Hallitus on tiukentanut ohjeistustaan epidemia-alueilla olevien ja sieltä palanneiden opetushenkilöstön ja sosiaali-ja terveydenhuollon henkilökunnan osalta.
Krista Kiurun mukaan nyt tarvitaan erityinen varmuus siitä, että koronavirus ei pääse leviämään sairaaloissa ja hoivalaitoksissa tai oppilaitoksissa, sanoo perhe- ja peruspalveluminsteri Krista Kiuru (sd).
Vielä eilen illalla hallitus kertoi suosittavansa viikon varoaikaa epidemia-alueilta tuleville sairaaloiden ja hoitolaitosten työntekijöille ja opetushenkilöstölle. Tänään suositusta oli laajennettu ja varoaikaa pidennetty.
Opettajat, lääkärit ja hoitajat, jotka ovat olleet epidemialuokituksen saaneilla alueilla eivät palaa suoraan työpaikalle, vaan sopivat työnantajansa kanssa työhönpaluusta kahden viikon varoajan jälkeen.
Poissaoloaika tai karenssi koskee työntekijöitä, jotka ovat aikaisemmin matkustaneet epidemia-alueella, mahdollisesti ovat siellä vielä ja tulevat takaisin.
– Heidän on nyt kerta kaikkiaan sovittava työnantajan kanssa tuosta kahden viikon poissaolosta ja milloin työhön paluu on mahdollista, sanoo Kiuru.
– On tärkeää että hoitohenkilökunta jaksaa varautua myöskin tulevaan mahdolliseen epidemiaan. Kaikki se työ, mitä sairaaloissa ja hoitolaitoksissa tehdään, on äärettömän tärkeää. Tarvitsemme jokaista tämän alan ammattilaista tulevaisuudessa, sanoo Kiuru.
THL tiedotti tänään aamupäivällä koronaviruksen tartuntariskin kohonneen koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla ja kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista. Epidemia-alue käytännössä laajenee koskemaan koko Eurooppaa.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi hallituksen tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa, että epidemian leviäminen kaikkiin Euroopan maihin on vain ajan kysymys.
Pekosen mukaan epidemian pysäyttäminen ei ole enää mahdollista, mutta sen etenemisen hidastamistoimia jatketaan. Sosiaali- ja terveysministeriön päätavoite on ministerin mukaan pitää hoitolaitokset puhtaana tartunnoista ja henkilökunta terveenä, jotta tulevia sairastuneita voitaisiin hoitaa.
– Epidemia ei ala kaikkialla Suomessa yhtä aikaa, on edelleen tarpeen hidastaa sen puhkeamista, hän sanoo.
Lue lisää:
Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.