Koronaviruksen vaikutuksista tapahtumien järjestämiseen tulee jatkuvasti uutta tietoa kulttuurin kentältä. Torstaina moni tapahtumajärjestäjä ilmoitti odottavansa AVI:n ohjeistusta päätösten tueksi.
AVI on nyt antanut odotetun ohjeistuksensa. Se kuuluu Etelä-Suomen osalta seuraavasti:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt suurtapahtumien järjestämisen kuukaudeksi kerrallaan perjantaista 13.3. alkaen.
Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla kaikissa Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kuntien alueella sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 500 henkeä. Kielto päättyy 12.4.2020 kello 24.00.
Voit lukea lisää kiellosta tästä uutisesta.
Moni kulttuuritapahtumien järjestäjä veti kalenterin tyhjäksi jo ennen AVI:n ohjeistusta. Voit lukea jo päätetyistä peruuntumisista tästä artikkelista. Valtioneuvosto antoi eilen suosituksen, jonka mukaan yli 500 hengen yleisötapahtumat on peruttava. Suositus on voimassa toukokuun loppuun saakka.
Uusia päätöksiä on listattuna tässä artikkelissa.
Suomen kansallisooppera ja -baletti kiinni kuukaudeksi, yt:t luvassa
Suomen kansallisooppera ja -baletti ilmoittaa peruvansa kaikki esitykset 14.4. asti.
Peruutukset koskevat päänäyttämön ja Alminsalin esitysten lisäksi myös ilmaistapahtumia ja lapsille suunnattua toimintaa.
– Tilanne on äärimmäisen valitettava, mutta haluamme turvata sekä yleisömme että työntekijöidemme turvallisuuden, pääjohtaja Gita Kadambi sanoo tiedotteessa.
Kansallisooppera ja -baletti aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, joiden jälkeen tiedotetaan loppukevään esityksistä.

Kansallisteatteri peruu kaikki kevätkauden näytäntönsä
Kansallisteatteri sulkee ovensa loppukauden ajaksi. Kaikki kevään näytännöt perutaan koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi, tiedotteessa sanotaan.
– Tärkeintä on nyt, että ehkäisemme yhdessä uusia virustartuntoja, pääjohtaja Mika Myllyaho kommentoi.
Katsojat voivat vaihtaa lippunsa syksyn näytäntöihin, lahjakorttiin tai pyytää rahansa takaisin. Kansallisteatteri viestii tilanteesta verkkosivuillaan heti kun uutta tiedotettavaa tulee. Lippuvaihtoja voi tehdä toukokuun loppuun saakka.
Vielä eilen Kansallisteatteri kertoi noudattavansa hallituksen suosituksen mukaista 500 osallistujan rajaa. Tarkoitus oli rajata suuren näyttämön katsojalukua. Illalla koronatilanne alkoi näyttää niin pahalta, että teatterin hallitus päätti järeämmistä toimista
– Tämä alkoi näyttää ainoalta oikealta ratkaisulta. Tämä oli ainut oikea vastuullinen päätös.
Teatterin lipputoimistossa on käynyt vilske eilisestä lähtien.
– Osa asiakkaista on ollut pettyneitä, kun esitys on peruttu. Suuri osa on kuitenkin ollut hyvin ymmärtäväisiä ja tyytyväisiä siihen, että kulttuurilaitokset ottavat vastuuta koronatilanteen hillitsemiseksi.
Koko kevätkauden esitysten peruminen ei ole mikään pikkujuttu teatterille. Sillä on kauaskantoisia seurauksia. Lipputuloja menetetään paljon.
– Onneksi saimme aika paljon siirrettyä esityksiä syksyyn. Silloin tilanne on toivottavasti jo valoisampi, sanoo Myllyaho.
Myös Rauman teatteri ilmoittaa peruvansa kaikki kevätkauden esitykset 13. maaliskuuta alkaen. Vaikka teatterin 174-paikkainen sali jääkin alle viranomaisten asettaman 500 henkilön rajan, Rauman teatteri haluaa kantaa osansa vastuusta koronaviruksen leviämisen ehkäisemisessä, tiedotteessa sanotaan. Myös Rauman teatterin Rauma-salin tapahtumat on kevään osalta peruttu.
Kevätkauden tulevat näytännöt peruvat myös Porin teatteri ja Oulun teatteri sekä Kotkan kaupunginteatteri.
Turun Kaupunginteatteri peruuttaa kaikki esitykset, yleisötilaisuudet ja teatteritalokierrokset 12.4. saakka.
Tampereen teatteri kipuilee 500 hengen rajan kanssa
Tampereen Teatterin hallitus on päättänyt perua kaikki loppuviikon esitykset päänäyttämöllä ja Frenckell-näyttämöllä.
Samalla teatteri käynnistää Suomen Teatterit ry:n antaman yleisohjeen mukaisesti yt-neuvottelut. Kevätkauden jatkosta teatteri päättää vasta maanantaina.
– Otamme huomioon paitsi asiakkaiden myös näyttelijöiden ja muun henkilökunnan turvallisuuden. Päätös alle 500 hengen tilaisuuksien peruutuksista ei ole kuitenkaan yksinkertainen, sillä meillä on huoli myös teatterin taloudesta sekä oman henkilökunnan ja freelancereiden työpaikoista, toteaa teatterinjohtaja Reino Bragge tiedotteessa.
– Tampereen Teatterin lipputulojen osuus tulonmuodostuksesta on teatterissa poikkeuksellisen suuri. Perutut esitykset aiheuttavat välittömästi taloudellisia ongelmia.
Tiedekeskus Heureka sulkee ovensa
Tiedekeskus Heureka sulkee ovensa kokonaan tämän päivän jälkeen. Tänään perjantaina sisään pääsevät kuitenkin ennakkoon varatut ryhmät ja ennakkolipun haltijat.
– Olimme yhteydessä aluehallintovirastoon ja noudatamme heidän määräystään. Meillä oli odotettavissa viikonloppuna erittäin suosittuun dinosaurusnäyttelyyn useita satoja ihmisiä, siksi määräys koskee myös meitä, viestintä- ja palvelujohtaja Heli Ainoa kertoo Ylelle.

Samae Koskinen: "Muusikot ovat selkeästi paniikissa"
Myös keikkamuusikot ovat vaikeuksissa. Muusikko Samae Koskinen kertoo, että toistaiseksi vain muutama kevään keikka on peruttu.
– Mutta veikkaan, että kaikki lähtee alta. Järjestäminen olisi ihmisten terveydellä leikkimistä.
Korona vie mieheltä kymmenien tuhansien tienestin, mutta Koskinen kertoo pärjäävänsä peruutuksista huolimatta. Hän on huolissaan kollegoistaan, joiden tilanne ei ole yhtä hyvä.
– Muusikot ovat selkeästi paniikissa. Ihmiset ovat naamat harmaina, kun ei ole mitään tuloja kolmeen kuukauteen.
Muusikoiden kesken vallitsee myös epätietoisuus esimerkiksi sopimusteknisistä asioista. Onko peruuntuneista keikoista mahdollista saada korvausta? Muusikkojen liitto on koostanut sivuilleen tietopaketin koronaviruksen vaikutuksista alaan ja sopimussuhteisiin.
Samae Koskisen aikoo käyttää keikattoman kevään uusien kappaleiden tekemiseen.
Finnkino tekee tilaa katsomoihin
Finnkinon elokuvanäytöksissä yleisömäärä rajataan maksimissaan sataan henkilöön. Yleisöä otetaan sisään aiempaa vähemmän eli salin kapasiteetista on käytössä vain 60 prosenttia.
Ihmiset sijoitetaan istumaan erillään siten, että viereisiin on vähintään metri väliä, kertoo Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila.
Jatkossa näytöksiin ei myydä paikkalippuja, vaan paikat katsotaan paikan päällä turvavälin mukaan. Wolf-Mannilan mukaan on liian aikaista arvioida, kuinka korona-tilanne on vaikuttanut lipunmyyntiin.
– Nyt tärkeintä on pitää huoli asiakkaista ja henkilökunnasta.
Tapahtuma-alan yritykset pahassa pulassa: "Kuolinisku koko toimialalle"
Tapahtuma-alan yritykset ovat koronan vuoksi historiallisen katastrofin partaalla. Lähes kaikki työt on peruttu toukokuun loppuun asti. Suuret suomalaiset tapahtumatekniikan yritykset RMC Light & Sound sekä Bright Finland aloittavat yt-neuvottelut.
– Tämä on kuolinisku koko toimialalle, huokaisee Bright Finlandin toimitusjohtaja Jarno Uusitalo.
Tilanteen vuoksi koko ala on järjestäytynyt ja lähettää hallitukselle yhteisen hätähuudon. Tapahtuma-alalle toivotaan helpotusta verojen ja palkkojen sivukulujen maksuun, rahoitusta, helpotusta ALV-maksuihin ja tukia mahdollisesti lomautettaville työntekijöille.

RMC:llä kevään perutut tapahtumat raastavat liikevaihtoa satojen tuhansien edestä, Brightilla puhutaan miljoonista. Yt-neuvotteluista huolimatta yhtiöissä ollaan toiveikkaita, että irtisanomisilta vältytään.
Pulassa ovat alan pienemmätkin. Yksityisyrittäjä Pekka Olava oli eilen rakentamassa Anna Puun tälle päivälle tarkoitettua konserttia Hyvinkäällä, kun tieto perumisesta tuli. Keikka olisi aloittanut kiertueen, jota ei nyt tapahdukaan.
– Aika hiljaiseksi veti. Kaikki, mitä kalenterissa oli, katosi sen siliän tien.
Olava arvioi, että yrityksen talous ottaa 100 000–150 000 euroa takkiin. Hän uskoo selviävänsä kevään yli, mutta jos tilanne jatkuu kesällä, lienee edessä konkurssi. Osa alan toimijoista hakeutunee konkurssiin jo aiemmin.
– Kaikki tuntuvat olevan aika järkyttyneitä. Puhelimet piippaavat tasaisin väliajoin peruuntuneista töistä, Ovala kertoo.
Sinfoniaorkesterit peruvat konsertteja
Epidemia hiljentää myös konserttisalit. Kevätkauden ovat tästä eteenpäin peruneet ainakin Tampere Filharmonia ja Kouvolan ja Kotkan yhteinen Kymi Sinfonietta.
Turun filharmoninen orkesteri keskeyttää toimintansa 12.4. saakka ja kertoo jatkotoimista myöhemmin.
Pori Sinfoniettan konsertti 19.3. on peruttu.

Jo eilen kaksi maan suurinta sinfoniaorkesteria kertoi peruutuksista. Sekä Radion sinfoniaorkesteri että Helsingin kaupunginorkesteri kertoivat peruvansa yleisökonsertit tältä keväältä.
RSO tosin jatkaa kautta henkilöstön osalta normaalisti ja lähettää konsertit Ylen kanavilta. Ensimmäinen tyhjille katsomoille soitettu konsertti lähetetään suorana jo perjantai-iltana.
Kiasma peruu näyttelyavajaiset, Helsingin museoissa hiljaista
Kansallisgalleria tekee rajoituksia yleisötilaisuuksiin. Seppo Fräntin kokoelmanäyttelyn avajaiset Kiasmassa on peruttu. Kiasma on toistaiseksi normaalisti auki, ja näyttely avautuu yleisölle 27. maaliskuuta.

Ateneumissa ja muissa Helsingin museoissa on tänään selvästi hiljaisempaa kuin eilen.
– Kävijämäärät ovat selvästi laskeneet. Kyllä eilinen hallituksen linjaus on vaikuttanut selvästi ihmisten liikkumiseen, kertoo Ateneumin viestintäpäällikkö Johanna Eiramo.
Kaikissa Kansallisgallerian museoissa eli Ateneumissa, Kiasmassa ja Sinebrychoffin taidemuseossa on asetettu raja, ettei 500 yhtäaikaisen kävijän määrä ylity.
– Meillä on porteilla laskurit, mutta tätä rajoitusta tuskin tullaan tarvitsemaan. Viimeksi meillä oli niin paljon kävijöitä Helene Schjerfbeckin näyttelyssä, joka oli huippusuosittu.
Elisen jälkeen Ateneumiin on tullut runsaasti ryhmien peruutuksia.

Kirjastoissakin hiljaista
Helsingin keskustakirjastossa Oodissa oli viime vuonna kävijäryntäys, mutta nyt on hiljaista. Kirjastonjohtaja Anna-Maria Soininvaaran mukaan nyt on mukavasti tilaa.
– Koronatilanne näkyy selvästi. Nyt on tilaa kierrellä hyllyjen välissä, turvaväleistä ei tarvitse huolehtia.
Kirjojen lainaaminen ei ole vähentynyt dramaattisesti, mutta oleskelu kirjaston tiloissa on. Eilisen hallituksen tiedonannon jälkeen varattuja kokoustiloja peruttiin runsaasti. Myös kirjaston omat yleisötapahtumat on peruttu.
Myös muissa Helsingin kirjastoissa on normaalia hiljaisempaa.


Lipunmyyntifirmojen asiakaspalveluissa ruuhkaa
Lipunmyyntipalveluissa on ollut ruuhkaa eilen ja tänään. Lippu.fi -palvelun puhelinlinjat ovat käyneet kuumina ja nettisivuilla on ollut vilkasta. Lippu.fi on yksi maamme suurimmista lipunmyyntipalveluista. Yrityksen toimitusjohtaja Ari Palhamo kehottaa ihmisiä seuraamaan tapahtumanjärjestäjien nettisivuja.
– Puhelimella ei ehkä tässä tilanteessa kannata lähestyä. Tilannetiedot päivittyvät jatkuvasti tapahtumajärjestäjien sivuille. Muutaman päivän kuluttua asiat ovat jo paljon selvempiä.
Toimitusjohtajan mukaan yrityksen myynnissä on hiljaista, kun henkilökunta on valjastettu asiakaspalveluun sekä käymään neuvotteluja eri organisaatioiden kanssa.
– Me toimimme niin kuin tapahtumajärjestäjän kanssa sovitaan. Osa haluaa, että palautukset ja vaihdot hoidetaan meidän kautta, osa taas hoitaa homma itse.
Lippu.fi myy lippuja teattereihin, konsertteihin sekä erilaisiin kulttuuri- ja urheilutapahtumiin.