää myös olla koetellut rakenteet, että tiedetään, että ne kestää ja on turvalliset. Myös tilaajan toiveet pitää ottaa huomioon ettei rakentaminen maksaisi maltaita.
Linnojen suunnittelu on jatkuvaa kehitystyötä. Turvallisuuden lisäksi Ruonansuu ottaa uuden linnan suunnittelussa huomioon tilaajan tilatoiveet.
– Ensin kuuntelen mitä tiloja Kemin Matkailu tilaa ja tarvitsee. Usein käy niin, että edellisestä linnasta saattaa jäädä jotain ideoita joita on haluttu käyttää sitten seuraavassa linnassa. Lisäksi urakoitsijan kanssa on voitu kokeilla esimerkiksi jotain tekniikkaa pienimuotoisesti mitä voisi käyttää seuraavana vuonna isommassa mittakaavassa.

Lisää näyttävyyttä tekniikan myötä
Lumilinnojen rakentamista on opeteltu Kemissä yli 20 vuotta ja ammattitaito on lisääntynyt vuosi vuodelta. Ruonansuu kiittelee muun muassa ammattitaitoista ja tiivistä työporukkaa.
Apua linnojen näyttävyyteen ja viimeistelyyn on saatu viime vuosina myös led-tekniikan myötä.
– Led-valot eivät sulata veistoksia ja rakenteita niin paljon. Valaisemisen suunnitteleminen on ollut nyt helpompaa kuin alkuaikoina kun käytettiin vielä hehkulamppuja. Aikaisemmin piti miettiä että kannattaako tuota kuinka paljon valaista kun sulaa ihan kynsiin, Ruonansuu hymyilee.

Uusin Lumilinna nousee Kemin Mansikkanokalle vuoden 2017 tammikuussa. Linnassa on huoneistoalaa 1401 neliötä ja koko linna-alueen pinta-ala on 3400 neliötä.
Lumilinnaan tulee muun muassa 32 vuodepaikan hotelli joka sisältää kolme sviittiä. Lisäksi linnassa on 240 asiakaspaikan ravintola-ja kabinettikokonaisuus.
Kemin Lumilinnan teemana on Suomi 100 vuotta.