Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen pitää peruskoulun uusiin opetusmenetelmiin kohdistunutta kritiikkiä osin perusteettomana. Heinosen mukaan keskustelussa on vedetty pitkälle meneviä johtopäätöksiä yksittäisten koulujen toimintatavoista.
Arvostelua on herättänyt erityisesti koululaisilta edellytettävä itseohjautuvuus. Vanhempien ja useiden asiantuntijoiden mukaan koululaisten vastuu omasta oppimisestaan viety liian pitkälle.
Yle kertoi jokin aika sitten että Lappeenrannassa osa vanhemmista on siirtänyt lapsensa toiseen kouluun, koska he kokevat että uuden opetussuunnitelman mukainen opetus jättää heidän lapsensa tuuliajolle. Vanhempien mielestä oppilaita ei enää opeteta.

Pääjohtaja Heinosen mukaan ongelma ei ole uudessa opetussuunnitelmassa, vaan siinä että yksittäiset koulut ovat saattaneet "ylitulkita" opetussuunnitelman tavoitteita.
– Tänä syksynä ollaan tilanteessa, jossa viimeinenkin vuosiluokka lähtee toimeenpanemaan uutta opetussuunnitelmaa ja alkuvaiheessa on näkynyt tiettyjä ylilyöntejä. Meillä ovat (kouluissa) ehkä jotkut asiat ylikorostuneet, mikä on synnyttänyt vääriä tulkintoja.
– Näiden yksittäisten tapausten kautta on sitten syntynyt julkista keskustelua, sanoo Heinonen Radio Suomen Päivän haastattelussa. Kuuntele koko haastattelu täältä.
Heinonen: Pääsääntöisesti opettajat yhä opettavat
Heinonen kiistää että uusi opetussuunnitelma olisi viemässä peruskoulua retuperälle.
– Väitän että pääsääntöisesti opettajat yhä opettavat, ja tukevat sitä että kukin lapsi kehitystasonsa ja tilanteensa mukaan vähitellen kykenisi kasvamaan omatoimisuuteen. Se on tavoite, ei lähtökohta, sanoo Heinonen.
Uudistettu opetussuunnitelma tuli voimaan alakouluissa vuonna 2016. Yhtenä tavoitteena oli peruskoulun oppimisympäristön ja työtapojen uudistaminen.
Vanhempia kuitenkin huolettaa että lapsista on tehty koulu-uudistuksen koekaniineja. Esimerkiksi henkilökohtaisen viikkosuunnitelman tekemistä ja sen itsenäistä noudattamista pidetään liian kovana vaatimuksena alakouluikäisille.
Heinonen muistuttaa, että opetussuunnitelmassa asetetaan kansallisen tason tavoitteet opetukselle, mutta opetuksen käytännön järjestäminen on koulujen vastuulla. Tähän autonomiaan hän ei ole valmis puuttumaan.
– Viimeaikainen keskustelu osoittaa että kouluista kannetaan huolta. Jos ylilyöntejä tapahtuu, ne pitää hoitaa kuntoon, sanoo Heinonen.
Lue myös:

Lue lisää: